Από την Κοινωνική Λειτουργό του «Θάλπος Καλαμάτας», Αρετή Γλέζου
Η 23η Αυγούστου σηματοδοτεί την επέτειο της εξέγερσης υποδουλωμένων ανδρών και γυναικών στο δυτικό τμήμα του νησιού Santo Domingo, το οποίο αναγγέλλοντας την ανεξαρτησία του, επέστρεψε στο αρχαίο αμερικανικό όνομα: Αϊτή. Η εξέγερση μεταβίβασε μια παγκόσμια απαίτηση για ελευθερία που υπερβαίνει όλα τα όρια του χρόνου και του χώρου. Μιλάει για την ανθρωπότητα στο σύνολό της, χωρίς διάκριση προέλευσης ή θρησκείας.
Η Διεθνής Ημέρα για την μνήμη του δουλεμπορίου και την κατάργηση της, γιορτάστηκε για πρώτη φορά σε πολλές χώρες, ιδίως στην Αϊτή, στις 23 Αυγούστου του 1998 και στη Σενεγάλη στις 23 Αυγούστου του 1999. Η ημερομηνία αυτή αποτελεί επίσης φόρο τιμής, σε εκείνους που εργάστηκαν σκληρά για την καταπολέμηση του δουλεμπορίου και της δουλείας σε όλο τον κόσμο. Το έτος 2001 πραγματοποιήθηκε η συμμετοχή του μουσείου κλωστοϋφαντουργίας του Mulhouse στη Γαλλία με τη μορφή εργαστηρίου για υφάσματα που ονομάζεται “Indiennes de Traite” (τύπος calico), το οποίο χρησίμευσε ως νόμισμα για την ανταλλαγή σκλάβων τον δέκατο έβδομο και δέκατο όγδοο αιώνα.
Με βάση τα ιστορικά και άλλα στοιχεία του ΟΗΕ από τον 8ο αιώνα έως και τα μέσα του 19ου αιώνα, τουλάχιστον 24 εκατομμύρια άνθρωποι υπήρξαν θύματα κάποιας μορφής δουλεμπορίου.
Ο συνολικός πληθυσμός της Αφρικανικής Ηπείρου στα μέσα του 19ου αιώνα ήταν 100 εκατομμύρια, τα οποία θα είχαν φτάσει τα 200, αν δεν υπήρχε η σκλαβιά.
Στη διάρκεια του 15ου και του 16ου αιώνα, κυρίως από τη Σενεγάλη και τη Γκάμπια μεταφέρθηκαν σε Καραϊβική, Βραζιλία και Ευρώπη 1.250.000 σκλάβοι, ενώ τον 17ο αιώνα από Σενεγάλη, Γκάμπια και Γκάνα, οδηγήθηκαν στη σκλαβιά 3.900.000, εκ των οποίων, 1.700.000 στην Καραϊβική και 1.300.000 στη Βραζιλία.
Το 18ο αιώνα 8.300.000 άτομα από τη Γουινέα, το Κονγκό και την Αγκόλα σκλαβώθηκαν και 7.000.000 από αυτούς οδηγήθηκαν στην Καραϊβική και τη Β. Αμερική, ενώ τον 19ο αιώνα από τις περιοχές της Γουινέας, του Κονγκό, της Αγκόλας και της Ζανζιβάρης, απήχθησαν 5.700.000 άτομα. Μόνο στην Καραϊβική και στη Βραζιλία οδηγήθηκαν από 1.900.000 άνθρωποι.
Η δουλεία άρχισε σταδιακά να καταργείται το 1777, με το Σύνταγμα του Βερμόντ στις ΗΠΑ, απόφαση, που σταδιακά επεκτάθηκε και στις υπόλοιπες πολιτείες και στη συνέχεια στις ευρωπαϊκές αποικίες και τον υπόλοιπο κόσμο. Να σημειωθεί ότι η τελευταία χώρα που κατήργησε τη δουλεία, ήταν ο Νίγηρας το 2003.
Κάθε χρόνο ο ΟΗΕ καλεί τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των εκπαιδευτικών, φοιτητών και καλλιτεχνών, να οργανώσουν εκδηλώσεις που επικεντρώνονται στο θέμα της ημέρας. Θεατρικές εταιρείες, πολιτιστικοί οργανισμοί, μουσικοί και καλλιτέχνες, λαμβάνουν μέρος εκφράζοντας την αντίστασή τους ενάντια στη σκλαβιά, μέσα από παραστάσεις που αφορούν τη μουσική, το χορό και το θέατρο. Η εγκύκλιος CL/3494 της 29ης Ιουλίου 1998 του Γενικού Διευθυντή στους Υπουργούς Πολιτισμού, καλεί όλα τα κράτη μέλη να διοργανώσουν εκδηλώσεις, με ημερομηνία 23 Αυγούστου κάθε έτους.
Πηγές:
www.unesco.org
www.un.org
www.timeanddate.com
helpis.gr
PHOTO CREDIT: Ifeoluwadayo Ogunderu