Με κεντρικό μήνυμα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας Το αίμα μας ενώνει όλους γιορτάστηκε για ακόμα μια χρονιά η Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη. Στόχος της ημέρας είναι η ανάδειξη ιστοριών ανθρώπων που η ζωή τους έχει σωθεί εξαιτίας της δωρεάς αίματος, η ενθάρρυνση των ήδη εθελοντών αιμοδοτών να συνεχίσουν την αιμοδοσία, καθώς και η ευαισθητοποίηση των υγιών ανθρώπων που δεν έχουν ξαναδώσει αίμα στο παρελθόν να ενημερωθούν για τη διαδικασία και να υιοθετήσουν με τη σειρά τους το αίσθημα «μοιράζομαι-συνδέομαι».
Ο Φορέας «Θάλπος-Ψυχική Υγεία» έχοντας υψηλό αίσθημα κοινωνικής ευθύνης θέλησε να συμβάλει στην ενθάρρυνση του κόσμου να γίνει εθελοντής αιμοδότης και στην υιοθέτηση του αισθήματος «μοιράζομαι-συνδέομαι». Η ψυχολόγος της Μονάδας «Θάλπος Καλαμάτας» και η Υπεύθυνη Δημιουργικής Αασχόλησης Μαρία Γαιτανάρου έδωσαν το παρόν σε σχετική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το πρωί της 14ης Ιουνίου στην Κεντρική Πλατεία της Καλαμάτας με στόχο την ευαισθητοποίηση του κόσμου για την ανάγκη δωρεάς αίματος. Τη δράση για την προώθηση της εθελοντικής αιμοδοσίας οργάνωσε το Νοσοκομείο Καλαμάτας, με τη συνεργασία του Τοπικού Τμήματος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, του Σωματείου Εθελοντών Μεσσήνης και του ΤΕΙ Πελοποννήσου.
Η συνεργασία του «Θάλπος Καλαμάτας» με τον Ερυθρό Σταυρό έχει αρχίσει από το παρελθόν αφού η εκπαιδεύτρια του Ερυθρού Σταυρού κ. Κωνσταντίνα Δαμηλάτη στις 21 Απριλίου 2016 πραγματοποίησε επιμορφωτικό σεμινάριο Πρώτων Βοηθειών στο προσωπικό του Οικοτροφείου με σκοπό την ανάπτυξη τεχνικών αντιμετώπισης ατυχημάτων σε θέματα που αφορούν πνιγμούς, δαγκώματα ζώων, ηλεκτροπληξία, χτυπήματα, καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση, κλπ.
Τι πρέπει να γνωρίζουμε για την Αιμοδοσία
Ποιος μπορεί να δώσει αίμα;
Ο αιμοδότης πρέπει να είναι 18-65 ετών, να ζυγίζει πάνω από 50 kg, να είναι υγιής και να έχει ασφαλή τρόπο ζωής.
Πριν την αιμοδοσία
Την ημέρα της αιμοδοσίας ο αιμοδότης πρέπει να έχει γευματίσει 3-4 ώρες πριν, να έχει κοιμηθεί καλά και να έχει πιει αρκετά υγρά.
Αιμοδοσία
Η αιμοδοσία διαρκεί 20 λεπτά, ξεκινά με τη συμπλήρωση του ιατρικού ιστορικού και συνέντευξη με το γιατρό προκειμένου να διασφαλιστεί η υγεία του αιμοδότη.
Μετά την αιμοδοσία
Συνιστάται χαλάρωση και η κατανάλωση πολλών υγρών, η αποφυγή έντονης άσκησης και η καταπόνηση του χεριού από το οποίο έγινε η αιμοληψία.
Πότε μπορώ να δώσω αίμα
Οι άνδρες μπορούν να δίνουν αίμα κάθε 3 μήνες ενώ οι γυναίκες κάθε 4 μήνες.
Επίσης, πρέπει να γνωρίζουμε ότι:
- Το αίμα δεν κατασκευάζεται, δεν αγοράζεται, δεν πωλείται. Μόνο προσφέρεται. Είναι δώρο ζωής.
- Ο εθελοντής είναι ευαισθητοποιημένος με υψηλό αίσθημα κοινωνικής ευθύνης.
- Η αιμοδοσία δεν είναι ηρωική πράξη, ούτε φιλανθρωπία.
- Κάνω αυτό που θα ήθελα να κάνουν οι άλλοι για μένα.
- Φροντίζω τον εαυτό μου, γίνομαι εθελοντής αιμοδότης.
Κάνε τη διαφορά και γίνε εθελοντής αιμοδότης σήμερα!
Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας who.int
Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός redcross.gr