από την ψυχολόγο του “Θάλπος Αττικής” Μαρία Μακριδάκη
Είναι δυστυχώς δεδομένο ότι η πανδημία, η οποία μαστίζει την ανθρωπότητα τον τελευταίο χρόνο, όχι απλά επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την ψυχική μας κατάσταση αλλά φαίνεται πως θα δημιουργήσει μια κρίση στην ψυχική υγεία σε παγκόσμιο επίπεδο σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ. (1)
Η νέα μας πραγματικότητα απαρτίζεται από θάνατο, αρρώστια, απομόνωση, φτωχοποίηση, οικονομική και επαγγελματική ανασφάλεια, παραπληροφόρηση, φήμες, αβεβαιότητα και διαρκή φόβο. Τα πιο ευάλωτα κοινωνικά υποσύνολα περιλαμβάνουν εκτός από τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, που ζουν και αναπνέουν μέσα στην πανδημία, και τα παιδιά και τους έφηβους, με την αλλαγμένη κοινωνική καθημερινότητα του σχολείου και των φίλων.
Οι επαγγελματίες του τομέα της υγείας αναφέρουν ότι πάσχουν από κρίσεις πανικού, άγχος, θλίψη, ευερεθιστότητα, αυπνία και εφιάλτες έχουν επομένως αυξημένες ανάγκες για ψυχολογική υποστήριξη. Επίσης τα παιδιά κα οι έφηβοι παρουσιάζουν άγχος και κατάθλιψη (1)
Όσο περισσότερο διαρκεί αυτό που ζούμε τόσο τα προβλήματα ψυχική υγείας θα αυξάνονται και θα επεκτείνονται και σε άλλα κοινωνικά υποσύνολα. Η επιδείνωση πολλών κοινωνικών παραγόντων και μεταβλητών (πχ. εκπαίδευση, εργασία, οικονομική σταθερότητα,) που επηρεάζουν την ψυχική υγεία θα σημάνει και μακροχρόνια προβλήματα και μεγάλες ανάγκες στον τομέα της ψυχικής υγείας.
Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι η πανδημία της ισπανικής γρίπης του 1918 οδήγησε σε χαμηλότερο εισόδημα, χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο και μεγάλα ποσοστά σωματικών αναπηριών στα άτομα που ήταν ακόμα αγέννητα κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Αυτό υποδηλώνει ότι υπήρχαν ακόμα και διαγενεακές επιπτώσεις από την πανδημία. (2)
Για όλα τα παραπάνω λοιπόν πρέπει να λάβουμε τώρα δράση και να προσπαθήσουμε να περιορίσουμε το μακροπρόθεσμο κοινωνικοοικονομικό κόστος για την κοινωνία. Χρειάζεται ταχεία ανταπόκριση στις όλο και αυξανόμενες ανάγκες στον τομέα της ψυχικής υγείας. Η επένδυση σε υπηρεσίες παροχής ψυχικής υγείας είναι προτεραιότητα. Η αξιοποίηση της τεχνολογίας καθιστά γρήγορη και εύκολη την ανάπτυξη των τηλε-θεραπειών για τους εργαζόμενους στην υγεία και τους ευάλωτους συμπολίτες μας. Η εξασφάλιση, μέσω κονδυλίων και υποδομών, της πρόσβασης σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας τώρα και στο μέλλον θα πρέπει να είναι άμεση προτεραιότητα.
Η γράφουσα, ως διατελούσα μέλος της ομάδας ειδικών ψυχικής υγείας που απαρτίζουν την πανελληνίας εμβέλειας τηλεφωνική γραμμή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης για τον κορονοιό 10306, μπορώ να επιβεβαιώσω τις αυξημένες ανάγκες των συμπολιτών μας, να διαβεβαιώσω για την υψηλή ποιότητα των παρεχόμενών υπηρεσιών και να παροτρύνω κάθε συμπολίτη μου που νιώθει να κατακλύζεται από απελπισία λόγω της δεδομένης κατάστασης, να αποταθεί στη γραμμή και να ζητήσει βοήθεια.
(1) httpΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ s://www.reuters.com/article/us-health-coronavirus-mentalhealth-idUSKBN22Q0AO
(2) Jacob C. Warren & K.Bryant Smalley, “The Long-Term Impact of COVID-19 on Mental Health” To the Point (blog), Commonwealth Fund, Dec, 2, 2020.
https://eody.gov.gr/tilefoniki-grammi-psychokoinonikis-ypostirixis-10306-gia-ton-koronoio/?print=print
Photo by Evgeni Tcherkasski on Unsplash