Από την ψυχολόγο του Θάλπος Εύη Τσικρικού
Πρόκειται για την στιγμή που οι εξελίξεις ή/και μία κρίση οδηγούν σε αφύπνιση. Η στιγμή που κάποιος αντιλαμβάνεται ότι η μέχρι τώρα πορεία της ζωής του τον έχει οδηγήσει σε λάθος προορισμό ή ότι μέσα από φαύλους κύκλους καταλήγει πάντα στο ίδιο σημείο.
Συνήθως αυτό συμβαίνει όταν μία ανατροπή στην ζωή του είτε το συνταράσει είτε το αναγκάζει να προχωρήσει σε μία αλλαγή. Είναι η στιγμή που αποφασίζει ότι πρέπει να κάνει την ανατροπή και να δράσει διαφορετικά. Ή μπορεί να είναι η συνειδητοποίηση ότι δεν θέλει το μέλλον του να είναι η συνέχεια του παρελθόντος του. Και όλα αυτά συνήθως προκύπτουν μέσα από ερωτήσεις του τύπου «Πως κατέληξα εγώ σε αυτό το σημείο;» ή «που μπορώ να πάω από εδώ που είμαι;».
Το μότο «ζήσε την ζωή μέρα με την μέρα» ή «ζήσε την στιγμή» ελλοχεύει κινδύνους διότι εύκολα παρερμηνεύεται. Μπορεί κάποιος δηλαδή να ζει και να χαίρεται μεν με ό,τι του φέρνει η ζωή, χωρίς όμως κάποια δική του παρέμβαση, χωρίς κάποια ουσιαστική εξέλιξη. Γιατί στην πραγματικότητα αυτό που συμβαίνει είναι ότι ζει μία εναλλακτική «Ημέρα Της Μαρμότας», που ενώ οι μέρες αλλάζουν, η ζωή του παραμένει ακριβώς η ίδια.
Όταν, λοιπόν, κάποιος φτάνει σε αυτό το κομβικό σημείο της ζωής του, που η αλλαγή δεν είναι απλώς επιθυμία αλλά μονόδρομος, θα πρέπει να δώσει προτεραιότητα στις ανάγκες και επιθυμίες του μελλοντικού του εαυτού, και όχι σε αυτές που έχει τώρα. Διότι λειτουργώντας με γνώμονα τα συναισθήματα και τα “θέλω” του τώρα, έχει οδηγηθεί σε ένα παρόν από το οποίο όμως θέλει να ξεφύγει.
Η κάθε μέρα αποτελεί μία ευκαιρία να προχωρήσει τη ζωή του προς κάτι περισσότερο από ό,τι είναι τώρα. Αλλά αν η ιδέα του «ζήσε την στιγμή» συγχέεται με την ασφάλεια που προσφέρει η “comfort zone” του ατόμου, η οποία προσφέρει την ψευδαίσθηση ότι «καλά πέρασε και αυτή η μέρα», πιθανότατα οι συνέπειες αυτής να είναι περισσότερο καταστροφικές παρά βελτιωτικές. Για αυτό το λόγο χρειάζεται η έγκαιρη παρέμβαση με επιλογές που θα ωφελήσουν τον μελλοντικό του εαυτό.
Αυτή η αλλαγή (ή και αλλαγές) σίγουρα δεν είναι εύκολη υπόθεση αλλά κανένα εμπόδιο δεν είναι αξεπέραστο. Αντιθέτως κάθε στόχος μπορεί να επιτευχθεί αν ξέρει το άτομο πώς να το προσαρμόσει στα δεδομένα του. Επειδή αυτή η διαδικασία είναι ξεχωριστή για τον καθένα, χρειάζεται, καταρχάς, η εσωτερική αναζήτηση του τι είναι αυτό που δεν του αρέσει στην ζωή του. Χρειάζεται να ανακαλύψει τι είναι σημαντικό για αυτόν και για ποιο λόγο είναι σημαντικό. Τι θα ήθελε αλλά δεν το έχει καταφέρει μέχρι στιγμής. Τι πιστεύει ότι έχει ανάγκη για να ευτυχήσει. Χρειάζεται να βρει το νόημα που θα του δώσει σκοπό και θα καθορίσει την κατεύθυνση που χρειάζεται να ακολουθήσει, ώστε να αποκτήσει την ζωή που θέλει.
Ταυτόχρονα, θα πρέπει να σταματήσει να μετανιώνει για όσα έκανε ή δεν έκανε, διότι αν αναλώνεται συνέχεια στο παρελθόν, θα χάσει το μέλλον. Η χρησιμότητα του παρελθόντος έγκειται στις εμπειρίες και την ωριμότητα που αποκτήθηκαν με το πέρας του.
Επειδή όμως το να προχωρά κανείς σε επιλογές ζωής διαφορετικές από αυτές που έχει συνηθίσει να κάνει, μπορεί να τον δυσκολέψει περισσότερο από όσο μπορεί να διαχειριστεί. Σε αυτή την περίπτωση η συνδρομή ενός ειδικού μπορεί να προσφέρει την απαραίτητη ώθηση και καθοδήγηση για την επίτευξη της σημαντικής αλλαγής στην ζωή του.
Photo by Walker Fenton on Unsplash
Βιβλιογραφία
Turning Points in Life Can Create a Mess or a Miracle, You Choose
https://www.forbes.com/sites/briannawiest/2018/09/18/22-microhabits-that-will-completely-change-your-life-in-2-years/?sh=577a59331035
https://www.lifehack.org/310325/10-things-change-your-life-forever
https://transitionandthrivewithmaria.com/turning-points-can-create-mess-or-miracle-you-choose/