Thalpos-Mental Health

Συχνές Ερωτήσεις

Έχουμε δημιουργήσει μερικές ερωτήσεις που πιθανώς να έχετε για εμάς. Σε περίπτωση που θα θέλατε να μάθετε κάτι επιπλέον, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

- Τι είναι τα «Θάλπος»;

Τα «Θάλπος» αποτελούν Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης υψηλού βαθμού προστασίας, στα οποία φιλοξενούνται άτομα με σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας επί 24ωρου βάσεως. Κύρια έμφαση δίνεται στη νοσηλεία, στην εκπαίδευση, στην απασχόληση και την προσωπική ψυχοκοινωνική ανάπτυξη των ενοίκων. Οι Μονάδες αποτελούν μέρος του Εθνικού Προγράμματος Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης «Ψυχαργώς».

- Τι είναι το «Ψυχαργώς»;

Το πρόγραμμα Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης «Ψυχαργώς» δημιουργεί Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης στεγαστικού τύπου (Οικοτροφείο, Ξενώνας, Προστατευόμενα Διαμερίσματα) για τον αποϊδρυματισμό, τη ψυχοκοινωνική αποκατάσταση και κοινωνική επανένταξη 3.500 χρόνιων ασυλικών ασθενών που ζούσαν στα ψυχιατρεία και ταυτόχρονα αναπτύσσει στα γενικά νοσοκομεία ψυχιατρικά τμήματα και άλλες κοινοτικές δομές παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας, όπως τα Κέντρα Ημέρας, Κινητές Μονάδες, Κέντρα Ψυχικής Υγείας, Ιατροπαιδαγωγικά Κέντρα.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε τον εξής σύνδεσμο:  http://www.psychargos.gov.gr/

- Θα μπορούσα να κάνω κάποια χορηγία ή να προσφέρω τις υπηρεσίες μου σε εθελοντική βάση;

Εκτιμούμε ιδιαίτερα κάθε πρόθεση συνεισφοράς στο έργο των Μονάδων μας. Οι δωρεές και οι χορηγίες που επιθυμείτε να προφέρετε αφορούν κοινωφελείς δράσεις των Μονάδων εκτός προγράμματος «Ψυχαργώς». Δεχόμαστε εισφορές σε είδος και αφιλοκερδούς εργασίας, όπως προιόντα τροφίμων, ρουχισμού, ιματισμού, οικιακού εξοπλισμού, παιχνιδιών κλπ., καθώς και προσφορά εθελοντικής απασχόλησης.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο 210 86 68 365 ή να στείλετε το αίτημα χορηγίας σας στο pressoffice@athena.org.gr.

- Ποια είναι η βασική αρχή λειτουργίας των «Θάλπος» και ποιος ο σκοπός τους;

Η βασική αρχή λειτουργίας των Μονάδων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης «Θάλπος» είναι η εναρμόνιση της καθημερινής ζωής στη Μονάδα με τους ρυθμούς της κοινωνικής πραγματικότητας. Σκοπός τους είναι η από-ασυλοποίηση των ατόμων με σοβαρά προβλήματα ψυχική υγείας.

- Τι υπηρεσίες παρέχονται στα «Θάλπος»;

Η διοίκηση και το ανθρώπινο δυναμικό των Μονάδων φροντίζουν καθημερινά να παρέχονται εξειδικευμένες και πιστοποιημένες από το Υπουργείο Υγείας υπηρεσίες για την υποστήριξη των ασθενών καθώς και του οικογενειακού τους περιβάλλοντος και των φροντιστών τους εν γένει, βάσει των σχετικών αδειών σύστασης και λειτουργίας τους.

- Πώς θα μπορούσα να εργαστώ στα «Θάλπος»;

Οι ειδικότητες που απασχολούνται στις Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης «Θάλπος» είναι οι εξής: Ψυχίατρος, Ψυχολόγος, Παθολόγος, Κοινωνικός Λειτουργός, Εργοθεραπευτής ή Υπεύθυνος Δημιουργικής Απασχόλησης, Νοσηλευτής και Εργαζόμενος Γενικών Καθηκόντων.

Εφόσον έχετε εκπαιδευτική κατάρτιση και επαγγελματική εμπειρία στον τομέα της ψυχικής υγείας, μπορείτε να στείλετε το βιογραφικό σας σημείωμα στο pressoffice@athena.org.gr.

