Thalpos-Mental Health

Πώς να αποκτήσετε εγκέφαλο ανθεκτικό στην Κατάθλιψη

  • Δημοσιεύτηκε στις:
    13/07/2016
Πώς να αποκτήσετε εγκέφαλο ανθεκτικό στην Κατάθλιψη

Η κατάθλιψη έχει γίνει παγκόσμια επιδημία και οι προβλέψεις λένε πως μόνο θα χειροτερέψει στο μέλλον. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά πως μέχρι το 2020 η κατάθλιψη θα είναι η δεύτερη αιτία θανάτου μετά τις καρδιακές παθήσεις.

Πως μοιάζει η κατάθλιψη στον εγκέφαλό σας

Κάποιοι ακόμα αναρωτιούνται αν η κατάθλιψη είναι αληθινή. Η επιστήμη έχει αποδείξει ότι η κατάθλιψη πέρα από κάθε αμφιβολία είναι μια πραγματική κατάσταση με σωματικά, συναισθηματικά, και συμπεριφορικά συμπτώματα. Είναι σαφές ότι δεν πρόκειται απλά για μια χημική ανισορροπία του εγκεφάλου που μπορεί να διορθωθεί με ένα χάπι.

Περιλαμβάνει διάφορες καταστάσεις, συμπεριφορές και συμπτώματα εξαιτίας πολλών παραγόντων, όπως οι σκέψεις, η κληρονομικότητα, τα νευροχημικά στοιχεία ή νευροδιαβιβαστές, η παιδική ηλικία και γενικότερα οι εμπειρίες ζωής, η κοινωνική υποστήριξη, και το άγχος. Δεν είναι ασθένεια, αλλά ένα σύμπτωμα, ένα επιγενετικό σύνδρομο, μιας φλεγμονής στο σώμα εξαιτίας άλλων αιτιών.

Η αλήθεια είναι ότι δεν γνωρίζουμε τι προκαλεί την κατάθλιψη και πώς επηρεάζει τον εγκέφαλο. Αυτό που ξέρουμε είναι ότι αποτελεί την συστηματική ενεργοποίηση ορισμένων κυκλωμάτων του εγκεφάλου, που όλοι έχουμε, με τέτοιο τρόπο που προκαλούνται τα καταθλιπτικά συμπτώματα. Λόγω της νευροπλαστικότητας του εγκεφάλου, αρκεί ένα γεγονός, μια σκέψη ή ένα συναίσθημα για να δραστηριοποιήσει το μοτίβο της κατάθλιψης.

Ο εγκέφαλος μπορεί να κολλήσει στον φαύλο κύκλο της κατάθλιψης. Κατά μία έννοια, η κατάθλιψη είναι μια κακή συνήθεια του εγκεφάλου που ενισχύεται από κακές ψυχικές και συμπεριφορικές συνήθειες. Τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε να ξεφύγετε από αυτό το αδιέξοδο διακόπτοντας έτσι το μοτίβο της κατάθλιψης που τον κυριεύει κόβωντας αυτές τις συνήθειες. Μπορείτε να το κάνετε αυτό μεταφέροντας τον εγκέφαλό σας σκόπιμα σε ένα χώρο συνειδητής επιλογής, δυνατότητας και ελευθερίας.

5 Τρόποι να ενισχύσετε τον εγκέφαλό σας

Ο Elisha Goldstein, διδάκτωρ και συγγραφέας του Ανακαλύπτοντας την Ευτυχία: Ξεπερνώντας την Κατάθλιψη με Ενσυναίσθηση και Συμπόνια υποστηρίζει ότι ο εγκέφαλος έχει εκ φύσεως αντικαταθληπτικά στοιχεία τα οποία μπορείτε να αναπτύξετε για να κρατήσουν τον εγκέφαλο μακρυά από την κατάθλιψη, να αποτρέψουν την υποτροπή και να επιτρέψουν περισσότερη ευτυχία νε εισέλθει στη ζωή σας. Κατανοώντας πώς λειτουργεί η κατάθλιψη και πώς οι κακές συνήθειες συμβάλλουν στην αρνητική αλληλεπίδραση του εγκεφάλου είναι απαραίτητα για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης με φυσικό τρόπο.

Σύμφωνα με τον Goldstein, ο καθένας έχει εκ φύσεως 5 αντικαταθληπτικά στοιχεία.

Ενσυναίσθηση

Ο Goldstein ορίζει την ενσυναίσθηση ως, «το να δίνεις σκόπιμα προσοχή στο εδώ και τώρα, βάζοντας στην άκρη μεροληψίες.» Συγκεκριμένα, γράφει:

Γνωρίζουμε ότι η αρνητική αυτοκριτική αποτελεί σημαντική αιτία για την εκδήλωση κατάθλιψης. Πολλές φορές αναμασάμε γεγονότα από το παρελθόν ή προβλέπουμε γεγονότα που ίσως γίνουν στο μέλλον με αποτέλεσμα να βυθιζόμαστε ακόμα περισσότερο στο πρόβλημα.

Μελέτες έχουν δείξει ότι ο μυρηκασμός, η υπερβολική σκέψη για γεγονότα του παρελθόντος, συνδέεται με την κατάθλιψη, το άγχος, και τις δυσπροσαρμοστικές συμπεριφορές. Η ενσυναίσθηση έχει πολλά οφέλη για την ψυχική υγεία, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης της ευεξίας και της μείωσης του μυρηκασμού, της συναισθηματικής αντιδραστικότητας, της κατάθλιψης και του άγχους.

