Κατά την περίοδο των καλοκαιρινών διακοπών, η καθημερινότητα των παιδιών αλλάζει. Όποια και αν είναι τα σχέδια της οικογένειας για το καλοκαίρι, οι ρυθμοί γίνονται πιο αργοί και τα παιδιά έχουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο με λιγότερες δραστηριότητες και υποχρεώσεις.
Έτσι, μετά τον ενθουσιασμό των πρώτων ημερών, ακολουθούν η πλήξη, ο εκνευρισμός και οι προστριβές. Η λύση βρίσκεται στην οργάνωση και στη δομή!
Η δημιουργία ενός καθημερινού προγράμματος μπορεί να βοηθήσει.
Τα παιδιά θέλουν να δουν ατελείωτες ώρες τηλεόραση, να κοιμηθούν παραπάνω, να μην ακολουθούν συνεχώς κανόνες. Φυσικά δεν είναι κακό να συμβεί κάτι τέτοιο μερικές φορές, όμως η τήρηση ενός προγράμματος διατηρεί και την ηρεμία. Ζητήστε από τα παιδιά να συμμετέχουν στη δημιουργία ενός βασικού καθημερινού προγράμματος συμφωνώντας μαζί τους τις ώρες κατά τις οποίες θα πραγματοποιούνται οι βασικές ρουτίνες και οι κύριες δραστηριότητες της ημέρας (π.χ. πρωινή έγερση-νυκτερινός ύπνος, γεύματα). Ωθήστε τα παιδιά να συμμετέχουν σε δραστηριότητες που απαιτούν ενέργεια νωρίτερα, και μειώστε τα ερεθίσματα και την ένταση αργότερα, κοντά στην ώρα του ύπνου.
Διαβάστε με τα παιδιά σας, και ωθείστε τα να διαβάσουν μόνα τους κάθε μέρα. Ιδιαίτερα στις περιπτώσεις που τα παιδιά αντιμετωπίζουν κάποια μαθησιακή δυσκολία, παρέχετε ευκαιρίες να διατηρήσουν έστω μια μικρή επαφή με μαθησιακές δραστηριότητες.
Προετοιμαστείτε για τις περιπτώσεις που δεν θα υπάρχει τίποτε να κάνουν τα παιδιά. Τοποθετήστε σε ένα κουτί παζλ, μπλοκ ζωγραφικής, επιτραπέζια παιχνίδια κλπ. Τα παιδιά θα ξέρουν ότι μπορούν να βρουν κάτι εκεί όταν δεν είναι κάτι άλλο διαθέσιμο.
Σε κάθε περίπτωση, θα υπάρξουν στιγμές που θα καταλάβετε ότι το παιδί βαριέται. Είναι αναμενόμενο. Επικυρώστε τα συναισθήματα του και εξηγήστε ότι καταλαβαίνετε πως νιώθει. Προτείνετε στο παιδί να διαλέξει μια δραστηριότητα από αυτές που μαζί σκεφτήκατε νωρίτερα και επιβραβεύστε τέτοιες επιλογές.
Χαρούμενες καλοκαιρινές διακοπές για όλους!
Κατερίνα Τσίτση,
Ψυχολόγος- Παιδοψυχολόγος, MSc
http://www.psyxologos-thermi.gr