Από την Ψυχολόγο του «Θάλπος Καλαμάτας», Εύη Τσικρικού
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η σεξουαλική υγεία θεωρείται μία κατάσταση συναισθηματικής, ψυχικής και κοινωνικής ευεξίας, σε σχέση με τη σεξουαλικότητα του ατόμου. Προϋποθέτει το άτομο να έχει μία θετική και με σεβασμό προσέγγιση στη σεξουαλικότητα και τις σεξουαλικές του σχέσεις, καθώς και τη δυνατότητα να έχει ευχάριστες και ασφαλείς σεξουαλικές εμπειρίες, απαλλαγμένες από εξαναγκασμό, διακρίσεις και βία.
Ο ορισμός της σεξουαλικής υγείας αποτελεί δύσκολο έργο, διότι ο κάθε πολιτισμός, υποκουλτούρα και άτομο, υιοθετεί διαφορετικά πρότυπα για τη σεξουαλικής υγεία. Η Αμερικανική Ένωση Ομιλίας – Ακρόασης πιστεύει ότι η σεξουαλική υγεία, περιλαμβάνει πολύ περισσότερα από την αποφυγή ασθενειών ή απρογραμμάτιστης εγκυμοσύνης, καθώς η ύπαρξη σεξουαλικά μεταδιδόμενης λοίμωξης ή ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης, δεν εμποδίζει κάποιον από το να είναι ή να γίνει σεξουαλικά υγιής.
Η σεξουαλική υγεία είναι η ικανότητα να αγκαλιάζουμε και να απολαμβάνουμε τη σεξουαλικότητά μας καθ’ όλη τη ζωή μας. Αποτελεί σημαντικό μέρος της σωματικής και συναισθηματικής μας υγείας. Το να είμαστε σεξουαλικά υγιείς σημαίνει:
•Κατανόηση από μέρους μας ότι η σεξουαλικότητα είναι φυσικό μέρος της ζωής και αφορά περισσότερους τομείς, από τη σεξουαλική συμπεριφορά.
•Αναγνώριση και σεβασμό των σεξουαλικών δικαιωμάτων που όλοι μοιραζόμαστε.
•Να έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με τη σεξουαλική υγεία, εκπαίδευση και φροντίδα.
•Να προλαμβάνουμε ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες και ΣΜΝ και να αναζητούμε φροντίδα και θεραπεία όταν χρειαστεί.
•Να έχουμε την δυνατότητα να βιώνουμε σεξουαλική ευχαρίστηση, ικανοποίηση και οικειότητα όταν το επιθυμούμε.
•Να μπορούμε να επικοινωνούμε για τη σεξουαλική υγεία μας με άλλους, συμπεριλαμβανομένων των σεξουαλικών συντρόφων και των παρόχων υγειονομικής περίθαλψης.
Το να έχουμε καλή σεξουαλική υγεία σημαίνει ότι είμαστε καλά ενημερωμένοι, προσεκτικοί και σεβόμαστε τον εαυτό μας και τους άλλους. Σημαίνει επίσης, ότι απολαμβάνουμε τον εαυτό μας σεξουαλικά, με έναν τρόπο που μας κάνει να αισθανόμαστε άνετα.
Τη σημερινή εποχή που ο όρος σεξ είναι γνώριμος και σε μικρές πλέον ηλικίες, οι ενήλικες οφείλουν να ενημερώνουν σωστά και πλήρως τους νέους, για το τι είναι το σεξ και τους κινδύνους που ενέχει, συμπεριλαμβανομένων της εγκυμοσύνης, των σεξουαλικά μεταδιδόμενων λοιμώξεων και της σεξουαλικής κακοποίησης. Είναι σημαντικό να μάθουν όσο περισσότερα μπορούν για το σεξ, διότι όσο πιο ενημερωμένοι είναι, τόσο πιο προετοιμασμένοι θα είναι για να κάνουν σωστές επιλογές.
Το να αποφεύγουμε να μιλάμε για το σεξ με τα νέα παιδιά, δεν θα τα αποτρέψει από το να το κάνουν, αλλά θα αυξήσει τις πιθανότητες ρίσκου. Ρίσκο που μπορεί να αποφευχθεί με την σωστή ενημέρωση.
Η Παγκόσμια Ημέρα Σεξουαλικής Υγείας γιορτάζεται κάθε χρόνο από το 2010, με πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Ένωσης Σεξουαλικής Υγείας (WAS), που συσπειρώνει σεξολόγους απ’ όλο τον κόσμο. Σκοπός της Παγκόσμιας Ημέρας Σεξουαλικής Υγείας (World Day of Seχual Health) είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού για το ρόλο της σεξουαλικότητας στην ανθρώπινη υγεία και η ανάδειξη του γεγονότος ότι η σεξουαλική υγεία είναι εφικτή, μόνο μέσα από τα σεξουαλικά δικαιώματα του ανθρώπου.
Πηγές:
https://www.sansimera.gr/worldays/361
https://www.who.int/topics/sexual_health/en/
PHOTO CREDIT: Darius Bashar