Thalpos-Mental Health

Βρες το μότο σου ανακαλύπτοντας τις δυνατότητές σου

  • Δημοσιεύτηκε στις:
    20/11/2016
Βρες το μότο σου ανακαλύπτοντας τις δυνατότητές σου

Το δικό μου μότο είναι απλό, σαφές και ειλικρινές, "Δώσε τον καλύτερο εαυτό σου." Μπορεί να ακούγεται cliché αλλά αν το σκεφτείς καλύτερα, λέει τόσα πολλά σε μόλις μερικές λέξεις.

Πάντοτε έδινα τον καλύτερο εαυτό μου σε οτιδήποτε κι αν καταπιανόμουν, το οποίο με οδήγησε σε σημαντικές επαγγελματικές και προσωπικές επιτυχίες. Όταν απογοητεύομαι, μπορώ να πω με σιγουριά ότι δεν ευθυνόταν η έλλειψη προσπάθειας.

Το να βρεις το μότο στη ζωή είναι κρίσιμης σημασίας για την πορεία της καριέρας και της προσωπικής ζωής που επιθυμείς πολύ. Λειτουργεί σας πυξίδα και σε βοηθάει να πλοηγείσαι σε αυτή την πορεία με τον τρόπο ζωής που ονειρεύεσαι. Όταν μπορείς να ορίζεις τι αξίζεις και να δίνεις στον εαυτό σου ηθικές παραμέτρους, απλοποιείς τη διαδικασία λήψης αποφάσεων.  

Τρείς τρόποι που θα σε βοηθήσουν να βρεις το δικό σου μότο:

1. Όρισε τί έχει αξία για σένα

Ενθαρρύνω τους ανθρώπους να καταγράφουν τί αξίζει για εκείνους περισσότερο και πώς αυτά συμβάλουν στο να ορίσουν τους στόχους τους. Η καταγραφή στοιχείων αποτελεί ισχυρό εργαλείο και έχει σημαντικό αντίκτυπο στις προσπάθειές μας. Μας βοηθάει να έχουμε επίγνωση των αποφάσεων και των πράξεών μας, και να είμαστε υπεύθυνοι γι' αυτές.

Έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2014 στο Palgrave Communications εξέτασε την επίδοση των πρωτοετών μαθητών στο κολλέγιο. Όταν οι μαθητές κατέγραφαν στη αρχή της σεζόν τους στόχους τους ενισχυόταν η ακαδημαϊκή τους επίδοση και η ικανότητα απομνημόνευσης πληροφοριών.

Το καλύτερο σχετικά με την καταγραφή των σκέψεων ή των στόχων σου είναι ότι σε υποχρεώνει να αναλογιστείς ποιος είσαι και να αναγνωρίσεις τις δυνάμεις και τις αδυναμίες σου. Μπορείς να αρχίσεις γράφοντας τρεις επιτυχίες και τρεις αποτυχίες σου, και έπειτα να δώσεις έμφαση στις στιγμές ικανότητας και ανικανότητας.

Γράψε μερικές συμβουλές που θα έδινες στον εαυτό σου σε εκείνες τις στιγμές και μετά απλοποίησέ τις σε πιο γενικές οδηγίες. Για παράδειγμα, εάν μία από τις στιγμές αποτυχίας περιελάμβανε έλλειψη προσοχής, θα μπορούσες να γράψεις "Να σταματήσω να τσεκάρω διαρκώς το Facebook ". Έπειτα μετάτρεψέ το σε γενική συμβουλή": "Να έχω μέτρο."

Μετέφρασε τις αξίες σου στο κατάλληλο μότο για σένα. Γράψε το σε ενεργητική φωνή, να είναι ξεκάθαρο, περιεκτικό και να ταιριάζει στην καθημερινότητά σου. 

2. Φτιάξε τη δική σου κοινωνία.

Ο κύκλος των φίλων σου σε βοηθάει να διαμορφωθείς σε μεγαλύτερο βαθμό απ' ότι φαντάζεσαι. Το σχολείο στο οποίο πηγαίνεις, οι άνθρωποι που συναναστρέφεσαι, οι ιδέες που μοιράζεσαι με αυτούς - όλα αυτά σε διαμορφώνουν.

Οι δικές μου αξίες διαμορφώθηκαν ενώ φοιτούσα στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες, όπου άκουσα για πρώτη φορά την Πυραμίδα της Επιτυχίας του Coach John Wooden. Μελετώντας την με βοήθησε να πετύχω τους προσωπικούς μου στόχους κατά τη διάρκεια του Πανεπιστημίου αλλά και μετέπειτα. Είχα την ευκαιρία να γνωρίσω τον John Wooden όταν ήμουν μαθητής και η ταπεινότητα, η αξιοπρέπεια και η εντιμότητά του μου έκαναν ιδιαίτερη εντύπωση.

Ψάξε αυτούς τους σημαντικούς ανθρώπους στη ζωή σου. Μπες σε επαγγελματικά δίκτυα και περιτριγυρίσου από αισιόδοξους επαγγελματίες. Να είσαι αυθεντικός, μίλα με αυτοπεποίθηση και δημιούργησε δυνατές και ουσιαστικές σχέσεις.

Οι σχέσεις είναι αμφίδρομες, γι' αυτό βεβαιώσου πως δεν περιμένεις ελπίζοντας οι άλλοι να έρθουν σ' εσένα. Έρευνα που διεξήχθη το 2014 βρήκε ότι το 28 τοις εκατό των μάνατζερ αδυνατούν να κρατήσουν επαφή  με άλλα άτομα, κάτι το οποίο αποτελεί μεγάλο ελάττωμα κοινωνικής διασύνδεσης.

Με απλά λόγια, να είσαι δραστήριος και να κρατάς επαφές.

3. Να είσαι συνεπής και ανοιχτόμυαλος.

Σημαντικό μέρος της διαμόρφωσης του προσωπικού σου μότο είναι η ελαστικότητα. Δεν είναι μια πρακτική που την θέτεις και μετά την ξεχνάς. Ο χρόνος περνάει, οι άνθρωποι αλλάζουν, παρουσιάζονται νέες καταστάσεις και οι προτεραιότητες αναδιαμορφώνονται. Να είσαι ανοιχτόμυαλος και προετοιμάσου να επανεξετάζεις το mottoσου διαρκώς.

Δες την κάθε μέρα σαν ευκαιρία για να αξιοποιήσεις το μότο σου με αποτελεσματικούς τρόπους. Άσε το να κατευθύνει τις αποφάσεις σου.

Το μότο μου με βοηθάει να μένω σταθερός στην πορεία μου. Για παράδειγμα, το 2008, κατά την μεγάλη ύφεση, ήμουν ένας νεοφυής επιχειρηματίας και τίποτα δεν μπορούσε να εγγυηθεί την επιτυχία μου. Συνεχώς υπενθύμιζα στον εαυτό μου πως χρειαζόταν να κάνω το καλύτερο που μπορούσα. Η θέλησή μου να δουλέψω σκληρά και να κάνω θυσίες με βοήθησαν να πετύχω επαγγελματικά και να δημιουργήσω ένα αντίκτυπο μέσα από τη δουλειά μου.

Κάθε φορά που αισθάνομαι πνιγμένος και περιτριγυρίζομαι από αρνητικές καταστάσεις, σκέφτομαι το μότο μου. Επίτρεψέ του να σου δίνει τη σιγουριά που χρειάζεσαι σε στιγμές αβεβαιότητας, την ελπίδα σε στιγμές απελπισίας και να είναι ο οδηγός όταν δεν ξέρεις πού να πας.