Εκτός από χαρά, υπέροχα γλυκά και δώρα, η περίοδος των διακοπών μπορεί να φέρει ανεπιθύμητο άγχος και θυμό. Nέα μελέτη υποστηρίζει πως το να βοηθάς φίλους και αγνώστους μπορεί να ανακουφίσει την επίδραση του καθημερινού άγχους στα συναισθήματά μας.
Η μελέτη υλοποιήθηκε από την Έμιλι Άνσελ, Καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Clinical Psychological Science.
Κάποιες φορές, το άγχος μπορεί να λειτουργήσει θετικά για τον άνθρωπο. Αυτό συμβαίνει, διότι τον βοηθάει να αναπτύξει εκείνες τις δεξιότητες που είναι απαραίτητες για να προσαρμόσει και να διαχειριστεί τις νέες καταστάσεις που προκύπτουν στην καθημερινή ζωή του.
Υπάρχει, φυσικά, και η άλλη πλευρά του νομίσματος. Όταν το άγχος είναι τόσο έντονο που καταβάλει την δυνατότητά του να φροντίσει τον ίδιο αλλά και την οικογένειά του, τότε σημαντικά προβλήματα μπορεί να προκαληθούν .
Σε καταστάσεις άγχους, είναι σημαντικό να χρησιμοποιούνται υγιείς τρόποι αντιμετώπισης, έτσι ώστε τα αισθήματα άγχους και τα συμπτώματα να υποχωρήσουν.
Ερευνητές των νεότερων μελετών υποστηρίζουν πως προηγούμενα εργαστηριακά πειράματα δείχνουν πως το να βοηθάει κανείς άλλους ανθρώπους μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην αντιμετώπιση του άγχους, ενισχύοντας τα θετικά συναισθήματα.
Όμως, η Άνσελ και οι συνεργάτες της ήθελαν να αξιολογήσουν εάν αυτό συμβαίνει και σε πραγματικές συνθήκες.
Γι’ αυτό το λόγο, συγκέντρωσαν 77 ενήλικες, ηλικίας 18-44. Για 14 ημέρεςοι συμμετέχοντες, οι οποίοι δεν είχαν κάποια εξάρτηση από ουσίες, κάποια ψυχική διαταραχή ή νοητικά αναπηρία, είχαν μαζί τους ένα τηλέφωνο το οποίο ήταν με τέτοιο τρόπο ρυθμισμένο ώστε να τους υπενθυμίζει να συμπληρώνουν την καθημερινή τους αξιολόγηση.
Αυτή συμπεριελάμβανε την αναφορά οποιουδήποτε γεγονότος τους προκαλούσε άγχος εκείνη την μέρα. Η ομάδα ερευνητών, συγκέντρωνε τον συνολικό αριθμό αυτών των γεγονότων για να διαμορφωθεί το συναισθηματικό προφίλ του κάθε ανθρώπου και να αξιολογείται στην έρευνα ανάλογα αυτού.
Επιπρόσθετα, οι συμμετέχοντες όφειλαν να αναφέρουν εάν εκείνη τηνημέρα είχαν προσφέρει βοήθεια σε κάποιον. Εάν, για παράδειγμα, κράτησαν την πόρτα του ασανσέρ ανοιχτή ώστε να περάσει και κάποιος άλλος, εάν βοήθησαν κάποιον για μία σχολική εργασία ή αν ρώτησαν κάποιον μήπως χρειάζεται τη βοήθειά του.
Αφού οι συμμετέχοντες συμπλήρωναν ένα ερωτηματολόγιο με Κλίμακα Θετικής και Αρνητικής Επίδρασης, στη συνέχεια καλούνταν να αξιολογήσουν την ψυχική τους υγεία για εκείνη την μέρα. Η Κλίμακα αυτή αποτέλεσε μέτρο αξιολόγησης των συναισθημάτων του κάθε ατόμου και κυμαινόταν από το μηδέν έως το εκατό.
Συνολικά, τα αποτελέσματα έδειξαν πως η προσφορά βοήθειας συμβάλλει σημαντικά στην ευημερία των συμμετεχόντων, ενώ η ακόμα μεγαλύτερη προσφορά βοήθειας συνδέεται με καλύτερα αποτελέσματα στην ψυχολογία και την ψυχική υγεία αυτών.
Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες που ανέφεραν χαμηλά επίπεδα αλληλεγγύης σημείωσαν λιγότερο θετικά και περισσότερο αρνητικά συναισθήματα στην καθημερινότητά τους, ενώεκείνοι που σημείωσαν υψηλότερα επίπεδα αλληλεγγύης από τα συνηθισμένα δεν σημείωσαν μείωση στα θετικά συναισθήματα της ψυχικής υγείας τους στον απόηχο του καθημερινού άγχους.
“Η έρευνά μας δείχνει πως όταν βοηθάμε άλλους ανθρώπους, βοηθάμε ταυτόχρονα και τους εαυτούς μας. Οι μέρες άγχους συχνά μας προκαλούν κακή διάθεση και κακή ψυχική υγεία, αλλά τα αποτελέσματα υποδεικνύουν πως εάν κάνουμε μικρά πράγματα για τους συνανθρώπους μας, όπως το να κρατήσουμε την πόρτα ανοικτή για κάποιον, θα αισθανόμαστε λιγότερο άσχημα.”
Επειδή η περίοδος διακοπών μπορεί να είναι αρκετά αγχωτική, η Άνσελ προτείνει να δώσουμε σε κάποιον οδηγίες στον δρόμο, να ρωτήσουμε αν κάποιος χρειάζεται βοήθεια ή να κρατήσουμε την πόρτα του ασανσέρ ανοικτή ώστε να περάσει κάποιος. Αυτό ίσως σε βοηθήσει να νιώσεις λιγάκι καλύτερα.