Όταν πρόκειται για την σωματική και ψυχική μας υγεία, η φιλία μπορεί να αποτελέσει το καλύτερο φάρμακο. Μια έρευνα που διεξήχθη στην Αυστραλία έδειξε πως ένα ισχυρό κοινωνικό δίκτυο μπορεί να επιμηκύνει τη ζωή των ηλικιωμένων, με τους καλούς φίλους να ενισχύουν τη μακροζωία σημαντικότερα σε σχέση με τους στενούς συγγενείς.
Μια καλή φιλία είναι πράγματι κάτι που απολαμβάνουμε και ο καθένας επιθυμεί να προστατεύει. Βέβαια, όπως όλες οι ανθρώπινες σχέσεις, ακόμα και οι πιο δυνατές φιλίες μπορεί να έχουν στιγμές αδυναμίας.
Αυτό συμβαίνει διότι, όσο πιο στενά συνδεόμαστε με ένα άτομο, τόσο περισσότερο επενδύουμε στα συναισθήματα και τη συμπεριφορά του. Πολύ συχνά γινόμαστε ιδιαίτερα αντιδραστικοί με τους κολλητούς μας. Όταν κάνουν κάτι που δεν μας αρέσει ή που δεν περιμέναμε να κάνουν, απογοητευόμαστε, τους κρίνουμε αυστηρά, αντιδράμε ανταγωνιστικά ή ακόμα πληγωνόμαστε. Πώς μπορούμε να αποφύγουμε τέτοιου είδους αντιδράσεις; Ειδικά όσον αφορά άτομα που εμπιστευόμαστε και νοιαζόμαστε;
Πρώτα απ’ όλα, πρέπει να αποδεχθείς το γεγονός πως μπορείς ν’ αλλάξεις μόνο τον εαυτό σου και πως, σχεδόν πάντα, το να φέρεις μια φιλία στα μέτρα σου εξαρτάται από το αν θα διορθώσεις τον δικό σου εαυτό.
Ένα από τα δυσκολότερα πράγματα που πρέπει να κάνεις είναι ν’ απαλλαγείς από αρνητικές επιρροές. Ξέρουμε πολύ καλά πότε ένας φίλος ή γνωστός προκαλεί προβλήματα στη ζωή μας. Μερικές φορές, χρειάζεται μια εκκαθάριση για μια νέα αρχή.
Όταν κάνεις καινούριους φίλους ή προσπαθείς να υποστηρίξεις μια υπάρχουσα φιλία, πρέπει να δεχτείς πως καμία φιλία δεν μπορεί να είναι ακριβώς όπως θα ήθελες. Οι άνθρωποι έρχονται και παρέρχονται, τίποτα δεν είναι μόνιμο σ’ αυτή τη ζωή, αλλά αν δούμε τα πράγματα από απόσταση θα συνειδητοποιήσουμε ποιοι είναι αυτοί οι άνθρωποι που κάνουν τη διαφορά στη ζωή μας.
Ακολουθούν πέντε tips για να υποστηρίξεις μια μακροχρόνια φιλία:
- Να είσαι ειλικρινής.
- Φτιάξε τις μικρές ασυνεννοησίες και παραδέξου τα λάθη σου.
- Βρες χρόνο και εξέφρασε την εκτίμησή σου.
- Άλλαξε τις υψηλές προσδοκίες και μην κάνεις υποθέσεις.
- Επίλεξε την συμπόνια αντί τον κυνισμό.
Να θυμάσαι πως όλοι κάνουμε λάθη και πως πρέπει να μάθουμε να συγχωρούμε. Σίγουρα έχεις φίλους που λόγω οικογενειακών και επαγγελματικών υποχρεώσεων έχετε χαθεί. Προσπάθησε να βρείς λίγο χρόνο και επικοινώνησε μαζί τους. Συζήτησε με τον σύντροφο ή την σύντροφό σου και συμφωνήστε πως ο καθένας έχει δικαίωμα να περάσει λίγο χρόνο με τους δικούς του φίλους ώστε να ενισχυθούν οι δεσμοί της προσωπικής φιλίας.
Εάν η συμπεριφορά του φίλου σου είναι πέρα από τα δικά σου δεδομένα, μην σκεφτείς να τον αλλάξεις. Δεν σκέφτονται όλοι με τον ίδιο τρόπο που σκέφτεσαι εσύ. Εκτίμησε ποιος πραγματικά είναι και πώς μπήκε στη ζωή σου. Τέλος, η συμπόνια αποτελεί βραβείο για τον καθένα μας. Όταν μοιραστείτε αλλά και εισπράξετε αυτό το συναίσθημα, μόνο τότε θα συσχετιστείτε ειλικρινά με άλλα άτομα που μοιράζονται τις ίδιες αξίες με εσάς και που φέρνουν χαρά και θετικά συναισθήματα στη ζωή σας.