Thalpos-Mental Health

Πως τα κατοικίδια βοηθούν την ψυχική μας υγεία!

  • Δημοσιεύτηκε στις:
    12/03/2019

Από την Ψυχολόγο του «Θάλπος Καλαμάτας», Εύη Τσικρικού

 

Οι δεσμοί μεταξύ ανθρώπων και ζώων είναι ισχυροί και η θετική συσχέτιση μεταξύ κατοικίδιων ζώων και ψυχικής υγείας είναι πλέον αναμφισβήτητη. 

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας « The Harris Poll» του 2015, το 95% των ιδιοκτητών κατοικίδιων ζώων θεωρεί το ζώο του ως μέλος της οικογένειας, ανεξαρτήτως ηλικίας. Τα παιδιά, οι έφηβοι, οι ενήλικες και οι ηλικιωμένοι, βρίσκουν χαρά στα κατοικίδια ζώα τους. Ως εκ τούτου, τα κατοικίδια ζώα και η ψυχική υγεία συμβαδίζουν. Επιπλέον, η έρευνα επικυρώνει τα οφέλη των κατοικίδιων ζώων για ψυχική υγεία. Τα ζώα βοηθούν στην κατάθλιψη και το άγχος, παρέχουν συντροφικότητα και προσφέρουν ανακούφιση στη μοναξιά, καθώς φέρνουν χαρά και αγάπη άνευ όρων.

Η συντροφικότητα που προσφέρει ένα κατοικίδιο ζώο, είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να μειωθεί το άγχος. Ένα κατοικίδιο ζώο μπορεί να προσφέρει κίνητρα, παρηγοριά και συντροφιά στους ιδιοκτήτες του. Τα κατοικίδια ζώα μπορούν να συμβάλλουν σε μια πιο ψυχικά υγιή ζωή με διάφορους τρόπους. 

Πιο συγκεκριμένα τα κατοικίδια μπορούν να αποτελέσουν μεγάλο κίνητρο για τους ανθρώπους. Τα σκυλιά μάλιστα ενθαρρύνουν τους ιδιοκτήτες να κάνουν άσκηση, και αυτό μπορεί να είναι επωφελές για όσους πάσχουν από κατάθλιψη. Τα κατοικίδια μπορούν επίσης να προσφέρουν ηρεμία στον ιδιοκτήτη τους, καθώς μελέτες έχουν αποδείξει ότι μόνο η πράξη χαϊδέματος ενός σκύλου ή γάτας, μπορεί να μειώσει τον καρδιακό ρυθμό και με τη σειρά του να δημιουργήσει ένα χαλαρωτικό περιβάλλον. Ενώ η φροντίδα για ένα κατοικίδιο ζώο, αποτελεί σκοπό μες την ημέρα και μας βοηθά να αισθανόμαστε χρήσιμοι και αναγκαίοι.

Ένα κατοικίδιο ζώο είναι ένας καλός σύντροφος. Προσφέρει στον κάτοχο του  μια αίσθηση ασφάλειας και κάποιον να μοιράζεται τη ρουτίνα της ημέρας, και μπορεί να είναι ιδιαίτερα πολύτιμο σε άτομα της τρίτης ηλικίας, καθώς και σε όσους ζουν μόνοι τους. Επίσης, η βόλτα ενός σκύλου οδηγεί συχνά σε συνομιλίες με άλλους ιδιοκτήτες σκύλων και αυτό βοηθά τους ιδιοκτήτες να μείνουν κοινωνικά συνδεδεμένοι και λιγότερο αποσυρμένοι.

Οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει σημαντική συσχέτιση μεταξύ ζώων και ψυχικής υγείας. Ως αποτέλεσμα, έχουν δημιουργηθεί προγράμματα θεραπείας με τη βοήθεια των ζώων, τα οποία αποτελούν σημαντικό μέρος της θεραπείας για την ψυχική υγεία, συμβαίνει παραδείγματος χάρη με τα συναισθηματικά σκυλιά υποστήριξης ή την θεραπευτική ιππασία.

Ευρήματα από έρευνες αποκάλυψαν, ότι η κατοχή ενός κατοικίδιου προσφέρει στους ανθρώπους, μια βαθιά αίσθηση "οντολογικής ασφάλειας" - δηλαδή, ένα αίσθημα σταθερότητας, συνέχειας και νόημα στη ζωή κάποιου.

Μελέτες εξέτασαν τον τρόπο με τον οποίο οι γάτες, τα σκυλιά, τα χάμστερ, οι σπίνοι, ακόμη και τα χρυσόψαρα, επηρεάζουν την ψυχική ευημερία των ανθρώπων, που ζουν με ψυχική ασθένεια. Διαπιστώθηκε ότι τα κατοικίδια ζώα, βοήθησαν τους συμμετέχοντες να διαχειριστούν τα συναισθήματά τους και επιπλέον, τους αποσπάσαν την προσοχή από τα συμπτώματα της κατάστασης της ψυχικής υγείας τους.

Είναι πολύ σημαντικό όμως, πριν προβούμε στην υιοθεσία ενός ζώου, να είμαστε πλήρως συνειδητοποιημένοι για την ευθύνη που θα αναλάβουμε, και να αναλογιστούμε τις ανάγκες του ίδιου του ζώου και όχι μόνο τις δικές μας. Διότι πρόκειται για μία μακροχρόνια δέσμευση με πολλά οφέλη, αλλά και σημαντικές υποχρεώσεις. 

 

Πηγές:

https://www.pethealthpharmacy.com/mental-illness-and-the-positive-effect...

https://www.mentalhealth.org.uk/a-to-z/p/pets-and-mental-health

https://www.medicalnewstoday.com/articles/320950.php

https://www.newportacademy.com/resources/well-being/pets-and-mental-health/