Thalpos-Mental Health

Συζητώντας με το έφηβο παιδί μας για το σεξ

  • Δημοσιεύτηκε στις:
    19/05/2015
Συζητώντας με το έφηβο παιδί μας για το σεξ

Η εφηβεία αποτελεί μια περίοδο αλλαγών. Οι έφηβοι βιώνουν σωματικές, ορμονικές και συναισθηματικές αλλαγές, τις οποίες οι ίδιοι και οι γονείς τους συχνά δυσκολεύονται να κατανοήσουν.

Η συζήτηση για το σεξ, είναι μια από τις δυσκολότερες και πιο άβολες συζητήσεις που οι γονείς καλούνται να κάνουν με τα παιδιά τους, με αποτέλεσμα πολλές φορές να την αποφεύγουν. Ωστόσο, όταν οι γονείς δεν μιλούν με το νέο για το σεξ, τότε αυτός θα στραφεί στους συνομηλίκους του ή στο διαδίκτυο και οι πληροφορίες που θα αντλήσει, είναι πιθανό να είναι ανακριβείς ή και λανθασμένες.

Τι να έχετε κατά νου σχετικά με αυτή τη συζήτηση:

- Δεν υπάρχει μια μοναδική κατάλληλη στιγμή για να μιλήσετε. Το επιθυμητό είναι να ξεκινήσετε μια συζήτηση, η οποία θα παραμείνει ανοιχτή. Σχετικές συζητήσεις, π.χ. για τις διαφορές των δύο φύλων, είναι χρήσιμο να ξεκινούν από νωρίς, όταν παιδί αναπτύσσει ενδιαφέρον και περιέργεια για το σώμα του. Οι γονείς τότε μπορούν να μιλήσουν για τις διαφορές αυτές, κατονομάζοντας τα διάφορα μέρη του σώματος και δίνοντας κατάλληλες για την ηλικία απαντήσεις. Για παράδειγμα, στην ερώτηση «Πως γεννιούνται τα παιδιά;», για ένα πεντάχρονο παιδί κατάλληλη θα ήταν η απάντηση «Βγαίνουν από το σώμα της μαμάς», ενώ για ένα δεκάχρονο παιδί μια πιο λεπτομερής απάντηση θα μπορούσε να είναι η εξής: «Το παιδί μεγαλώνει για εννέα μήνες στη μήτρα της μητέρας και μετά βγαίνει από αυτή διαμέσου του κόλπου της».

Τέτοιες συζητήσεις διαμηνύουν ότι το σεξ- και ό,τι σχετίζεται με αυτό- αποτελεί φυσιολογικό και υγιές κομμάτι της ανθρώπινης ζωής και δημιουργούν πρόσφορο έδαφος για μελλοντικές συζητήσεις σχετικά με τη σεξουαλική επαφή.
Εάν δεν έχετε μιλήσει μέχρι τώρα με το παιδί σας για κάτι σχετικό με τη σεξουαλικότητα, μην ανησυχείτε, δεν είναι αργά, ούτε χρειάζεται να βιαστείτε να τα εξηγήσετε όλα με μία κουβέντα. Αυτό που έχει σημασία είναι να μιλάτε με το παιδί σας κάθε φορά που το χρειάζεται.

- Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας σας, προσπαθήστε να διατηρήσετε τη ψυχραιμία σας ό,τι κι αν ακούσετε, προκειμένου ο έφηβος να νιώθει ότι μπορεί να σας ξαναμιλήσει. Για την έναρξη της συζήτησης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ως αφορμή μια εκπομπή στην τηλεόραση και να συζητήσετε για τις διαφορές των σχέσεων και των σεξουαλικών επαφών, όπως παρουσιάζονται εκεί σε σχέση με την πραγματικότητα.

- Εάν νιώθετε άβολα με αυτή τη συζήτηση, πείτε το στο παιδί σας. Είναι πολύ πιθανό να νιώθει ανάλογα και το ίδιο. Εξηγήστε του τότε ότι είναι φυσιολογικό να νιώθει έτσι στην αρχή και ότι σταδιακά θα εξοικειωθεί με το θέμα αυτό.
Μιλήστε στο παιδί σας, αλλά σιγουρευτείτε ότι έχει τον χώρο και το χρόνο κατά τη συζήτηση σας, να μιλήσει και το ίδιο. Εάν χρειάζεται, ωθήστε με ερωτήσεις τον έφηβο –χωρίς να τον πιέσετε- να εκφράσει τις απόψεις του και τον τρόπο που νιώθει για το σεξ.

- Εστιάστε στο ασφαλές σεξ και στη χρήση του προφυλακτικού, ως μέσο αποφυγής μετάδοσης σεξουαλικών νοσημάτων και εγκυμοσύνης. Μην περιορίσετε τη συζήτηση στη βιολογία. Μιλήστε για τα συναισθήματα, για τον σεβασμό, για τη φυσιολογική σεξουαλική επιθυμία, αλλά και για την αξία της εγκράτειας.

- Μιλήστε για τις συνέπειες των πιθανών επιλογών του με ειλικρίνεια, χωρίς να υπερβάλλετε.

- Ένας λόγος που οι έφηβοι αποφεύγουν να ρωτήσουν για το σεξ, είναι επειδή φοβούνται μήπως υποθέσετε ότι έχουν ήδη προχωρήσει. Αν το παιδί σας προσπαθήσει να σας μιλήσει για κάτι σχετικό ή παρατηρήσετε ιδιαίτερο ενδιαφέρον, πριν το ρωτήσετε τι έχει ήδη κάνει, πείτε του πόσο χαίρεστε που έρχεται σε εσάς για να το συζητήσετε.

- Τα αγόρια χρειάζονται αυτή τη συζήτηση όσο και τα κορίτσια! Με το να μην μιλάτε στο γιο σας, διαμηνύετε ότι η ασφάλεια και η υπευθυνότητα στο σεξ δεν είναι δική του ευθύνη.
Με το να αποφεύγετε τη συζήτηση για το σεξ, δίνετε στο παιδί να καταλάβει ότι είναι κάτι για το οποίο πρέπει να ντρέπεται και να νιώθει άβολα. Ερευνητικά δεδομένα υποστηρίζουν ότι οι νέοι που συζητούν ανοιχτά για το σεξ με τους γονείς τους, προχωρούν στη σεξουαλική επαφή αργότερα, λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης και αναπτύσσουν υγιή εικόνα για τον εαυτό, το σώμα τους και για τη σεξουαλική επαφή.

Κατερίνα Τσίτση,
Ψυχολόγος- Παιδοψυχολόγος, MSc
http://www.psyxologos-thermi.gr