Ο καθένας από εμάς που κάνει ψυχοθεραπεία την κάνει για διαφορετικοιύς λόγους. Η διάγνωση μπορεί να μην είναι ίδια, αλλά όλοι επιδιώκουμε το ίδιο πράγμα: να νιώσουμε καλύτερα. Υπάρχουν 10 πράγματα που επιδιώκουμε κάνοντας ψυχοθεραπεία. Σε κάθε συνεδρία καταφέρνουμε να φτάσουμε ένα βήμα πιο κοντά στο να νιώσουμε καλύτερα.
Να μοιραστούμε τις σκέψεις μας.
Οποιαδήποτε μορφή ψυχικής ασθένειας βαραίνει την καρδιά και το μυαλό μας. Η ψυχοθεραπεία αποτελεί ευκαιρία για να μοιραστούμε τις σκέψεις μας με τον αντικειμενικό και μη επικριτικό θεραπευτή. Έτσι, φεύγει ένα βάρος από πάνω μας.
Να πάρουμε feedback.
Μιλώντας γι’ αυτά που μας προβληματίζουν παίρνουμε μια δεύτερη άποψη, είτε είναι θετική είτε αρνητική. Δεν είναι κάτι που θα πρέπει να φοβόμαστε – είναι καλό να δεχόμαστε και μια άλλη άποψη από κάποιον που βλέπει τον προβληματισμό μας από διαφορετική οπτική γωνία.
Να σντιμετωπίσουμε τους φόβους μας.
Η ψυχοθεραπεία αποτελεί ασφαλές μέρος για να εκφράσουμε με λόγια τους φόβους που μας βαραίνουν για καιρό. Μπορεί να είναι δύσκολο να τους διατυπώσουμε με λέξεις και ακόμα πιο τρομακτικό να έρθουμε αντιμέτωποι με αυτούς. Με τη βοήθεια του θεραπευτή μπορούμε να τους αντιμετωπίσουμε πηγαίνοντας ένα βήμα πιο κοντά στο να νιώσουμε καλύτερα.
Να μάθουμε να διαχειριζόμαστε καταστάσεις.
Μερικές φορές, όταν είμαστε βυθισμένοι στο σκοτάδι δυσκολευόμαστε να δούμε το φως στο τέλος του τούνελ. Με τη ψυχοθεραπεία αναπτύσσουμε τις δεξιότητες εκείνες που μας βοηθούν όχι μόνο να βγούμε από το τούνελ αλλά και να τις χρησιμοποιούμε αφότου βγούμε.
Να μάθουμε πώς να σκεφτόμαστε με υγιή τρόπο.
Η ψυχική ασθένεια μπορεί να διαστρεβλώσει τον τρόπο που σκεφτόμαστε, με αποτέλεσμα να χρειαζόμαστε βοήθεια για να μάθουμε πώς να διαχειριζόμαστε τις σκέψεις μας με θετικό τρόπο. Πολλές φορές σκεφτόμαστε μαύρα ή άσπρα, φέρνουμε την καταστροφή ή πιστεύουμε στο όλα ή τίποτα.
Να κάνουμε αλλαγές.
Καλό θα ήταν να κάνουμε ψυχοθεραπεία με την πρόθεση να αλλάξουμε κάτι. Να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε οτιδήποτε αρνητικό σε θετικό. Για παράδειγμα, το πώς βλέπουμε τις διαπροσωπικές σχέσεις, την ζωή γενικότερα ή το πώς συμπεριφερόμαστε.
Να αντιληφθούμε τον εαυτό μας.
Όταν γνωρίζουμε τον εαυτό μας είμαστε σε θέση να αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά οτιδήποτε μας συμβαίνει. Η κατανόηση της προσωπικότητας και του χαρακτήρα μας, μας φέρνει ακόμα ένα βήμα πιο κοντά στο να αισθανθούμε καλύτερα.
Να ανακουφιστούμε.
Πολλές φορές αισθανόμαστε ένα βάρος στους ώμους και το μυαλό μας εξαιτίας του άγχους και των αρνητικών συναισθημάτων που δυσκολευόμαστε να αποβάλλουμε. Μιλώντας για αυτά μας βοηθάει να νιώσουμε πιο ανάλαφρα αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίας.
Να βρούμε ηρεμία.
Είναι δύσκολο να είμαστε ήρεμοι όταν διαρκώς δίνουμε προσωπικές μάχες. Με τη βοήθεια του ψυχοθεραπευτή η ηρεμία είναι εφικτή. Μπορεί να πάρει λίγο χρόνο για να την βρούμε, αλλά μόλις τα καταφέρουμε θα αναπτύξουμε το αίσθημα της αποδοχής, με αποτέλεσμα να είμαστε άλλο ένα βήμα πιο κοντά στο να αισθανθούμε καλύτερα.
Να ξεπεράσουμε εμπόδια.
Τα εμπόδια στη ζωή μας μπορεί να είναι ψυχικά, σωματικά, συναισθηματικά ή πνευματικά. Στόχος μας είναι να ξεπεράσουμε οτιδήποτε στέκεται εμπόδιο στην προσπάθειά μας να νιώσουμε καλύτερα, και η θεραπεία μπορεί να μας βοηθήσει.
Από τον Madelyn Heslet