από την Επιστημονικά Υπεύθυνη του «Θάλπος Αττικής», Γεωργία Σαντουρτζόγλου
Η κρίση του κορωνοϊού μπορεί να μας επηρεάσει με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους: σωματικά, συναισθηματικά, οικονομικά, κοινωνικά και ψυχολογικά. Όταν αντιμετωπίζουμε μια κρίση οποιουδήποτε είδους, ο φόβος και το άγχος είναι αναπόφευκτα. Είναι φυσιολογικές αντιδράσεις σε δύσκολες καταστάσεις, που εμπεριέχουν κίνδυνο και αβεβαιότητα. Είναι πάρα πολύ εύκολο να χαθούμε στην ανησυχία για το τι θα συμβεί στο μέλλον; Πώς ο ιός θα επηρεάσει εμάς ή τους αγαπημένους μας, τη χώρα μας ή τον κόσμο;
Δεν μπορούμε να ελέγξουμε τί θα συμβεί στο μέλλον. Δεν μπορούμε να ελέγξουμε τον κορωνοϊό ή την παγκόσμια οικονομία. Επίσης δεν μπορούμε να ελέγξουμε μαγικά τα συναισθήματά μας, εξαλείφοντας όλο αυτό τον απόλυτα φυσιολογικό φόβο και άγχος. Το πιο χρήσιμο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε σε κάθε είδους κρίση είναι να εστιάσουμε σε αυτά που πραγματικά μπορούμε να ελέγξουμε!
Το όνομα μου είναι Γεωργία και είμαι μέλος μιας δυνατής ομάδας έτσι την χαρακτηρίζω εγώ. Τις τελευταίες εβδομάδες όλοι προσπαθούμε να ανταπεξέλθουμε σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση, μια κατάσταση που μπορεί να μας τρομάζει, αλλά ξέρουμε ότι όταν εργάζεσαι στον χώρο της υγείας έχεις σαν πρώτο σου μέλημα τον άνθρωπο και αυτό σου διώχνει κάθε φόβο. Ο φόβος γίνεται δύναμη και σε κάνει καθημερινά να προσφέρεις , να φροντίζεις , να προστατεύσεις.
Στις Μονάδες Θάλπος φιλοξενούμε συνολικά 30 ανθρώπους. Άνθρωποι στην κατηγορία των ευπαθών ομάδων. Άνθρωποι που χρειάζονται μεγαλύτερο και διαφορετικό τρόπο για να κατανοήσουν τι είναι ο κορωνοιός; Γιατί «μένουμε σπίτι;», γιατί φοράμε συνεχώς γάντια και μάσκα; Γιατί κρατάμε απόσταση; Μήπως δεν με αγαπάς; Μήπως σε στεναχώρησα;
Όλα αυτά τα ερωτήματα έρχονται μαζί με την αλλαγή της καθημερινότητας των ανθρώπων που διαμένουν σε μονάδες ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης. Μια αλλαγή που πρέπει να διαχειριστούμε όλοι μας ωφελούμενοι, προσωπικό και οικογένειες.
Μέτρα πρόληψης και αποφυγής του κορωνοϊού. Η καθημερινότητα μας εστιάζει στην υγιεινή τόσο των ίδιων των ανθρώπων που διαμένουν μέσα στις μονάδες όσο και στην σχολαστική καθαριότητα του σπιτιού τους. Ακολουθούμε όλες τις οδηγίες που λαμβάνουμε και τις προσαρμόζουμε στην καθημερινότητα μας. Με απλές και όχι σύνθετες ιστορίες εξηγούμε τα μέτρα στους ωφελούμενους μας. Ομάδες απασχόλησης χωρισμένες σε υποομάδες κρατώντας τις απαραίτητες αποστάσεις. Ειδικά διαμορφωμένος χώρος για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών. Έχουν ληφθεί μέτρα πρόληψης και για την προστασία του δυναμικού των μονάδων. Η καθημερινότητα μας μπορεί να άλλαξε αλλά δεν χάσαμε ποτέ το όραμα μας είναι που είναι η βελτίωση της ψυχικής υγείας και της ποιότητας ζωής των ανθρώπων μας.
Η διαχείριση μας στις μονάδες Θάλπος εστιάζει στην αγάπη μας στο συνάνθρωπο . Η καθημερινότητα μας προσαρμόζεται για να προφυλαχτούμε και να αντιμετωπίσουμε καθετί που θα μας παρουσιαστεί.
Το να είσαι φροντιστής σε μια μονάδα ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης είναι μοναδικό. Νιώσε περήφανος για αυτό που καταφέρνεις, νιώσε περήφανος που εργάζεσαι εκεί, νιώσε περήφανος που προσέχεις για να προφυλάξεις ανθρώπους που σε έχουν ανάγκη.