Το αίσθημα ευεξίας που βιώνουμε όταν βρισκόμαστε κοντά στο νερό μαρτυρά τους λόγους που μας έλκει οποιαδήποτε μορφή νερού, από μια μικρή πηγή μέχρι την θάλασσα. Αδιαμφισβήτητα, η κατανάλωση νερού είναι απολύτως απαραίτητη για την διατήρηση ζωής, αφού τα κύτταρά μας αποτελούνται σε μεγάλο ποσοστό από αυτό. Οι ερευνητές μελετούν περαιτέρω τα οφέλη που προσδίδει το νερό στον εγκέφαλό μας όπως η γαλήνη, η δημιουργικότητα, η συγκέντρωση, η ευτυχία, καθώς και η ποιότητα ύπνου.
Η έκθεση στην φύση, καθώς και σε μεγάλους εξωτερικούς χώρους ενεργοποιεί τα τμήματα εκείνα του εγκεφάλου που σχετίζονται με την ενσυναίσθηση, τα θετικά συναισθήματα και την αυτογνωσία, δηλαδή τα θεμελιώδη στοιχεία της ευτυχίας. Στοιχεία από μελέτες μαρτυρούν πως τα υδάτινα τοπία ενισχύουν σε μεγαλύτερο βαθμό την αίσθηση της ευτυχίας σε σύγκριση με τα αστικά τοπία.
Επίσης, το να βρισκόμαστε κοντά στη θάλασσα ενισχύει την ευτυχία μας, ενώ το να βρισκόμαστε μέσα σε αυτή είναι ακόμα ισχυρότερο. Τα αποτελέσματα διαφέρουν, βέβαια, ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία του καθένα μας.
Ο όρος μπλε νους επινοήθηκε για να περιγράψει την ηρεμία, την γαλήνη, την ενότητα και την αίσθηση ευτυχίας και ικανοποίησης που οι άνθρωποι λαμβάνουν όταν βρίσκονται κοντά ή μέσα στο νερό.
Πρακτικά, ο μπλε νους είναι αποτέλεσμα της δράσης ενός είδους νευροδιαβιβαστών που ευθύνονται για την μετάδοση σημάτων άγχους στον εγκέφαλό μας. Σκεφτείτε πως όταν βρισκόμαστε κοντά στο νερό, αυτοί οι νευροδιαβιβαστές δραστηριοποιούνται στα ίδια επίπεδα με όταν κάνουμε διαλογισμό.
Επομένως, το άγχος μας μπορεί εύκολα να ρυθμιστεί με μια βόλτα στην παραλία. Το να φέρουμε στο νου μας σκέψεις και εικόνες που να περιλαμβάνουν το υδάτινο στοιχείο μπορεί εξίσου να συμβάλλει στην καταπολέμηση του άγχους.
Όταν οι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να περιγράψουν προσωπικές εμπειρίες δέους, πολλοί ήταν εκείνοι που ανέφεραν εμπειρίες από την φύση που περιλάμβαναν νερό, ηλιοβασίλεμα στην παραλία ή κολύμπι στη θάλασσα.
Αποδείχθηκε πως όταν οι άνθρωποι ανακαλούν εμπειρίες δέους, δρουν αυτόματα και πιο ηθικά. Σε ένα πείραμα που πραγματοποιήθηκε, τα αποτελέσματα έδειξαν πώς οι άνθρωποι είναι πιθανότερο να επιστρέψουν τυχόν λάθος ρέστα στον ταμεία όταν έχει προηγηθεί μια εμπειρία που τους έχει προκαλέσει δέος.
Η αναπαράσταση του νερού με διαφορετικούς τρόπους είναι εξίσου ισχυρή.
Σε μια μελέτη, ασθενείς με καρκίνο που υπέφεραν από χρόνιους πόνους παρακολούθησαν ένα βίντεο δεκαπέντε λεπτών το οποίο είχε ήχους από κύματα, καταρράκτες, ρυάκια και πιτσιλίσματα. Έπειτα από αυτό, οι ορμόνες που ευθύνονται για την εμφάνιση άγχους όπως η κορτιζόλη και η επινεφρίνη εξασθένισαν κατά 20-30%.
Σε μια άλλη μελέτη, τα επίπεδα άγχους εφήβων που περίμεναν στην αίθουσα αναμονής του οδοντιάτρου τους, παρουσίασαν σημαντική μείωση όταν εκείνοι εκτέθηκαν σε ήχους από καταρράκτες.
Η ιστορία της ανθρώπινης εξέλιξης μπορεί να εξηγήσει την έντονη προτίμησή μας για υδάτινα περιβάλλοντα. Το πόσιμο νερό ανέκαθεν ήταν ζωτικής σημασίας για την επιβίωση του ανθρώπου, ενώ το θαλασσινό νερό ανέκαθεν αποτελούσε κύριο συστατικότων τροφών μας, καθώς και μέσο μετανάστευσης.
Όλοι οι παραπάνω λόγοι εξηγούν γιατί οφείλουμε να προστατεύουμε τους υδάτινους πόρους. Όχι μόνο για την σωματική επιβίωση του ανθρώπινου γένους, αλλά την πνευματική και την συναισθηματική εξίσου.