Ερευνητές υποστηρίζουν πως το περιβάλλον στο οποίο ζούμε μπορεί να αυξήσει ή να μειώσει το άγχος μας το οποίο κατ’ επέκταση επηρεάζει το σώμα μας. Το τί βλέπουμε, τί ακούμε και τί βιώνουμε ανά πάσα στιγμή επηρεάζει όχι μόνο την διάθεσή μας αλλά και το πώς λειτουργούν το νευρικό, ενδοκρινολογικό και ανοσοποιητικό μας σύστημα.
Το άγχος που προέρχεται από ένα δυσάρεστο περιβάλλον μπορεί να σε κάνει να αισθανθείς ανησυχία, θλίψη ή και απελπισία. Αυτό με τη σειρά του αυξάνει την αρτηριακή πίεση, τους παλμούς της καρδιάς, τηνμυϊκήένταση και καταστέλλει το ανοσοποιητικό σύστημα.Ενώένα ευχάριστο περιβάλλον αντιστρέφει όλα τα παραπάνω.
Ανεξάρτητα από την ηλικία και την κουλτούρα, οι άνθρωποι βρίσκουν την φύση ευχάριστη. Με βάση μία έρευνα αποκαλύφθηκε πως περισσότερο από τα δύο τρίτα των ανθρώπων επιλέγουν κάποιο φυσικό περιβάλλον ως άσυλο όταν είναι αγχωμένοι.
Η φύση θεραπεύει
Το να βρισκόμαστε στη φύση ή ακόμα και στην θέα εικόνων από αυτήμειώνειτο άγχος, τον φόβο, τον θυμό και αυξάνει τα αισθήματα ευφορίας. Η έκθεση στην φύση όχι μόνο μας κάνει να αισθανόμαστε καλύτερα συναισθηματικά, συμβάλλει εξίσου και στην σωματική μας ευεξία, μειώνοντας την αρτηριακή πίεση, τους παλμούς της καρδιάς, τηνμυϊκήένταση και την παραγωγή στρεσογόνωνορμονών. Ακόμα μπορεί να μειώσει την θνησιμότητα σύμφωνα με επιστήμονες δημόσια υγείας.
Έρευνες που διεξήχθησαν σε νοσοκομεία, επαγγελματικά γραφεία και σχολεία απέδειξανπωςακόμα και ένα μικρό φυτό σε ένα δωμάτιο μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στο άγχος και την ανησυχία.
Η φύση καταπραΰνει
Επιπλέον, η φύση μας βοηθάει να αντιμετωπίσουμε τον πόνο. Επειδή είμαστεπρογραμματισμένοινα θεωρούμε τα δέντρα, τα φυτά, το νερό και άλλα στοιχεία της φύσηςσυναρπαστικά,απορροφόμαστεστην φύση και αποσπάται η προσοχή μας από τον πόνο και την δυσφορία.
Αυτό αποδείχθηκε σε μία πρόσφατη έρευνα με ασθενείς πουείχανμόλις χειρουργηθεί. Τα δωμάτια των μισών από αυτούς είχαν θέα σε δέντρα, ενώ των υπολοίπων όχι. Σύμφωνα με τον φυσικό Robert Ulrich που έκανετην έρευνα, οι ασθενείς των οποίων τα δωμάτια είχαν θέα σε δέντρα ανεχόταν τον πόνο καλύτερα,παρουσίαζανστις νοσοκόμες λιγότερο αρνητικές αντιδράσεις και τελικά περνούσαν λιγότερο χρόνο στονοσοκομείο. Το ίδιο θα ίσχυε και αν βρισκόταν κάποιο φυτό ή μερικές εικόνες φυσικού περιβάλλοντος στα δωμάτια του νοσοκομείου.
