Από την Ψυχολόγο του «Θάλπος Καλαμάτας», Εύη Τσικρικού
Όλοι λέμε ψέματα. Άλλοι λιγότερο, άλλοι περισσότερο. Αλλά όλοι το κάνουμε. Ωστόσο, οι περισσότεροι από εμάς θεωρούμε τους εαυτούς μας ειλικρινείς.
Μπορεί να μη λέμε ευθαρσώς ψέματα, αλλά και το να αποκρύπτουμε την αλήθεια με υπεκφυγές, μας κάνει εξίσου ψεύτες. Διότι η ειλικρίνεια, πρέπει να θεωρείται αυτονόητη, καθώς αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τις σχέσεις των ανθρώπων, ακόμα και όταν δεν ζητείται άμεσα και λεκτικά.
Ακόμα και αυτά τα μικρά ψέματα που λέμε, για να αποφύγουμε να βλάψουμε τα συναισθήματα των ανθρώπων, είναι επιζήμια. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο Emotion Lab , εξέτασαν τα «προς όφελος» ψέματα – τα «αθώα» ψέματα που λέμε για να ωφεληθούν, ή να μην στεναχωρηθούν οι άλλοι. Μια πρόσφατη μελέτη σε εργαστήριο, έδειξε ότι είναι πιο πιθανό να πούμε ένα «αθώο» ψέμα όταν αισθανόμαστε συμπόνια ή οίκτο προς κάποιον, διότι το τελευταίο πράγμα που θέλουμε να κάνουμε, είναι να τον πληγώσουμε με την αλήθεια. Και ενώ αρχικά φαίνεται ότι προσφέρουν θετικά συναισθήματα, μακροπρόθεσμα συχνά καταλήγουν να κάνουν περισσότερο κακό, παρά καλό. Η αλήθεια μπορεί να είναι οδυνηρή, αλλά χρειάζεται να τη γνωρίζουμε, αν θέλουμε να βελτιώσουμε τον εαυτό μας, τις διαπροσωπικές μας σχέσεις ή την αποδοτικότητα μας (εργασιακό, σχολικό περιβάλλον).
Η ειλικρίνεια, δεν αφορά μόνο την αλήθεια. Αφορά το κατά πόσο είμαστε ειλικρινείς με τους άλλους, αλλά και με τον ίδιο μας τον εαυτό, για το ποιος είμαι, τι θέλω και τι χρειάζομαι. Ο χειρότερος τύπος ψέματος που ασκούμε, είναι όταν λέμε ψέματα στον ίδιο μας τον εαυτό, όταν «παίζουμε» με την έννοια της ηθικής, του σωστού και του λάθος, καθώς και όταν δεν είμαστε ειλικρινείς, όσον αφορά τα όνειρα και τις επιθυμίες μας.
Η ειλικρίνεια αποτελεί δείκτη ωριμότητας. Μπορεί συχνά να είναι επίπονη, αλλά ένας ώριμος άνθρωπος, είναι σε θέση να τη μεταδώσει ή να τη δεχτεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να ελαχιστοποιήσει τον επώδυνο αντίκτυπο της. Όταν οι άλλοι πληγώνονται, ο ώριμος άνθρωπος, που είναι αυθεντικός και έχει αποδεχτεί τον εαυτό του, δε φυγοπονεί, ούτε φεύγει. Παραμένει και αξιοποιεί την χρησιμότητα της όποιας αλήθειας του δόθηκε. Ο ώριμος άνθρωπος, θα αναγνωρίσει τα λάθη του και δε θα προσπαθήσει να τα συγκαλύψει με δικαιολογίες και ψέματα. Θα υποστηρίξει τη δική του αλήθεια, ακόμα και αν γνωρίζει ότι μπορεί να χάσει από αυτήν.
Παρόλο που το ψέμα μας διευκολύνει, παρόλο που οι ψευδείς δηλώσεις ή υποσχέσεις μας βγάζουν από την δύσκολη θέση, σε βάθος χρόνου, θα συνειδητοποιήσουμε ότι έχουμε μείνει στάσιμοι, εξαιτίας αυτών, εξαιτίας του ίδιου μας του εαυτού που έκανε αυτές τις επιλογές. Ένα συναισθηματικά έξυπνο άτομο, χαρακτηρίζεται από ακεραιότητα και ειλικρίνεια και μπορεί να εκτιμήσει την ειλικρινή στάση των άλλων. Οι διαπροσωπικές σχέσεις των ανθρώπων, πρέπει να διέπονται από έναν κώδικα εμπιστοσύνης και ειλικρίνειας, αλλιώς δε θα έχουν διάρκεια.
Φυσικά, χρειάζεται το σωστό timing, διότι είναι σημαντικό να είμαστε πολύ προσεκτικοί, στον τρόπο με τον οποίο θα προβούμε σε ειλικρινείς δηλώσεις, ώστε να γίνει αντιληπτή, η καλοπροαίρετη πρόθεση εκ μέρους μας.
Πηγές:
https://medium.com/the-mission/honesty-how-it-benefits-you-and-others-ecb3e7fabb9a
11 truths honest people get about honesty (that dishonest people get so wrong)
https://www.psychologytoday.com/us/blog/happiness-in-world/201402/why-be-honest
PHOTO CREDIT: Marta Boixo