Από την Κοινωνική Λειτουργό του «Θάλπος Καλαμάτας», Αρετή Γλέζου
Η Ημέρα για την Εκβιομηχάνιση της Αφρικής εορτάζεται κάθε χρόνο στις 20 Νοεμβρίου. Υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1989, με σκοπό την κινητοποίηση της Διεθνούς Κοινότητας για την εκβιομηχάνιση και γενικότερα ανάπτυξη της Αφρικής.
Η ημέρα αυτή θεσπίστηκε διεθνώς, σα μια αφορμή για κυβερνήσεις και οργανισμούς της αφρικανικής ηπείρου, να συγκεντρωθούν και να εξετάσουν τρόπους που θα τονώσουν την διαδικασία εκβιομηχάνισης της Αφρικής. Απώτερος σκοπός είναι η λήψη μέτρων και η χάραξη υποστηρικτικής πολιτικής, στην προσπάθεια για τη βιώσιμη βιομηχανική και εμπορική ανάπτυξη της Αφρικής.
Η αφρικανική οικονομία, όπως και η υπόλοιπη παγκόσμια οικονομία, συνεχίζει να αισθάνεται τον αντίκτυπο της παγκόσμιας οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης. Τα στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών, δείχνουν ότι η παγκόσμια οικονομία ισορροπεί προς την ανάκαμψη, αλλά για να ωφεληθεί η Αφρική, πρέπει να εστιάσει στην εκβιομηχάνιση που αποτελεί την κρίσιμη κινητήρια δύναμη, της οικονομικής μεγέθυνσης και ανάπτυξης.
Η έντονη φτώχεια και η απουσία πλούτου από την περιοχή, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός πως η συμμετοχή της Αφρικής στην παγκόσμια βιομηχανική παραγωγή, ήταν στάσιμη στο 1% για δεκαετίες. Tο φαινόμενο αυτό, προέρχεται από την αδυναμία των αφρικανικών χωρών, να μετατρέψουν τις πρώτες ύλες σε τελικά προϊόντα, λόγω της απουσίας ανταγωνιστικών βιομηχανικών μονάδων. Αντί λοιπόν οι χώρες της αφρικανικής ηπείρου, να στηρίζονται στη μεταποιητική παραγωγή τους, στρέφονται στην εξαγωγή των πόρων τους, με ελάχιστες ή μηδαμινές προστιθέμενες αξίες, γεγονός που οδηγεί στην απώλεια θέσεων εργασίας και στην εξαθλίωση των πολιτών τους.
Στις 25 Ιουλίου 2016, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, ενέκρινε το ψήφισμα A / RES / 70/293, με το οποίο διακήρυσσε το 2016-2025 ως την τρίτη δεκαετία βιομηχανικής ανάπτυξης για την Αφρική (IDDA III). Το όραμα για την εφαρμογή του IDDA III είναι να σταθεροποιήσει την Αφρική σε μια πορεία, προς μια βιώσιμη βιομηχανική ανάπτυξη, χωρίς αποκλεισμούς. Η επίτευξη αυτού του οράματος, απαιτεί τη μετατροπή των αφρικανικών χωρών, σε θέσεις ανταγωνιστικής βιομηχανικής παραγωγής και καθιστά επιτακτική την ανάγκη της υλοποίησης των αναπτυξιακών στόχων.
Σε άλλα μέρη του κόσμου, η βιομηχανοποίηση οδήγησε σε ευρεία ανάπτυξη και οικονομικό μετασχηματισμό. Μπορεί και πρέπει να γίνει το ίδιο και στην Αφρική.
Πηγές:
Unric.org
Thesafiablog.com
Unido.org
Photo Credit: Annie Spratt