Η φύση αποκαθιστά
Ο αντίκτυπος που έχει η φύση στην συνολική μας ευεξία αποτελεί μια από τις πιο ενδιαφέρουσες περιοχές της πρόσφατης έρευνας. Σε μια μελέτη, το 95% εκείνων που συμμετείχαν δήλωσαν πως η διάθεσή τους βελτιώνεται όταν περνούν χρόνο στη φύση αφού η πίεση, το άγχος και η ανησυχία μετατρέπονται σε ηρεμία, ισορροπία, ψυχολογική ευεξία και ζωντάνια.
Ακόμα, ο χρόνος στη φύση ή το να βλέπουμε εικόνες από τη φύση ενισχύουν την ικανότητά μας να δίνουμε προσοχή σε ότι κάνουμε. Αυτό συμβαίνει διότι το υπερδραστήριο μυαλό μας ξεκουράζεται,ανανεώνεταικαι είναι έτοιμο να αναλάβει νέα καθήκοντα.
Η φύση συνδέει
Σύμφωνα με μια σειρά από έρευνες, ο χρόνος που περνάμε στη φύση συνδέει τον καθένα μας με όλον τον ευρύτερο κόσμο. Στο Ιλινόις αποδείχθηκε πως οι κάτοικοι που διαθέτουν δέντρα έξω από το σπίτι τους τείνουν να γνωρίζουν περισσότερους ανθρώπους, να έχουν πιο δυνατά αισθήματα ενότητας για τους γείτονες, να είναι περισσότερο υποστηρικτικοί ο ένας με τον άλλον και να έχουν πιο δυνατό το αίσθημα του ανήκειν,σε αντίθεση με εκείνους που τα σπίτια τους δεν έχουν τριγύρω δέντρα. Επίσης, στις περιοχές όπου υπάρχουν δέντρα, τα επίπεδα βίας και επιθετικότητας είναι χαμηλότερα και οι κάτοικοι έχουν καλύτερη διάθεση να διαχειριστούν τις απαιτήσεις της ζωής, ειδικά το άγχος του ναζουνστην φτώχια.
Η εμπειρία της σύνδεσης αποδεικνύεται και με μία άλλη έρευνα. Οι συμμετέχοντες που παρακολουθούσαν σκηνές από την φύση, ενεργοποιούταν τα μέρη του εγκεφάλου τους που σχετίζονται με την εμπάθεια και την αγάπη, ενώ εκείνοι που παρακολουθούσαν σκηνές από την πόλη ενεργοποιούταν τα μέρη του εγκεφάλου που σχετίζονται με το φόβο και την ανησυχία.
Προτάσεις
Είναι σημαντικό να βγεις έξω στη φύση. Εάν μπορείς να πας στην εξοχή, σε ένα πάρκο, σε μία λίμνη ή στη θάλασσα θα ήταν υπέροχο. Εάν όμως δεν έχεις πρόσβαση σε κάποιο παρόμοιο μέρος, προσπάθησε να βρεις εναλλακτικούς τρόπους.
Για παράδειγμα, η κηπουρική είναι ένας καταπληκτικός τρόπος να περνάς χρόνο κοντά στη φύση, οπότε βγες στον κήπο σου.
Εάν από το παράθυρο του σπιτιού ή του γραφείου σου δεν βλέπεις κάποιο φυσικό τοπίο, μπορείς να επωφεληθείς τοποθετώντας ένα φυτό ή ακόμα και έναν πίνακα ή μια φωτογραφία.
Την ώρα του διαλείμματός σου βγες έξω από το γραφείο και πάρε μερικές βαθιές αναπνοές. Πήγαινε ένα περίπατο ή κάνε λίγο ποδήλατο στον ελεύθερο χρόνο σου. Θα επωφεληθείς ακόμα περισσότερο εάν όλα αυτά τα κάνεις με έναν φίλο.
Τέλος, αναλογίσου πόσες ώρες περνάς μπροστά από μια οθόνη (υπολογιστή, κινητού, τηλεόρασης). Μείωσε αυτόν τον χρόνο και βγες έξω!
Jean Larson, Mary Jo Kreitzer