Thalpos-Mental Health

Παιδιά και γονείς στον online κόσμο

  • Δημοσιεύτηκε στις:
    13/07/2020

από την κοινωνική λειτουργό του «Θάλπος Αττικής», Μαρίνα Νικολάου

Το διαδίκτυο έχει πλέον μπει για τα καλά στη ζωή μας. Τους τελευταίους μήνες λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού περάσαμε αρκετό χρόνο στο σπίτι εξαιτίας της καραντίνας, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι να χρησιμοποιούμε το διαδίκτυο σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για τα παιδιά και τους μαθητές, που μετά το αναστολή λειτουργίας των σχολείων περνούσαν όλη την ημέρα τους στο σπίτι. Πώς όμως οι γονείς μπορούν να είναι σίγουροι ότι τα παιδιά τους κάνουν ασφαλή χρήση του διαδικτύου;

Τα παιδιά και οι έφηβοι είναι απόλυτα εξοικειωμένοι με το διαδίκτυο πλέον. Τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι δύο από τις βασικότερες κατηγορίες ενασχόλησης τους με το internet. Τα παιδιά και οι έφηβοι σύμφωνα με έρευνες περνούν αρκετές ώρες τις ημέρας στο YouTube , Instagram, Facebook, Messenger και Viber. Το γεγονός αυτό φαίνεται να εξηγεί και να αντανακλά  την κοινωνική απομόνωση, λόγω των συνθηκών που όλοι βιώνουμε εντονότερα τους τελευταίους μήνες. Τα παιδιά, όπως όλοι μας, αναζητούν ερεθίσματα και επικοινωνία με τον υπόλοιπο κόσμο. Οι γονείς οφείλουν  να οριοθετήσουν τα παιδιά τους αναφορικά με τον χρόνο που περνούν στο διαδίκτυο, να τους ενισχύσουν για την πραγματική, ανθρώπινη επικοινωνία μαθαίνοντας τους τρόπους ψυχαγωγίας μακριά από οθόνες και τέλος να τα προστατέψουν από κινδύνους που κρύβει το Internet.

Εποπτεύουμε τη χρήση τους

Είναι πολύ σημαντικό να είναι ενήμεροι οι γονείς, να φιλτράρουν τις πληροφορίες και τα ερεθίσματα που δέχονται και να προστατεύουν τα παιδιά από τυχόν κινδύνους. Ειδικά όταν είναι τα παιδιά σε μικρότερες ηλικίες, είναι αναγκαία η εποπτεία σε μεγαλύτερο βαθμό.

Ρυθμίσεις γονικού ελέγχου στον υπολογιστή μας

Με τη συγκεκριμένη ρύθμιση από τον υπολογιστή ή το tablet σας μπορείτε να εφαρμόσετε φίλτρα, προκειμένου το παιδί ή ο έφηβος να μπορούν να παρακολουθούν μόνο περιεχόμενο στο διαδίκτυο κατάλληλο για την ηλικία τους.

Οριοθέτηση χρόνου στο διαδίκτυο

Οι γονείς οφείλουν να περιορίζουν την αλόγιστη χρήση του και ταυτόχρονα να προτείνουν δημιουργικές εναλλακτικές δραστηριότητες  για την αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου τους. Ενθαρρύνουμε τη σωματική άσκηση, την διαπροσωπική επικοινωνία, τα βιβλία, επιτραπέζια και παιχνίδια διαχρονικά και σχεδόν πλέον ξεχασμένα , όπως είναι το κρυφτό , κυνηγητό ώστε να αντικαταστήσουμε το online gaming με το πραγματικό παιχνίδι.  Για τους εφήβους, φαίνεται ότι η οριοθέτηση είναι πιο δύσκολη, διότι αναζητούν περισσότερο τη σύνδεση με τους συνομήλικούς τους.

Στεκόμαστε δίπλα τους και επικοινωνούμε ανοιχτά μαζί τους

Υπενθυμίζουμε στα παιδιά μας, πως είμαστε πάντα δίπλα τους για να μας μιλήσουν για ό,τι χρειαστούν και συζητάμε μαζί τους ανοιχτά για την ασφάλειά τους στο διαδίκτυο. Επισημαίνουμε περιπτώσεις που γνωστοποιούνται στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τονίζουμε τους κινδύνους. Για παράδειγμα, ότι δεν μιλάμε ποτέ σε αγνώστους, αν κάποιος προσπαθεί να μας μιλήσει και είναι επίμονος, όπως και εάν κάποιο άτομο, γνωστό ή άγνωστο, συμπεριφερθεί με τρόπο που τα κάνει να νιώσουν άβολα (εκφοβισμός , προσβλητικά σχόλια ή σεξουαλικού περιεχομένου μηνύματα). Καλλιεργούμε την ανοιχτή επικοινωνία, ώστε σε ανάλογες περιπτώσεις το παιδί να απευθυνθεί στο γονιό για υποστήριξη και καθοδήγηση.

Εάν είστε γονέας και αντιμετωπίζετε δυσκολίες με το παιδί σας σε σχέση με το διαδίκτυο μπορείτε να απευθυνθείτε:

  • Γραμμή SOS 1056 – του οργανισμού «Το χαμόγελο του παιδιού», υποστηρίζει κάθε παιδί σε ανάγκη
  • Τηλεφωνική  γραμμή για την τεχνολογία «ΜΕ Υποστηρίζω» 8001180015 – της Μονάδας Εφηβικής Υγείας, προσφέρει υποστήριξη για θέματα που αφορούν την ορθή χρήση της τεχνολογίας από ανηλίκους και απευθύνεται σε παιδιά, εφήβους, γονείς
  • Γραμμή Βοήθειας Help Line 2106007686 – του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, προσφέρει υποστήριξη σε παιδιά και εφήβους και τις οικογένειές τους σε θέματα που σχετίζονται με τη χρήση του διαδικτύου, του κινητού τηλεφώνου και των ηλεκτρονικών παιχνιδιών