Από την Ψυχολόγο του «Θάλπος Αττικής», Μαρία Μακριδάκη
Σε προηγούμενα άρθρα εξετάσαμε τα δύο πρώτα συστατικά της υγιούς ψυχικής κατάστασης σε σχέση με το χιούμορ, σε αυτό το άρθρο, με το οποίο και θα κλείσουμε το αφιέρωμα μας στο χιούμορ, θα δούμε το τρίτο και τελευταίο συστατικό, τις ωφέλιμες και λειτουργικές διαπροσωπικές σχέσεις σε σχέση με το χιούμορ.
Να τονίσουμε ότι το χιούμορ, συμβαίνει συνήθως στο πλαίσιο της κοινωνικής αλληλεπίδρασης. Αλλά μέχρι πρόσφατα, το μεγαλύτερο μέρος της έρευνας για το χιούμορ και την ψυχική υγεία, είχε την τάση να αγνοεί την εγγενώς κοινωνική του φύση. Η προβολή του χιούμορ όμως ως μορφή διαπροσωπικής αλληλεπίδρασης, μας επιτρέπει να σκεφτόμαστε πώς το χιούμορ, μπορεί να συνεισφέρει στη βελτίωση των κοινωνικών σχέσεων, κάτι που με τη σειρά του, μπορεί να έχει αντίκτυπο στην καλή ψυχολογική υγεία του ατόμου.
Ξέρουμε από την έρευνα ότι τα άτομα με καλές κοινωνικές δεξιότητες, που σχηματίζουν στενές και ικανοποιητικές σχέσεις, είναι λιγότερο πιθανό να βιώσουν κατάθλιψη, αγχώδεις διαταραχές και άλλες μορφές ψυχολογικής διαταραχής.
Λαμβάνοντας υπόψη τις κοινωνικές λειτουργίες του χιούμορ, το χιούμορ μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στην έναρξη και τη διατήρηση λειτουργικών κοινωνικών σχέσεων, όπως η φιλία, ο γάμος ή η συναδελφικότητα στο χώρο εργασίας (Shiota et al., 2004). Οι διασκεδαστικές αλληλεπιδράσεις που φέρνει το χιούμορ, βοηθούν στην αντιμετώπιση και την επίλυση δυσκολιών και διευκολύνουν την επίλυση των συγκρούσεων, που αναπόφευκτα συμβαίνουν σε όλες τις σχέσεις.
H χιουμοριστική αλληλεπίδραση μεταξύ των συντρόφων σε μια σχέση, μπορεί να είναι ένας τρόπος ρύθμισης του συναισθήματος, αυξάνοντας τα θετικά συναισθήματα και μειώνοντας τα συναισθήματα της δυστυχίας, που προέρχονται είτε εντός, είτε εκτός της σχέσης τους.
Υψηλότερα επίπεδα υγιούς χιούμορ, τείνουν να συνδέονται με μεγαλύτερη επιδεξιότητα στην έναρξη των σχέσεων, μεγαλύτερα επίπεδα οικειότητας και χαμηλότερα επίπεδα μοναξιάς και διαπροσωπικού άγχους.
Αντίθετα, η μεγαλύτερη χρήση ακατάλληλου και επιθετικού χιούμορ, σχετίζεται με συχνότερες αρνητικές αλληλεπιδράσεις με άλλους, μειωμένη ικανότητα διαχείρισης συγκρούσεων και έλλειμμα κοινωνικών δεξιοτήτων, όπως και χαμηλότερη ικανοποίηση από τις σχέσεις. Επίσης το υπερβολικά ηττοπαθές χιούμορ, τείνει να συνδέεται με μειωμένη διεκδικητική ικανότητα, υψηλότερα επίπεδα μοναξιάς, διαπροσωπική ανασφάλεια, ανησυχία και χαμηλότερη κοινωνική υποστήριξη.
Συμπέρασμα
Κλείνοντας, να τονίσουμε ότι το χιούμορ είναι μια σύνθετη διαδικασία, που περιλαμβάνει γνωστικές, συναισθηματικές και διαπροσωπικές πτυχές. Όλες αυτές οι όψεις του χιούμορ, έχουν επιπτώσεις στην ψυχική υγεία και τη συναισθηματική μας ευημερία. Το υγιές χιούμορ, αυξάνει τα θετικά συναισθήματα και μειώνει τα αρνητικά. Όταν οι άνθρωποι αστειευόμαστε μεταξύ μας για τα προβλήματά μας, ακόμα και για μια δυνητικά απειλητική κατάσταση, είμαστε σε θέση να αλλάξουμε ακόμα και τις αντιλήψεις μας για την κατάσταση. Η υγιής αίσθηση του χιούμορ λοιπόν, είναι ένα πολύ σημαντικό συστατικό, της συνολικής ψυχικής υγείας.
Βιβλιογραφία
Martin, R & Ford, T.(2018). The Psychology of Humor: An Integrative Approach. 2nd ed. Pub: academic press
Shiota M. N., Campos B., Keltner D., Hertenstein M. J. (2004). “Positive emotion and the regulation of interpersonal relationships,” in The Regulation of Emotion, eds Philippot P., Feldman R., editors. (New York, NY: Psychology Press; ), 127–155.
PHOTO CREDIT: Matheus Ferrero
Διαβάστε το τρίτο άρθρο της σειράς δημοσιεύσεων για τα οφέλη του χιούμορ, “Είναι το χιούμορ πάντα ωφέλιμο;“
https://thalpos.org.gr/nea-typos/nea-arthra/einai-to-hioymor-panta-ofelimo