Thalpos-Mental Health

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

  • Δημοσιεύτηκε στις:
    23/04/2019

Από την Ψυχολόγο του «Θάλπος Καλαμάτας», Εύη Τσικρικού

 

Τι πιο ευχάριστο, χαλαρωτικό και συνάμα επιμορφωτικό από την ανάγνωση ενός βιβλίου. Η μυρωδιά του, η αφή του, το τσάκισμα της σελίδας στην άκρη, προσδίδουν μία αίσθηση ρομαντισμού στην ρουτίνα της καθημερινότητας μας. 

Για τους «βιβλιοφάγους» τα οφέλη του διαβάσματος είναι γνωστά, τα βιώνουν άλλωστε. Προς ενημέρωση των πιο επιφυλακτικών, αυτών που δεν διαθέτουν χρόνο και πνευματική ενέργεια, είτε γιατί έχουν βαρύ πρόγραμμα είτε γιατί το θεωρούν βαρετό, τo κέρδος που θα αποκομίσουν από αυτή την πνευματική δραστηριότητα, θα υπερτερήσει της όποιας κούρασης ή αμφισβήτησης τους διακατέχει. 

Μείωση του στρες

Ανεξάρτητα από το πόσο άγχος έχουμε στη δουλειά μας, στις προσωπικές μας σχέσεις ή σε αμέτρητα άλλα θέματα που αντιμετωπίζουμε στην καθημερινή ζωή, όλα απομακρύνονται όταν αφηνόμαστε σε μια λογοτεχνική ιστορία. Ένα καλογραμμένο μυθιστόρημα, εστιάζοντας στους χαρακτήρες και στην πλοκή του βιβλίου, μπορεί να μας μεταφέρει σε άλλη σφαίρα πραγματικότητας. Η διάσπαση στο λογοτεχνικό κόσμο, μας επιτρέπει να απομακρυνθούμε από το άγχος της καθημερινότητας, τοποθετώντας το μυαλό και το σώμα μας, σε μια κατάσταση χαλάρωσης. Το να «χάνεις» τον εαυτό σου σε μια μεγάλη ιστορία, μπορεί να είναι ένα τέλειο φάρμακο για το άγχος.

Γνώση, εκπαίδευση, εμπλουτισμός λεξιλογίου

Ό,τι διαβάζουμε γεμίζει το κεφάλι μας με νέες πληροφορίες, οι οποίες όλο και κάπου θα μας φανούν χρήσιμες. Όσο περισσότερη γνώση έχουμε, τόσο καλύτερα εξοπλισμένοι θα είμαστε για να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε πρόκληση προκύψει. Ταυτόχρονα, όσο περισσότερο διαβάζουμε τόσες περισσότερες λέξεις εκτιθέμεθα και χωρίς κόπο, εμπλουτίζουμε το λεξιλόγιο μας. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που η γλώσσα των παιδικών βιβλίων είναι πιο εξελιγμένη από την μέση συνομιλία μας. H δεξιότητα της ευγλωττίας μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της απόδοσης στην εργασία μας αλλά και της αυτοεκτίμησης μας. Η ανάγνωση καλογραμμένων βιβλίων μπορεί επίσης να έχει μεγάλο αντίκτυπο στον γραπτό μας λόγο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι μπορεί να χάσουμε την δουλειά μας, τα λεφτά μας, τα υπάρχοντα μας, ακόμα και την υγεία μας αλλά τις γνώσεις μας ποτέ. 

Ηρεμία 

Εκτός από τη χαλάρωση που συνοδεύει την ανάγνωση ενός καλού βιβλίου, είναι πιθανό ότι το θέμα που διαβάζουμε να μας προσφέρει  εσωτερική γαλήνη και ηρεμία. Η ανάγνωση πνευματικών κειμένων μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση και να επιφέρει μια τεράστια αίσθηση ηρεμίας, ενώ η ανάγνωση βιβλίων αυτοβοήθειας, έχει αποδειχθεί ότι βοηθά τους ανθρώπους που βρίσκονται σε μία δύσκολη περίοδο της ζωής τους ή πάσχουν από ορισμένες διαταραχές διάθεσης και ήπιες ψυχικές ασθένειες.

Ψυχική διέγερση

Το μυαλό μας χρειάζεται εξάσκηση για να παραμείνει ισχυρό και υγιές, όπως όλοι οι μυς στο σώμα μας. Η πτώση στη λειτουργία της μνήμης για τον εγκέφαλο, είναι μια παρενέργεια της γήρανσης, αλλά τακτική ανάγνωση μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της διαδικασίας. Μελέτες έχουν δείξει ότι η συνεχόμενη νοητική διέγερση, μπορεί να επιβραδύνει την πρόοδο της νόσου του Alzheimer και της άνοιας, δεδομένου ότι διατηρώντας τον εγκέφαλο ενεργό, απασχολημένο, εμποδίζεται η απώλεια του ελέγχου του.

Η Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου, γνωστή και ως Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και Πνευματικής Ιδιοκτησίας ή Διεθνής Ημέρα του Βιβλίου, είναι ένα ετήσιο γεγονός που διοργανώνεται από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών για την Εκπαίδευση, την Επιστήμη και τον Πολιτισμό (UNESCO), με σκοπό την προώθηση της ανάγνωσης, της δημοσίευσης και των δικαιωμάτων της πνευματικής ιδιοκτησίας. Είναι μια συμβολική ημερομηνία (23 Απριλίου) για την παγκόσμια λογοτεχνία, αφιερωμένη στην μνήμη των Miguel de Cervantes, William Shakespeare και  Inca Garcilaso de la Vega, οι οποίοι απεβίωσαν και αυτή την ημερομηνία, ενώ είναι, επίσης, και η ημερομηνία γέννησης ή θανάτου άλλων σημαντικών συγγραφέων. 

 

Πηγές: 

https://www.lifehack.org/articles/lifestyle/10-benefits-reading-why-you-...

https://www.cc-pl.org/10-benefits-of-reading

http://englishbookgeorgia.com/blogebg/5-benefits-of-reading-books/

 

PHOTO CREDIT: Jilbert Ebrahimi