Επισκόπηση ερευνών που διήρκεσαν 31 χρόνια οδήγησε ερευνητές του University at Buffalo στο συμπέρασμα ότι οι άντρες είναι περισσότερο ναρκισσιστές από τις γυναίκες.
Οι ερευνητές επισκόπησαν 355 έρευνες που περιελάμβαναν ευρήματα από 475.000 ανθρώπους και ανακάλυψαν ότι το συμπέρασμά τους ίσχυε άσχετα από την ηλικία ή τη γενιά. Οι ερευνητές χώρισαν το ναρκισσισμό σε 3 κατηγορίες: δικαίωμα για προνόμια, αρχηγία/ εξουσία και αίσθηση μεγαλείου/ επιδειξιομανία.
H Emily Grijalva εξηγεί ότι οι άντρες ξεπέρασαν τις γυναίκες σε ότι αφορά την αίσθηση δικαιώματος προνομίων, υποδεικνύοντας ότι οι άντρες είναι πιο πιθανό να εκμεταλλεύονται άλλους και να αισθάνονται ότι τους οφείλονται ορισμένα προνόμια. Επίσης, οι άντρες έδειξαν ότι συμφωνούν με δηλώσεις όπως «επιμένω να λάβω το σεβασμό που μου οφείλουν». Επιδεικνύουν επίσης μεγαλύτερη επιθετικότητα και επιθυμία για δύναμη.
Ωστόσο, υπάρχει μια πλευρά ναρκισσισμού στην οποία τα φύλα την επιδεικνύουν εξίσου: Η επιδειξιoμανία. Σύμφωνα με την Grijalva, και τα δυο φύλα είναι το ίδιο πιθανό να εμφανίζουν ματαιοδοξία ή αυτοενασχόληση.
H Grijalva παρατήρησε ότι οι γυναίκες συχνά γίνονται αντικείμενο σκληρής κριτικής όταν είναι επιθετικές ή αυταρχικές, η οποία τους δημιουργεί πίεση να καταστείλουν τη ναρκισσιστική συμπεριφορά.
Ανακουφιστικό εύρημα είναι ότι στοιχεία σε φοιτητές, μεταξύ 1990 και 2013, αποκάλυψαν ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι γινόμαστε πιο ναρκισσιστές.