Selfie είναι ένας όρος που προέρχεται από την αγγλική γλώσσα, και σε ελληνική μετάφραση θα μπορούσε να αποδοθεί με τον όρο αυτο-πορτρέτο, δηλαδή μια φωτογραφία του εαυτού σας, που γίνεται κυρίως μέσω ενός smartphone, ενός tablet, μιας ψηφιακής φωτογραφικής μηχανής.
Είναι μία από τις τελευταίες τάσεις, και φαινομενικά είναι ακίνδυνη, αλλά κατά πόσο ισχύει αυτό;
Η Αμερικανική Ψυχιατρική Ένωση έχει αναγνωρίσει τη selfie ως εθισμό και σε ακραίες περιπτώσεις ως μια ψυχική διαταραχή. Οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει τρία επίπεδα διαταραχής:
- Στο πρώτο επίπεδο οι άνθρωποι φωτογραφίζονται τουλάχιστον 3 φορές την ημέρα, αλλά δεν δημοσιεύουν τις φωτογραφίες στα κοινωνικά δίκτυα.
- Στο δεύτερο επίπεδο φωτογραφίζονται τουλάχιστον 3 φορές την ημέρα και δημοσιεύουν τις φωτογραφίες στα κοινωνικά δίκτυα.
- Στο τρίτο επίπεδο τα άτομα έχουν μια εμμονή, φωτογραφίζονται ανεξέλεγκτα και δημοσιεύουν τις φωτογραφίες στο διαδίκτυο, τουλάχιστον 6 φορές την ημέρα.
Όμως, όλη αυτή η νέα τάση στους περισσότερους δεν φαίνεται παράλογη, δεδομένου ότι πολλοί άνθρωποι ζουν μέσω του διαδικτύου και θέλουν να δημοσιεύουν τη κάθε τους κίνηση. Φωτογραφίζονται, ενώ βρίσκονται στην πόλη, στις διακοπές, όταν τρώνε, όταν είναι χαρούμενοι ή δυστυχισμένοι, όταν βγαίνουν έξω με κάποιον, όταν βλέπουν κάτι όμορφο ή περίεργο. Και μερικές φορές, ακόμη και όταν δεν κάνουν τίποτα, φωτογραφίζονται για να περάσει η ώρα και με σκοπό να βάλουν τις φωτογραφίες στο διαδίκτυο, ώστε να μπορούν να τις δούνε οι φίλοι τους και να τις σχολιάσουν. Αλλά, ο κίνδυνος εθισμού είναι πολύ κοντά και μπορεί να γίνει χωρίς να το καταλάβετε.
Κάποιος που μοιράζετε συνεχώς τις δικές του εικόνες, ψάχνει ασυνείδητα για μια μορφή άμεσης έγκρισης που ωστόσο θα έχει μόνο προσωρινό αποτέλεσμα και δεν θα του τονώσει βραχυπρόθεσμα την αυτοεκτίμηση.
Επίσης, η selfie μπορεί να αυξήσει τον ναρκισσισμό, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι να καταλήξουν, ώστε να εξαρτώνται από την επιβεβαίωση των άλλων. Εξάλλου, δεν είναι τυχαίο, πως μελέτες υποστηρίζουν ότι όσοι εθίζονται στις selfies, εμφανίζουν χαρακτηριστικά, που ανήκουν στην ναρκισσιστική προσωπικότητα.
Σίγουρα η λύση δεν είναι να αποφεύγετε τη τεχνολογία, αλλά να έχετε επίγνωση των βλαβερών συνεπειών, που κρύβει η υπερβολική χρήση της. Ρωτήστε λοιπόν, το εαυτό σας, αν θέλετε να μοιράζεστε μέρη της ζωής σας με τους φίλους σας, ή αν αυτό που πραγματικά ψάχνετε είναι να έχετε θαυμαστές. Στην πρώτη περίπτωση, το κάνετε για τον εαυτό σας, αλλά αν επικρατεί η δεύτερη πλευρά, τότε αυτό σημαίνει, ότι το κάνετε για τους άλλους.