Μέσω της νευροπλαστικότητας του εγκεφάλου, η ενσυναίσθηση αλλάζει την μορφή και τη λειτουργία του εγκεφάλου για να ενεργοποιήσει τα «μονοπάτια του παρόντος» αντί για τα τμήματα που αναγνωρίζουν το αρνητικό συναίσθημα και αναλώνονται υπερβολικά γι 'αυτό.

Συμπόνια προς τον εαυτό μας

Η συμπόνια προς τον εαυτό μας ενεργοποιεί θετικές καταστάσεις του εγκεφάλου και ηρεμεί την αμυγδαλή - το συναισθηματικό κέντρο του εγκεφάλου. Έχει πολλά οφέλη για την ψυχική υγεία, λιγότερες καταθλιπτικές και περισσότερες αισιόδοξες σκέψεις, συνολικά μεγαλύτερη ευτυχία και ικανοποίηση από τη ζωή, ανάπτυξη κοινωνικών και συναισθηματικών δεξιοτήτων και βελτίωση της σωματικής υγείας. Ενισχύει την δύναμη ψυχής και αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την θετική ή αρνητική επίδραση των γεγονότων στη ζωή.

Είναι μια ικανότητα που μπορεί να διδαχθεί και να χρησιμοποιηθεί ως φυσικό αντικαταθλιπτικό για να κρατήσει το μυαλό υγιές κι ευτυχισμένο.

Σκοπός

Το να έχετε σκοπό στη ζωή σας σημαίνει να βρίσκετε νόημα σε αυτή. Ο Goldstein γράφει:

Η κατάθλιψη αποτελεί μια αυτοκαταστροφική εμπειρία αποσύνδεσης όπου δεν μπορούμε να ξεφύγουμε από τον ίδιο μας τον εαυτό. Ο σκοπός αφορά την στροφή 180 μοιρών. Σημαίνει να βγουμε από τον εαυτό μας και να ανακαλύψουμε τι έχουμε να προσφέρουμε στον κόσμο.

Η Sarah Mckay ορίζει τον σκοπό ως «την ψυχολογική τάση να αντλούμε νόημα από τις εμπειρίες της ζωής και η αίσθηση πρόθεσης και στοχευμένης καθοδήγησης που διαμορφώνει την συμπεριφορά μας.» Εξηγεί, επίσης, ότι ο σκοπός στην ζωή συνδέεται με πολλά οφέλη στην υγεία του ατόμου, όπως:

  • Λιγότερη κατάθλιψη
  • Ευτυχία
  • Ικανοποίηση
  • Προσωπική ανάπτυξη, αποδοχή
  • Μικρότερος κίνδυνος εμφάνισης της νόσου Alzheimer’s
  • Ποιοτικότερος ύπνος
  • Μακροζωία

Παιχνίδι

Στο βιβλίο του, ο Goldstein αναφέρει πως «το αντίθετο του παιχνιδιού δεν είναι η δουλειά, είναι η κατάθλιψη.» Παιχνίδι σημαίνει οτιδήποτε αποτελεί μυθιστόρημα, δηλαδή οτιδήποτε περιλαμβάνει τα πράγματα με τα οποία αλληλεπιδρούμε θετικά στο περιβάλλον μας και τα άτομα με τα οποία τα απολαμβάνουμε.

Στο άρθρο «Η σημασία του παιχνιδιού στους ενήλικες» ο ψυχίατρος Stuart Brown αναφέρει το παιχνίδι ως «μια άσκοπη, διασκεδαστική και ευχάριστη κατάσταση ύπαρξης που εστιάζει στην εμπειρία, και όχι σην επίτευξη ενός στόχου.» Επομένως για τον καθένα το παιχνίδι συνιστά κάτι διαφορετικό. Για παράδειγμα, θα μπορούσε να είναι τέχνη, βιβλία, ταινίες, μουσική, κωμωδία, αθλητισμός, φλερτ, αφηρημάδα, ταξίδια, ή κοινωνικοποίηση.

Το παιχνίδι είναι ουσιαστικής σημασίας για την ανάπτυξη του εγκεφάλου του παιδιού, όπως εξίσου αναγκαίο είναι και για την ευημερία των ενηλίκων. Κρατά το μυαλό σε εγρήγορση , απασχολημένο, και ξεκούραστο και ενισχύει την ευελιξία, τη δημιουργικότητα, τη σύνδεση, και τα θετικά συναισθήματα. Έρευνες δείχνουν ότι η έλλειψη παιχνιδιών και συμπαικτών αυξάνει τα συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους και στα παιδιά και στους ενήλικες.

Κυριαρχία

Ο Goldstein ορίζει ως κυριαρχία «την μάθηση που σας κάνει όλο και καλύτερους», και «το συναίσθημα προσωπικού ελέγχου.» Εννοεί τον έλεγχο του εαυτού σας, όχι των καταστάσεων. Πρόκειται για την οικοδόμηση της εσωτερικής δύναμης και όχι της εξωτερικής.

Για να δημιουργήσετε την αίσθηση κυριαρχίας πουποθέτει να έχετε ανοιχτό μυαλό, να είστε πρόθυμοι να μάθετε, να αποδέχεστε και να συγχωρείτε τα λάθη σας. Είναι η υιοθέτηση μια προσέγγισης που επικεντρώνεται περισσότερο στη διαδικασία παρά στο αποτέλεσμα.

Υιοθετώντας μια νοοτροπία μάθησης βοηθά να είστε πιο δημιουργικοί στην υπέρβαση των εμποδίων που, τελικά, θα σας επιτρέψει να επιτύχετε περισσότερα με περισσότερη διασκέδαση στην πορεία. Σας δίνει την απαραίτητη ενέργεια για την επιτυχία.