από την ψυχολόγο του “Θάλπος Καλαμάτας” Εύη Τσικρικού
Στην ζωή του ανθρώπου, ως κοινωνικό ον, περιλαμβάνεται ένας μεγάλος αριθμός σχέσεων διαφόρων μορφών, με τις πιο βασικές να είναι οι οικογενειακές, οι φιλικές και οι ερωτικές/ρομαντικές σχέσεις. Παρόλο που όλες οι σχέσεις μπορούν να γίνουν δύσκολες στην διαχείριση τους και να έρθουν σε ρήξη τα μέλη μεταξύ τους, οι οικογενειακές και οι φιλικές ανταπεξέρχονται πιο εύκολα στις αντιξοότητες και πολλές φορές γίνονται και πιο ισχυρές μετά από μία κρίση, καθιστώντας τες σχέσεις ζωής. Σε αντίθεση, οι ερωτικές σχέσεις είναι πιο ευάλωτες σε τυχόν προβλήματα που θα προκύψουν και τα μέλη τους δυσκολεύονται να διατηρήσουν την δέσμευση τους.
Σύμφωνα με τον life coach Kali Rogers «Οι ρομαντικές σχέσεις μπορεί να είναι δύσκολο να διατηρηθούν επειδή έχουν περισσότερη οικειότητα από οποιαδήποτε άλλη σχέση. Το ποσό της εγγύτητας – συναισθηματικής, σωματικής, πνευματικής, ακόμη και ψυχικής – που υπάρχει σε μια σχέση είναι συντριπτικό να διαχειριστείς ορισμένες φορές.»
Παρά τη συνειδητοποίηση ότι για την δημιουργία γόνιμων και ανταποδοτικών σχέσεων απαιτείται δουλειά και μάλιστα σκληρή ανά διαστήματα, αντ’ αυτού μπορεί να βρούμε διάφορες προφάσεις για να την αποφύγουμε περιπλέκοντας την κατάσταση. Πολλές φορές μπορεί να μεγαλοποιήσουμε μικρά ζητήματα και να ισχυριστούμε ότι τελικά δεν ταιριάζουμε πολύ ή ότι δεν τα πάμε καλά με τις δεσμεύσεις ή ακόμα ότι έχουμε πληγωθεί πολύ στο παρελθόν καταλήγοντας ότι δεν έχει νόημα να προσπαθήσουμε. Και έτσι τελειώνουμε προληπτικά μία σχέση, για να μειώσουμε τις απώλειες, περιμένοντας να συναντήσουμε το επόμενο άτομο με το οποίο πιστεύουμε ότι τα πράγματα θα είναι διαφορετικά – και είναι για λίγο- μέχρι που δεν είναι. Γιατί το σκεπτικό μας δεν έχει αλλάξει και κάπως έτσι οδηγούμαστε πάλι στο ίδιο αδιέξοδο.
Όπως ακριβώς σε όλους στους τομείς της ζωής μας, έτσι και οι σχέσεις χρειάζονται εξάσκηση, “προπόνηση”. Για να λάβουμε αλλά και να δώσουμε τα μέγιστα σε μια σχέση πρέπει να δίνουμε το παρόν και να είμαστε πρόθυμοι να αλλάξουμε την ζωή μας. Η δημιουργία μιας καλής ερωτικής σχέσης δεν προϋποθέτει ότι ταιριάζουν απόλυτα οι σύντροφοι, ούτε ότι απαραίτητα πρέπει να συμπληρώνει ο ένας τα ελλιπή κομμάτια του άλλου. Είμαστε ήδη άρτιοι και ολοκληρωμένοι και κανείς δεν πρέπει να περιμένει ότι θα ολοκληρωθεί ως άνθρωπος μέσα από μία σχέση. Μπορεί όμως μια σχέση να αποτελέσει ένα πολύ ισχυρό εργαλείο για μία ευτυχισμένη και γεμάτη ζωή, αρκεί να μην την αφήσουμε έρμαιο των καταστάσεων.
Για να “απλοποιήσουμε” την σχέση μας και να της δώσουμε την ευκαιρία να ευδοκιμήσει, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ανάληψη της ευθύνης για την ευτυχία και ευημερία μας. Δεν είναι δουλειά των άλλων να μας κάνουν να νιώθουμε όπως θέλουμε εμείς να αισθανόμαστε και να τους κατηγορούμε μετά αν δεν το κάνουν. Πρέπει να είμαστε πρόθυμοι και ικανοί να ζήσουμε χωρίς παρωπίδες και χωρίς αφέλεια, παρέχοντας στον εαυτό μας φροντίδα που χρειαζόμαστε.
Να τηρούμε την δέσμευση μας αλλά και την ακεραιότητα μας με πλήρη συνειδητότητα. Να αξιολογούμε τις αξίες μας και αν χρειάζεται να τις επαναπροσδιορίζουμε. Να μετασχηματίζουμε την δυσαρέσκεια σε ενσυναίσθηση και να είμαστε υπομονετικοί, γιατί η προσπάθεια διατήρησης μιας σχέσης είναι έργο ζωής και όχι ενός μήνα. Και να θυμόμαστε στα δύσκολα, ότι δεν είναι ο σύντροφος μας απαραίτητα ο μόνος κακός της υπόθεσης και ότι δεν είμαστε τόσο αθώοι όσο πιστεύουμε ότι είμαστε.
Εν κατακλείδι, το ερώτημα αν οι ερωτικές σχέσεις είναι περισσότερο περίπλοκες από όσο θα έπρεπε, δεν είναι τελικά τόσο σημαντικό να απαντηθεί. Σημαντικό είναι να καταλάβουμε ότι δεν είμαστε μόνοι μας σε αυτή την εμπειρία· αντιθέτως μπορεί να έχουμε πολύ καλή παρέα σε αυτό, τον σύντροφο μας.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:
• https://www.mbcareno.com/single-post/2019/05/13/here-s-9-reasons-why-relationships-are-hard
• https://www.psychologytoday.com/us/blog/stronger-the-broken-places/201204/do-relationships-really-have-be-hard
• https://goodmenproject.medium.com/why-relationships-are-so-hard-and-how-to-learn-from-them-f5b67b44c9ac
Photo by Everton Vila on Unsplash