Η κατανόηση των συναισθημάτων γίνεται ολοένα και πιο σημαντικό θέμα στον επιχειρηματικό κόσμο. Όλο και περισσότερες εταιρίες επενδύουν στην διαχείριση των πλαισίων εκείνων που βασίζονται οι συμπεριφορές και οι αξίες, γεγονός που δείχνει πως τα συναισθήματα είναι καλοδεχούμενα στον εργασιακό χώρο.
Αλλά τι είναι η συναισθηματική νοημοσύνη και, πιο σημαντικό, πώς η κατανόηση αυτής μπορεί να σε βοηθήσει να πετύχεις στον εργασιακό κόσμο; Στο βιβλίο του, “Δουλεύοντας με Συναισθηματική Νοημοσύνη”, ο Daniel Goleman ορίζει την Συναισθηματική Νοημοσύνη ως: “την δυνατότητα να αναγνωρίζει κανείς τα συναισθήματά του και εκείνα των άλλων, ώστε να παρακινηθεί και να διαχειριστεί κατάλληλα τα συναισθήματα και τις σχέσεις του.”
Παρόλο που είναι ένα ευρύ και συνεχώς εξελίξιμο αντικείμενο που ερευνάται, υπάρχουν κάποια απλά και αποτελεσματικά σημεία που μπορεί κανείς να εστιάσει για να ενισχύσει την συναισθηματική του νοημοσύνη:
Αυτογνωσία
Στην δουλειά, είτε σε μία συνέντευξη είτε σε μία παρουσίαση, το να αναγνωρίζεις τα συναισθήματά σου και τον τρόπο με τον οποίο μπορείς να δουλέψεις με αυτά, είναι ιδιαίτερα χρήσιμο. Όλοι μπαίνουμε το πρωί στο γραφείο με μια συναισθηματική προσωπική βαλίτσα, μία απειλητική προθεσμία, ο ενθουσιασμός των ερχόμενων διακοπών ή απλά μία κακή νύχτα που μόλις περάσαμε.
Είναι πιθανό να βιώσεις πολλά διαφορετικά συναισθήματα κατά την διάρκεια μίας και μόνο μέρας. Δεν εργαζόμαστε σαν μηχανές. Αναγνωρίζοντας αυτό το απλό γεγονός, μπορείς να δουλέψεις κάποιες τεχνικές για να διαχειριστείς τον χρόνο σου πιο αποτελεσματικά. Όλοι είμαστε άνθρωποι, έχουμε συναισθήματα και είναι αποδεκτό από όλους.
Είσαι ήδη συναισθηματικά νοήμων.
Ο καθένας έχει έναν πλούτο από εμπειρίες που αντλείως συναισθηματική νοημοσύνη, είτε βρίσκεται στο ξεκίνημα της καριέρα του, είτε στην ανάληψη μιας θέσης μάνατζερ. Όλοι μπορούμε να αντιληφθούμε πότε ένας φίλος μας είναι στενοχωρημένος ή ευτυχισμένος, συχνά απλά και μόνο διαβάζοντας την γλώσσα του σώματος.
Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε μία μοναδική ικανότητα να διαβάζουμε τους άλλους και να δανειζόμαστε την διάθεσή τους. Αυτό συμβαίνει και στον εργασιακό χώρο. Όταν κάποιος είναι κατακλυσμένος δύσκολα μπορεί να σκεφτεί καθαρά και πόσο μάλλον να δουλέψει περίπλοκα θέματα. Εάν καταλάβεις πως ένας συνάδελφος αντιμετωπίζει κάτι δυσάρεστο, τότε ασυνείδητα η μέρα του πορεύεται με υποστήριξη και εμπάθεια. Το να του βάλεις μια κούπα τσάι και να του επιτρέψεις να συζητήσει το πρόβλημά του, κάνει όλη την διαφορά.
Ατμόσφαιρα
Όλοι το έχουμε κάνει. Κάτι πηγαίνει στραβά και θέλουμε να το μάθει όλος ο κόσμος. Αλλά τα συναισθήματα είναι μεταδοτικά και πολύ γρήγορα όλο το γραφείο μπορεί να επηρεαστεί από τον τρόπο που εσύ διαχειρίζεσαι ή όχι τα συναισθήματά σου. Ο Henry Stewart, ειδικός για την Ευτυχία και εκπαιδευτής πολλών οργανισμών ο οποίος εστιάζει στους ανθρώπους αναφέρει: “Το κλειδί είναι ο συνδυασμός μιας δημόσιας θετικής κουλτούρας και συναισθηματικής υποστήριξης μεταξύ των εργαζομένων. Έρευνες έχουν δείξει πως ακόμα και ένα μόνο θετικό πρόσωπο – και δεν χρειάζεται να είναι ο μάνατζερ – μπορεί να διαμορφώσει όλο τον εργασιακό χώρο πιο θετικό και πιο αποτελεσματικό.”
