
Από την Ψυχολόγο του «Θάλπος Αττικής», Μαρία Μακριδάκη
H αίσθηση του χιούμορ δεν είναι μόνο ένα πολύ κοινωνικά επιθυμητό γνώρισμα της προσωπικότητας, αλλά και ένα σημαντικό συστατικό της ψυχικής υγείας. Εκτός από την τόνωση των θετικών συναισθημάτων και την εξουδετέρωση των αρνητικών διαθέσεων, όπως η κατάθλιψη και το άγχος, το χιούμορ πιστεύεται ότι είναι ένας πολύτιμος μηχανισμός για την αντιμετώπιση των αγχωτικών γεγονότων της ζωής και μια σημαντική κοινωνική δεξιότητα για την έναρξη, τη διατήρηση και την ενίσχυση ποιοτικών διαπροσωπικών σχέσεων (Γκάλογουεϊ και Κρόπλι, 1999). Αλλά πριν δούμε πιο αναλυτικά πως επηρεάζει το χιούμορ την ψυχική υγεία, ας προσπαθήσουμε να την ορίσουμε πρώτα.
Συχνά η ψυχική υγεία ορίζεται με αρνητικούς όρους, όπως η απουσία μιας ψυχολογικής διαταραχής ή συναισθηματικής δυσφορίας. Απόψε θα την προσεγγίσουμε μέσα από ένα θετικό πρίσμα, ορίζοντας την όσον αφορά τρεις γενικές ικανότητες που φαίνεται να είναι ουσιώδεις για ένα ψυχικά υγιές άτομο.
Αυτές είναι λοιπόν:
(1) η ικανότητα να αποδεχόμαστε και να ρυθμίζουμε τα αρνητικά συναισθήματα στη ζωή μας και να απολαμβάνουμε τα θετικά συναισθήματα
(2) η ικανότητα αντιμετώπισης του άγχους και προσαρμογής στην αλλαγή και
(3) η ικανότητα να δημιουργήσουμε στενές, ουσιαστικές και διαρκείς σχέσεις με άλλους.
Μέσα λοιπόν από μια σειρά σχετικών άρθρων θα προσπαθήσουμε να περιγράψουμε τα οφέλη του χιούμορ για κάθε ένα από αυτά τα τρία συστατικά της υγειούς ψυχικής κατάστασης, ξεκινώντας από την πρώτη ικανότητα και την σχέση του χιούμορ με τα συναισθήματα.
Χιούμορ και συναισθήματα
Ας πάμε στο πρώτο, ας δούμε το χιούμορ και τη σχέση του με τα συναισθήματα, το χιούμορ μας κάνει να χαμογελάμε και να γελάμε και αυτές είναι οι εκφράσεις του θετικού συναισθήματος της θυμηδίας. Εκτός από την πρόκληση θετικού συναισθήματος και την γενικότερη αύξηση της θετικής διάθεσης, οι έρευνες δείχνουν ότι το χιούμορ μπορεί να μειώσει και τις αρνητικές διαθέσεις. Το πείραμα του Μοράν (1996), βρήκε ότι η έκθεση σε ένα μόλις τετράλεπτο χιουμοριστικό βιντεάκι, οδήγησε σε σημαντική μείωση των συναισθημάτων άγχους των συμμετεχόντων στην έρευνά του.
Το χιούμορ όμως εκτός από το να προκαλεί θετικό συναίσθημα και να μειώνει το αρνητικό φαίνεται ότι επηρεάζει και τη γενικότερη προοπτική ως προς τη ζωή. Μία μελέτη διαπίστωσε ότι το χιούμορ μπορεί να αλλάξει την αντίληψη κάποιου για μια εργασία και να τη δει από βαρετή σε ενδιαφέρουσα. Οι συμμετέχοντες αυτής της έρευνας, έκαναν πολλές επαναλαμβανόμενες και βαρετές εργασίες διόρθωσης. Εκείνοι που είχαν δει πριν ένα κωμικό βίντεο, σε σύγκριση με εκείνους που δεν είχαν δει, ανέφεραν υψηλότερα επίπεδα ενέργειας και απόδοσης. Το χιούμορ λοιπόν φαίνεται να κάνει τους ανθρώπους πιο ελπιδοφόρους, πιο ενεργούς και λιγότερο ευάλωτους στην ανία.
Βιβλιογραφία
Galloway G. & Cropley A.(1999) Benefits of humor for mental health: Empirical findings and directions for further research. Humor – International Journal of Humor Research 12(3):301-314
Martin, R & Ford, T.(2018). The Psychology of Humor: An Integrative Approach. 2nd ed. Pub: academic press
Moran. C. (1996). Short-term mood change, perceived funniness, and the effect of humor stimuli. Behavioral Medicine, 22(1), 32-39.
PHOTO CREDIT: Sam Manns
Διαβάστε το δεύτερο άρθρο της σειράς δημοσιεύσεων για τα οφέλη του χιούμορ, “Ο ρόλος του χιούμορ στην αντιμετώπιση του στρες”:
https://thalpos.org.gr/nea-typos/nea-arthra/o-rolos-toy-hioymor-stin-antimetopisi-toy-stres