
Από την Εργοθεραπεύτρια του «Θάλπος Αττικής», Ευφροσύνη Καραχρήστου
Το καλοκαίρι υπάρχει περισσότερος χρόνος απ’ ότι τους υπόλοιπους μήνες για την οικογένεια. Ειδικά κατά το μήνα Αύγουστο, όπου μια πολλή μεγάλη μερίδα γονέων λαμβάνει άδεια από την εργασία. Ο χρόνος αυτός μπορεί να φανεί χρήσιμος και εποικοδομητικός για όλες τις οικογένειές, είτε κατευθυνθούν προς έναν καλοκαιρινό προορισμό, είτε παραμείνουν στον τόπο διαμονής τους για να περάσουν τις διακοπές τους.
Παράλληλα όλοι όσοι εργάζονται στον τομέα της ψυχικής υγείας και κατ’ επέκταση της ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης (όπως ψυχίατροι, ψυχολόγοι, εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, κοινωνικοί λειτουργοί, νοσηλευτές, φροντιστές και άλλοι) προς το τέλος της σεζόν ερωτώνται συχνά από τους γονείς, σχετικά με τη διάρκεια αποχής των παιδιών από τον τόπο διαμονής τους ή τα θεραπευτικά τους προγράμματα και τι θα μπορούσαν να κάνουν ούτως ώστε το παιδί τους να μην χάσει την επαφή με την εκπαίδευσή του.
Είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε ότι οι καλοκαιρινές διακοπές προσφέρονται για ξεκούραση και διασκέδαση. Η αναζήτηση αυτού του σκοπού, είναι κάτι που ο γονιός αλλά και το παιδί, πρέπει να επιδιώκουν. Ας δούμε λοιπόν κάποιες προτάσεις που μπορούν να διατηρήσουν δραστήριο το μυαλό αλλά και το σώμα του παιδιού, ενώ ταυτόχρονα όλη η οικογένεια έχει τη δυνατότητα να διασκεδάσει!
•Μπάνιο στην παραλία. Παίξτε με τα κουβαδάκια (φτιάξτε κάστρα). Παίξτε ρακέτες για να γυμναστείτε. Το βόλεϊ ή ακόμη και το ποδόσφαιρο στην παραλία μπορεί να σας ανεβάσουν.
•Κάντε διαγωνισμό βουτιάς. Επίσης εφοδιαστείτε με μάσκες και ανακαλύψτε τα βράχια ή το βυθό. Μπορεί να μάθετε διάφορες πληροφορίες για τα ψάρια!
•Τα θαλάσσια σπορ είναι μια καλή ιδέα για να ανακαλύψετε δεξιότητες που μπορεί να υπάρχουν. Υπέροχη εμπειρία και ευκαιρία για να έρθετε σε επαφή και με άλλα σπορ (π.χ. καταδύσεις, ιστιοπλοΐα, ψάρεμα).
•Κάντε βόλτα με τα ποδήλατα ή τα πατίνια σας.
•Οργανώστε μια βραδιά στο σινεμά ή δείτε μια ταινία στο σπίτι οικογενειακώς ή με φίλους (μπορεί να κάνετε την προβολή σε προτζέκτορα, στο μπαλκόνι ή στην αυλή). Επιπλέον μπορείτε να φτιάξετε ποκ κορν και στο τέλος να σχολιάσετε αυτό που είδατε.
•Κάντε πικ-νικ στο δάσος, στο πάρκο ή επισκεφτείτε το ζωολογικό κήπο. Επίσης μπορείτε να επισκεφτείτε μουσεία. Σημασία δεν έχει πόσα θα μάθουν τα παιδιά σας, αλλά η εξοικείωση με τον χώρο και η εμπειρία της περιήγησης.
•Φτιάξτε σπιτικό παγωτό ή και λεμονάδα. Μπορείτε να φωνάξετε τους φίλους σας και να τα απολαύσετε όλοι μαζί.
•Φυτέψτε! Κάθε παιδί μπορεί μαζί σας να επιλέξει ένα φυτό και να το φυτέψει, να το ποτίζει και γενικά να το φροντίζει. Αυτός είναι ένας εύκολος τρόπος ώστε να μάθουμε στα παιδιά να είναι υπεύθυνα αλλά και να σέβονται το περιβάλλον.
•Πέστε στα παιδιά παραμύθια, ιστορίες ή τραγουδήστε μαζί τους. Ακόμη θα μπορούσατε να τους μάθετε κάποιο μουσικό όργανο ή να βάλετε ένα τέτοιο στόχο για το μέλλον!
•Αρχίστε κάποια κατασκευή. Ασχοληθείτε για παράδειγμα με το ράψιμο, τη ζωγραφική, τα ψηφιδωτά ή ότι άλλο σας ενδιαφέρει και σας ευχαριστεί.
Επιλέξτε να κάνετε πράγματα που θα σας φέρουν πιο κοντά με τα παιδιά σας και θα σας δώσουν την ευκαιρία να μοιραστείτε ευχάριστα και δημιουργικά το χρόνο σας μαζί τους! Αξίζει να δοκιμάσετε να περάσετε όμορφα οικογενειακώς. Καλή διασκέδαση!
ΠΗΓΕΣ
https://jenny.gr/uncategorize/210402/lista-me-kalokairines-drastiriotites
https://www.psychologynow.gr/arthra-psyxologias/oikogeneia-kai-paidi/paidiki-ilikia/555-kalokerines-diakopes-apascholisi-ton-pedion-me-diaskedastikes-ekpedeftikes-drastiriotites-tis-efagelias-fragili.html
PHOTO CREDIT: Filios Sazeides