- Πώς μπορώ να προσφέρω εθελοντική εργασία στους ανθρώπους που διαμένουν στις Μονάδες;

οι Μονάδες μπορούν να δέχονται υποστήριξη σε εθελοντική βάση από ιδιώτες ή άλλους συλλογικούς φορείς μέσα από ένα αμοιβαία καθοριζόμενο πλαίσιο το οποίο  διαμορφώνεται ανά περίπτωση. Ο θεσμός των εθελοντών μπορεί να προσφέρει ποικιλοτρόπως: αφενός η πρακτική βοήθεια είναι μεγάλης σημασίας, αφετέρου, γεφυρώνονται οι σχέσεις της κοινότητας με τους ενοίκους και καταπολεμούνται οι προκαταλήψεις.

- Πώς μπορεί κάποιος ασθενής, φιλικό ή συγγενικό πρόσωπο, να εισαχθεί στα «Θάλπος»;

Εφόσον το συγγενικό η φιλικό σας πρόσωπο νοσηλεύεται ή έχει νοσηλευθεί κατά το παρελθόν με χρόνια ψυχιατρική πάθηση, μπορούμε να ακολουθήσουμε μαζί τις διαδικασίες που ορίζει η Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας του Υπουργείου Υγείας μέσω του προγράμματος «Ψυχαργώς», ώστε το πρόσωπό σας να μπορεί να φιλοξενηθεί σε μια από τις Μονάδες «Θάλπος». Σε περίπτωση που δεν υπάρχει διαθέσιμη θέση σε κάποιο από τα «Θάλπος» θα χρειαστεί να απευθυνθείτε σε αντίστοιχες Μονάδες του προγράμματος «Ψυχαργώς».

- Είναι επικίνδυνοι οι ασθενείς που διαμένουν στα «Θάλπος»;

Οι επωφελούμενοι ένοικοι των οικοτροφείων μας πάσχουν από ψυχικές παθήσεις και συναφείς διαταραχές που τους επιτρέπουν, με κατάλληλη υποστήριξη στα πλαίσια της ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης, την διαβίωση και συμμετοχή στην τοπική κοινωνία χωρίς να απειλείται οιοσδήποτε κίνδυνος για τη ζωή ή τη σωματική ακεραιότητα των ιδίων, του προσωπικού και των πολιτών.

- Δεν θα έπρεπε οι Μονάδες να βρίσκονται κάπου πιο απομακρυσμένα και ήσυχα, και όχι μέσα στην πόλη;

Η επανένταξη των ψυχικά ασθενών στην κοινότητα αποτελεί το θεμέλιο της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης και μέρος της εθνικής πολιτικής ψυχικής υγείας των περισσοτέρων χωρών στον πολιτισμένο κόσμο. Στόχος της απο-ασυλοποίησης δεν είναι μόνο αυτές οι δομές να μπορέσουν να λειτουργήσουν ως μονάδες αποκατάστασης και κοινωνικής επανένταξης ατόμων ψυχικά μειονεκτούντων, αλλά να γίνουν και παράγοντες αλλαγής και προόδου για τη γειτονιά και την κοινότητα μέσα στην οποία λειτουργούν. Και ακόμα περισσότερο να δημιουργήσουν στην τοπική κοινωνία ένα κλίμα που όχι μόνο αποδέχεται το διαφορετικό, αλλά ζει και αναπτύσσεται μαζί του ισότιμα και αρμονικά.

- Πώς χρηματοδοτούνται τα «Θάλπος»;

Το πρόγραμμα Ψυχαργώς υποστηρίζεται συνεχώς από Ευρωπαϊκούς και εθνικούς μηχανισμούς χρηματοδότησης. Από το 2005, η κύρια πηγή χρηματοδότησης ήταν το Ελληνικό Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης «Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Υγεία-Πρόνοια 2000-2006» ενώ από το 2008 έως το 2013 ο Εθνικός Κρατικός Προϋπολογισμός ανέλαβε τη χρηματοδότηση του προγράμματος. Το 2013, το ΕΣΠΑ υπό το «Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Ανθρωπίνου Δυναμικού 2007-2013» υποστήριξε το πρόγραμμα έως το 2015, ενώ από το 2016 έως σήμερα, η χρηματοδότηση έχει περάσει εκ νέου στον Εθνικό Κρατικό Προϋπολογισμό.