Μια νέα μελέτη που διεξήχθη πρόσφατα από το MIT, το Carnegie Mellon University, και το Union College παρουσιάζει την ύπαρξη «συλλογικής νοημοσύνης» μεταξύ των ανθρώπων μιας ομάδας που συνεργάζονται καλά. Αυτή η μελέτη δείχνει ότι τέτοιου είδους απαρτιζόμενες ομάδες έχουν «νοημοσύνη» που εκτείνεται πέρα από τις γνωστικές ικανότητες των μεμονωμένων μελών της ομάδας.
Με άλλα λόγια, όταν μια ομάδα συνεργάζεται καλά, η «συλλογική νοημοσύνη», και ως εκ τούτου η ικανότητα της ομάδας, εκτείνεται πέρα από αυτό που κάθε άτομο θα μπορούσε να καταφέρει μόνο του. Για όποιον έχει συμμετάσχει σε μια εξαιρετικά συνεργάσιμη ομάδα, τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης δεν αποτελούν έκπληξη.
Πρέπει να τονιστεί ότι η «συλλογική νοημοσύνη» μιας ομάδας δεν βασίζεται στο επίπεδο νοημοσύνης καθενός από τα άτομα, αλλά από το πόσο καλά δουλεύουν όλοι μαζί. Για παράδειγμα, αποδείχθηκε πως οι ομάδες των οποίων τα μέλη είχαν υψηλότερα επίπεδα «κοινωνικής ευαισθησίας» ήταν πιο «ευφυής» η ομάδα στο σύνολό της. Η κοινωνική ευαισθησία ορίστηκε από το πόσο καλά τα μέλη της ομάδας αντιλαμβάνονται τα συναισθήματα του άλλου. Επίσης, σε ομάδες όπου πρωταγωνιστούσε ένα μόνο άτομο, η ομάδα ήταν λιγότερο ευφυής από τις ομάδες στις οποίες οι ρόλοι ήταν ομοιόμορφα κατανεμημένοι.
Είναι επίσης ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι οι ερευνητές βρήκαν και κάτι ακόμα που δεν περίμεναν: οι ομάδες που περιλάμβαναν περισσότερες γυναίκες έδειχναν μεγαλύτερη κοινωνική ευαισθησία άρα και μεγαλύτερη συλλογική νοημοσύνη, σε σύγκριση με τις ομάδες που περιείχαν λιγότερες γυναίκες.
Φυσικά, η επίδραση της ομαδικής νοημοσύνης και της συνοχής μιας ομάδας μελετάται για χρόνια. Για παράδειγμα, έχει αποδειχθεί ότι η ενίσχυση της συνοχής και της συλλογικής συνείδησης μιας κοινότητας, έχει ως αποτέλεσμα το ποσοστό εγκληματικότητας να μειώνεται σημαντικά. Επίσης αυτό συμβαίνει όταν το σχολείο αρχίζει να λειτουργεί σε διαφορετικό επίπεδο, με πιο ενισχυμένο το πνεύμα της ομαδικότητας. Καλά οργανωμένοι οργανισμοί όπου τα μέλη τους είναι ένθερμα και συνεργάσιμα μπορούν να επιβεβαιώσουν αυτή την εμπειρία από πρώτο χέρι.
Αυτή η έρευνα λειτουργεί ως υπενθύμιση για τις δυνατότητες που έχει η συλλογικότητα σε κάθε τομέα της ζωής μας – όχι μόνο στο χώρο εργασίας, αλλά και στο σπίτι, την οικογένεια, στις γειτονιές και τις πόλεις μας, στο έθνος μας και τον κόσμο.
Αποδεδειγμένα, λοιπόν, το αποτέλεσμα είναι καλύτερο όταν υπάρχει συλλογικότητα.