Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας το “Θάλπος Αττικής” σε συνεργασία με τον ΟΠΑΝΑΜ (Οργανισμό Πολιτισμού και Αθλητισμού Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μεσσηνίας) πραγματοποίησαν την Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010 ημερίδα με θέμα «Ψυχική Υγεία, δικαίωμα όλων στη ζωή».
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η κα Νάντια Γιαννακοπούλου (δικηγόρος, βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν. Μεσσηνίας), ο κ Παναγιώτης Τσιμόγιαννης (πρόεδρος του ΟΠΑΝΑΜ), ο κ Σωκράτης Σταθακόπουλος (Ιατρός – Δ/ντής Ψυχιατρικής Κλινικής Νοσοκομείου Καλαμάτας) και η κα Μαρία Οικονομάκου (εκπρόσωπος του Δ. Καλαμάτας).
Φιλοξενήθηκαν αξιόλογοι ομιλητές, οι οποίοι φώτισαν διαφορετικές πτυχές της ψυχικής υγείας ο κάθε ένας από τη δική του οπτική και επαγγελματική ενασχόληση. Ειδικότερα, η κα Γ. Γιαννοπούλου (Ψυχολόγος του “Θάλπος Καλαμάτας”) μίλησε για την «Καθιέρωση Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας». Ο κ Γ. Κακούλας (Ψυχολόγος, Επόπτης “Θάλπος Καλαμάτας”) πραγματοποίησε εισήγηση με θέμα «Μελαγχολία & Κατάθλιψη». Επίσης, παρουσιάστηκε το έργο, η λειτουργία και οι στόχοι του Κέντρου Ημέρας Παιδιών και Εφήβων με Αυτισμό Ν. Μεσσηνίας από την κα Γ. Παυλοπούλου (Ειδική Παιδαγωγός – Επιστημονικά Υπεύθυνη Κέντρου Ημέρας Παιδιών και Εφήβων με Αυτισμό Ν. Μεσσηνίας). Η κα Χ. Δίμιζα (Εμψυχώτρια θεατρικών ομάδων, Πειραματική Σκηνή Καλαμάτας) μίλησε για την συμβολή του θεατρικού παιχνιδιού- κουκλοθέατρου στην προαγωγή της ψυχικής υγείας. Η κα Χ. Μπόσινα (Εκπαιδευτικός, Μέλος της Ελληνικής Ομάδας του «Quality for Children (Q4C)») παρουσίασε το «Quality for Children (Q4C)», ένα χρήσιμο εργαλείο πρόληψης για την ψυχική υγεία. Τέλος, ο κ Γ. Κορμάς (Ιατρός – Υποψήφιος Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, Εκπρόσωπος Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου) ενημέρωσε το κοινό σχετικά με τον ρόλο του διαδικτύου στην ψυχοκοινωνική ανάπτυξη του παιδιού δίνοντας παραδείγματα μέσα από την καθημερινή ζωή.
Η τοπική κοινωνία αγκάλιασε αυτή μας τη δράση γεγονός που φάνηκε τη συνεργατική διάθεση απέναντι μας, από την σημαντική προσέλευση του κοινού, όσο και από ενδιαφέρον που έδειξαν για τις θεματικές της ημερίδας και την ενεργή συμμετοχή τους στην συζήτηση με την οποία ολοκληρώθηκε η ημερίδα.
Τη Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010 το “Θάλπος Αττικής” σε συνεργασία με το ΚΕ. ΚΟΙ. ΠΟ. (Κέντρο Κοινωνικής Πολιτικής) του Δ. Κηφισιάς πραγματοποίησαν εσπερίδα με θέμα «Κατάθλιψη: Η σιωπηρή νόσος της εποχής μας» στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου «Δήμαρχος Β. Γκατσόπουλος». Την εσπερίδα χαιρέτισαν η κα Μαρία Κεφαλά- Σαλματάνη (Δημοτική Σύμβουλος, Πρόεδρος Κέντρου Κοινωνικής Πολιτικής Δήμου Κηφισιάς) και ο κ Νίκος Χιωτάκης, (Δήμαρχος Κηφισιάς).
Χρέη συντονιστή/ σχολιαστή της εσπερίδας διετέλεσε ο κ Κυριάκος Κατσαδώρος (Ψυχίατρος, Πρόεδρος Δ.Σ. «Κλίμακα», Πρόεδρος Κλάδου «Τηλεψυχιατρικής», Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία). Οι αξιόλογοι ομιλητές που μας τίμησαν με την συμμετοχή τους την εσπερίδα επέτυχαν μια πολύπλευρη προσέγγιση της έννοιας της κατάθλιψης και υπογράμμισαν την άμεση ανάγκη ενημέρωσης και αντιμετώπισης της κατάθλιψης, καθώς στις μέρες μας αποτελεί τη σύγχρονη μάστιγα των κοινωνιών μας. Ο κ Ι. Ρωξάνης (Ψυχολόγος MsC- Ψυχοθεραπευτής, Κέντρο Κοινωνικής Πολιτικής Δήμου Κηφισιάς) πραγματοποίησε εισήγηση με θέμα «Κατάθλιψη: Κλινική Περιγραφή». Στη συνέχεια, προβλήθηκαν αποσπάσματα από την ταινία «Οι ώρες», μια ταινία η οποία παρουσιάζει με έναν γλαφυρό τρόπο την κατάσταση της κατάθλιψης μέσα από τις ιστορίες τεσσάρων γυναικών. Σε συνέχεια της ταινίας ο κ Γ. Κακούλας (Επόπτης “Θάλπος Καλαμάτας”) μίλησε για τη διαδρομή και εξέλιξη της κατάθλιψης μέσα από τις διάφορες ψυχιατρικές και ψυχολογικές προσεγγίσεις από τις απαρχές της εμφάνισής της νόσου έως σήμερα. Τέλος, η κα Π. Παπανδρέου (Κοινωνική Λειτουργός, “Θάλπος Αττικής”) αναφέρθηκε σε ένα επίκαιρο ζήτημα με θέμα «Οικονομική Κρίση και Κατάθλιψη: Ο αντίκτυπος στο άτομο και την οικογένεια».
Και σε αυτή μας την προσπάθεια η τοπική κοινωνία στάθηκε στο πλευρό μας και όλοι οι παρευρισκόμενοι μετά το τέλος της εσπερίδας εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους γύρω από θέματα ψυχικής υγείας γενικότερα και τη θέληση τους για συνεχή ενημέρωση, υποστήριξη και συνεργασία για υλοποίηση ανάλογων δράσεων.