Ο κίνδυνος του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου
Το μέιλ είναι μια ψυχρή μορφή επικοινωνίας. Ο τρόπος που μπορεί να ερμηνευτεί ποικίλει σημαντικά και μπορεί να κρύβει παγίδες. Όταν ανταλλάσσεις πληροφορίες πρόσωπο με πρόσωπο μπορείς να διαισθανθείς την συναισθηματική αντίδραση του συναδέλφου σου και να χρησιμοποιήσεις τα κατάλληλα χρώματα της φωνής, την κατάλληλη γλώσσα σώματος ώστε το μήνυμα να εκφραστεί σωστά. Όταν λες την γνώμη σου για κάτι, όταν μεταφέρεις αμφισβητούμενες ή προκλητικές πληροφορίες, καλύτερη επιλογή αποτελεί η πρόσωπο με πρόσωπο επικοινωνία.
Αλλά εάν το μέιλ είναι η μόνη σου επιλογή, ρώτα ένα φίλο ή ένα συνάδελφο να διαβάσει ένα και να σου δώσει μία ειλικρινή γνώμη για το ύφος και τον τόνο που συνάντησε σε αυτό. Αυτό είναι κάτι που επίσης μπορείς να εφαρμόσεις καθώς συμπληρώνεις μια αίτηση για εργασία ή μια συνοδευτική επιστολή, διότι η ζεστασιά και η ζωηρότητα μπορούν να χαθούν εάν δεν σκεφτείς προσεκτικά την γλώσσα που χρησιμοποιείς. Προσπάθησε να το διαβάσεις δυνατά, εάν ακούγεται ρομποτικό ή μη φυσικό, τότε κάπως έτσι θα το διαβάσουν και οι άλλοι.
Συναισθηματικός Προγραμματισμός
Κάνε έναν συναισθηματικό προγραμματισμό στην ζωή σου. Μπορεί να ακούγεται περίεργο, αλλά εάν αναλογιστείς τι συμβαίνει στον κόσμο σου, μέσα και έξω από την δουλειά, μπορεί να σε βοηθήσει να σχεδιάσεις πώς εσύ και οι συνάδελφοί σου θα αισθάνονται στο μέλλον. Όπως για παράδειγμα, μία μετακόμιση, μια αλλαγή συνεργάτη ή το ξεκίνημα διαβάσματος για λίγες ώρες, μπορεί να προσδώσουν ένα τεράστιο συναισθηματικό φορτίο, με την ίδια λογική, μεγάλες καμπάνιες, αναδιαρθρώσεις ή συνεντεύξεις για δουλειά μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο που αισθάνεσαι.
Εάν γνωρίζεις ότι πρόκειται να δεχτείς αρκετή πίεση μέσα στο επόμενο διάστημα, επίτρεψε στον μάνατζερ σου, στους συνεργάτες και τους αγαπημένους σου να το ξέρουν. Ένα ενημερωμένο κοινωνικό δίκτυο υποστήριξης θα είναι πιο αποτελεσματικό όταν το χρειάζεσαι περισσότερο από άλλοτε. Είναι πολύ εύκολο να πέσεις στην παγίδα του να αντιμετωπίζεις καθετί μόνο σου. Και να θυμάσαι, οι συνάδελφοι δεν είναι αναγνώστες μυαλού και πολύ πιθανό να μην συνειδητοποιήσουν ότι είσαι πνιγμένος, παρά μόνο εάν το πεις.
Και τέλος, να είσαι αισιόδοξος
Όλοι γνωρίζουμε αυτό το υπέροχο συναίσθημα όταν λαμβάνεις μια εξαιρετική εξυπηρέτηση. Έχεις παραγγείλει καφέ και ο μπαρίστας είναι γλυκύτατος και σε κάνει να αισθάνεσαι σαν να είσαι ο μοναδικός στον κόσμο που πίνει καφέ. Τότε αισθάνεσαι όμορφα όλη την ημέρα. Και αυτό συμβαίνει γιατί η αισιοδοξία είναι μεταδοτική. Εάν μπορείς να είσαι αισιόδοξος και ενθουσιασμένος με τον εαυτό σου, ο μάνατζερ σου, οι συνάδελφοι και οι πελάτες θα δανειστούν αυτή την διάθεση. Χαμογελώντας, λοιπόν, όταν απαντάς στο τηλέφωνο, γιορτάζοντας μια επιτυχία της ομάδας σου ή αντιμετωπίζοντας κάθε αίτηση για εργασία με σθένος, η αισιοδοξία σου θα έχει θετικό αντίκτυπο γύρω σου.
Γράφτηκε από τον Sally Pearman