από την ψυχολόγο του “Θάλπος Καλαμάτας” Εύη Τσικρικού
Υπάρχουν άνθρωποι που ερχόμενοι σε επαφή μαζί τους επηρεαζόμαστε από την θετική τους ενέργεια και νιώθουμε πιο ευχάριστα και αισιόδοξα, υπάρχει όμως και ο αντίποδας. Πρόκειται για ανθρώπους που μετά από την συναναστροφή μαζί τους μπορεί να νιώσουμε ψυχικά εξουθενωμένοι, θλιμμένοι, σαν να έχουμε χάσει την αισιοδοξία και την γαλήνη μας. Παραμονεύουν με την μορφή συγγενών που βρίσκονται σε ανάγκη, νταήδων στον χώρο εργασίας ή φίλων που όλο παραπονιούνται. Μπορούν να είναι πολύ γοητευτικοί και να κολακεύουν τους πάντες, έως ότου αποκτήσουν τις σχέσεις που χρειάζονται.
Ένα ψυχικό βαμπίρ (ή αλλιώς ενεργειακός βρικόλακας) είναι ένα φανταστικό και θρησκευτικό πλάσμα που λέγεται ότι τρέφεται από τη “ζωτική δύναμη” άλλων ζωντανών πλασμάτων και εμφανίζεται σε απόκρυφες πεποιθήσεις διαφόρων πολιτισμών καθώς και στη μυθοπλασία. Μεταφορικά χρησιμοποιείται για να περιγράψει ένα άτομο που παίρνει αυξημένη ενέργεια από άλλους ανθρώπους και τους αφήνει εξαντλημένους ή «στραγγισμένους» από ενέργεια. Ο κλινικός ψυχολόγος και συγγραφέας Albert J Bernstein χρησιμοποίησε τη φράση “συναισθηματικό βαμπίρ” για άτομα με διάφορες διαταραχές προσωπικότητας που συχνά θεωρείται ότι αποστραγγίζουν τη συναισθηματική ενέργεια από τους άλλους.
Το να είναι κάποιος κοντά σε ένα συναισθηματικό βαμπίρ μπορεί να τον επηρεάσει σε σωματικό και ψυχολογικό επίπεδο. Μπορεί να εξαντλήσει τη συναισθηματική του δύναμη, αφήνοντάς τον να νιώθει κουρασμένος, στρεσαρισμένος και ευέξαπτος, δυσκολεύοντας τον να εστιάσει σε πράγματα που έχουν σημασία και επηρεάζοντας την λειτουργικότητα του. Έχει την ικανότητα να τον κάνει να νιώθει ανάξιο και αντιπαθή.
Τα είδη αυτών των ανθρώπων διαχωρίζονται σε πέντε (5) τύπους. Είναι οι νάρκισσοι, που έχουν μια μεγαλειώδη αίσθηση της σημασίας του εαυτού τους και λαχταρούν την προσοχή και τον θαυμασμό, είναι όμως και αυτοί που αυτό-προσδιορίζονται ως θύματα ισχυριζόμενοι ότι όλος ο κόσμος είναι εναντίον τους. Υπάρχουν, επίσης, αυτοί που θέλουν να έχουν τον έλεγχο των συναισθημάτων του άλλου ακυρώνοντας τα όταν δεν τους ταιριάζουν και αυτοί που μονοπωλούν την συζήτηση και κατ’ επέκταση το ενδιαφέρον και συχνά προσπαθούν να καταπατήσουν ακόμα και τον προσωπικό χώρο του άλλου. Τέλος, είναι και αυτοί που λατρεύουν το δράμα, έχουν το ταλέντο να μεγαλοποιούν τις καταστάσεις σε σημείο ακραίο, ενώ θα γίνουν επιθετικοί στον άλλον αν δεν τους αρέσει αυτό που λέει.
Η πιο αποδοτική αντιμετώπιση αυτών των ανθρώπων, ώστε να έχει κάποιος υγιείς σχέσεις μαζί τους, είναι τα όρια και το χιούμορ, ενώ μία κατά μέτωπο επίθεση δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα. Είναι σημαντικό, όμως, πρώτα να είναι σίγουρος για τον εαυτό του και να μην εξαρτάται η αυτοεκτίμηση, του από τους άλλους και όταν νιώθει την ανάγκη να μιλήσει για τα συναισθήματα του ή τις ανησυχίες του, να μην απευθύνεται σε αυτούς. Και, φυσικά, αν παρά την προσπάθεια του η συμπεριφορά τους δεν βελτιώνεται, η διακοπή των επαφών μαζί τους αποτελεί μονόδρομος, διότι πάνω από όλα προτεραιότητα έχει η συναισθηματική του υγεία.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:
• https://www.psychologytoday.com/us/blog/emotional-freedom/201101/the-5-kinds-emotional-vampires-you-could-encounter
• https://www.hindustantimes.com/sex-and-relationships/how-to-spot-emotional-vampires-and-not-get-affected-by-their-negativity/story-eB3AnvdNO2ysfqSdjWxr1L.html
• https://psychbc.com/blog/emotional-vampires
Photo by Thomas Claeys on Unsplash