Γιατί είμαστε χαρούμενοι; Πως αντιλαμβάνεται το σώμα μας την ευτυχία; Τι ρόλο παίζουν τα υλικά αγαθά; Αυτές και πολλές ακόμα απαντήσεις μέσα από οκτώ αποκαλυπτικές έρευνες.
1. Η χαρά ενεργοποιεί όλο το σώμα
Αντίθετα με τις σκέψεις, τα συναισθήματα δεν «κατοικούν» αποκλειστικά στον εγκέφαλο αλλά είναι συνδεδεμένα και με σωματικές διεργασίες.
Μελέτη αποκάλυψε πως απεικονίζονται τα συναισθήματα δραστηριοποιούν στο σώμα μας. Φινλανδοί επιστήμονες προκάλεσαν διαφορετικά συναισθήματα σε δείγμα 701 συμμετεχόντων και μετά κατέγραψαν τις αντιδράσεις του σώματος.
Το κίτρινο απεικονίζει την εντονότερη δραστηριότητα και ακολουθούν, το κόκκινο, το μπλε και το θαλασσί. Το μαύρο δείχνει απουσία δραστηριότητας.
Είναι εντυπωσιακό να βλέπει κάποιος το πώς ολόκληρο το σώμα «νιώθει» τα συναισθήματα και παράλληλα μία απάντηση στο ερώτημα για κάποιες φορές νιώθουμε την ανάγκη να πεταχτούμε από τον καναπέ και να κάνουμε πράγματα ή να βυθιστούμε σε αυτόν ακίνητοι…
2. Η ευτυχία επιδρά στον γενετικό μας κώδικα
Δεν είναι απλά ότι όταν είμαστε χαρούμενοι νιώθουμε καλύτερα. Η αλήθεια είναι ότι είμαστε βιολογικά καλύτερα. Οι σωστές δώσεις χαράς επιδρούν θετικά στις εντολές που δίνουν τα κύτταρά μας στο σύστημα. Πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε ότι τα γονίδια που δίνουν τις εντολές για την βελτίωση των αντισωμάτων μας και την καταπολέμηση ασθενειών ενεργοποιούνται δυναμικά όταν το υποκείμενο βιώνει θετικά συναισθήματα επιβεβαιώνοντας το ρητό που λέει ότι όταν νιώθουμε καλά, είμαστε και καλά!
3. Οι άνθρωποι νιώθουν καλά όταν κάνουν το σωστό
Πως επηρεάζει τους ανθρώπους η οικονομική κρίση; Πως αντιμετωπίζουν την πίεση και την ανεργία ; Η απάντηση είναι ότι κάποιοι τα καταφέρνουν. Μελέτη σε 255 πόλεις στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της κρίσης, κατέγραψε ότι οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν καλύτερα τα προβλήματα ότι όταν κάνουν εθελοντική εργασία ή βοηθούν τους γύρω τους.
4. Συμπεριφερθείτε σαν εξωστρεφείς έστω και αν είστε εσωστρεφείς
Αν συμπεριφέρεστε σαν εξωστρεφείς άνθρωποι θα νιώθετε καλύτερα. Μελέτη στην Ιαπωνία «ανάγκασε» εσωστρεφή άτομα να συμπεριφερθούν εντελώς αντίθετα από τον χαρακτήρα τους για δέκα λεπτά σε δημόσιο περιβάλλον. Ολοι μα όλοι οι συμμετέχοντες αποκάλυψαν ότι ένοιωσαν καλύτερα όταν συμπεριφέρθηκαν με αυτό τον τρόπο
5. Η χαρά είναι κολλητική
Το ξέρουμε αλλά τώρα ήρθε και η επιβεβαίωση. Η μελέτη έγινε σε online συμμετέχοντες και στην πλατφόρμα του facebook και μελέτησε το συναισθηματικό περιεχόμενο ενός δισεκατομμυρίου posts με αρνητικό και θετικό συναισθηματικό περιεχόμενο. Τελικά κατέληξε ότι τα θετικά Posts ήταν κολλητικά! μοιράστηκαν πολύ περισσότερο και έγιναν liked πολύ πιο γρήγορα από τα αρνητικού συναισθήματος.
6. Τα υλικά αγαθά δεν φέρνουν την ευτυχία
Οι άνθρωποι που βασίζονται στα υλικά αγαθά δεν είναι ευτυχείς διότι αγοράζοντας κάθε φορά το επόμενο «προϊόν» για να νιώσουν καλύτερα, αδυνατούν να χαρούν με όλα όσα έχουν στη ζωή τους. Η ίδια μελέτη αποκάλυψε ότι οι υλιστικοί άνθρωποι νιώθουν λιγότερη ευγνωμοσύνη για τη ζωή και δεν μπορούν να τη χαρούν.
Προς τιμήν μας, η μελέτη χρησιμοποιεί και τη φράση από τον Έλληνα φιλόσοφο Επίκουρο: «Μην χαλάς αυτό που έχεις επιθυμώντας αυτό που δεν έχεις. Θυμήσου ότι αυτό που έχεις τώρα ήταν από τα πράγματα που κάποτε επιθυμούσες»
7. Οι σαφείς στόχοι οδηγούν στην ευτυχία
Δεν είναι παράξενο. Οι άνθρωποι κάνουν πολλές φορές λάθος για τους στόχους που πρέπει να θέσουν ώστε να είναι ευτυχείς. Τελευταίες έρευνες αποκαλύπτουν ότι απαιτούνται σαφείς και σημαντικοί στόχοι για να μας κάνουν ευτυχισμένους. Όταν σχεδιάζουμε τη ζωή μας με τελικό στόχο την ευτυχία μειώνουμε το χάσμα ανάμεσα στις προσδοκίες και το τι είναι αντικειμενικά δυνατόν και τελικά είμαστε …αντικειμενικά χαρούμενοι.
8. Απρόσμενες χαρές από την καθημερινότητα
Η καθημερινότητα, μία όμορφη συνάντηση, μία ωραία συζήτηση ή το άκουσμα ενός καλού τραγουδιού, μπορούν να προσφέρουν απρόσμενη χαρά. Τα παραπάνω αποκαλύπτει έρευνα ανάμεσα σε 135 φοιτητές από τους οποίους στις αρχές του καλοκαιριού ζητήθηκε να καταγράψουν και να αποθηκεύσουν για τρεις μήνες:
Μία πρόσφατη συζήτηση, το τελευταίο κοινωνικό γεγονός που παραβρέθηκαν, ένα απόκομμα από μία εργασία τους κα τρία αγαπημένα τραγούδια τους. Τους ζητήθηκε επίσης να προβλέψουν τα συναισθήματά τους όταν, τρεις μήνες αργότερα, θα άνοιγαν τις …αυτές τις χρονοκάψουλες.
Παρότι όλοι τους πίστευαν ότι σε τρεις μήνες δεν θα εντυπωσιάζονταν από όσα είχαν οι ίδιοι αποθηκεύσει όταν τελικά έφτασε η στιγμή, όλοι τους ένιωσαν πολύ μεγαλύτερη έκπληξη και χαρά με τις θετικές αναμνήσεις που τους προκλήθηκαν. Η μελέτη ήθελε να αποκαλύψει το πόσο υποεκτιμημένες είναι οι καθημερινές μας στιγμές στο κυνήγι της ευτυχίας…