Thalpos-Mental Health

Οι αλλεργίες της άνοιξης

  • Δημοσιεύτηκε στις:
    22/03/2018
Οι αλλεργίες της άνοιξης

Από την Προϊσταμένη νοσηλευτών της Μονάδας «Θάλπος Αττικής» Γεωργία Σαντουρτζόγλου. 

Όταν αναφερόμαστε στην άνοιξη, τα τοπία με τα ανθισμένα λουλούδια και δέντρα, ο ζεστός ήλιος και οι βόλτες σε βουνά και παραλίες είναι από τις πιο συνηθισμένες και ταυτόχρονα αγαπημένες εικόνες που φέρνουμε στο μυαλό. Για πολλούς όμως, η αγαπημένη αυτή εποχή εκτός από τις ηλιόλουστες ημέρες φέρνει και μια πολύ ενοχλητική και κάποιες φορές επώδυνη αντίδραση του οργανισμού, την γνωστή σε όλους αλλεργία. 

Η λέξη αλλεργία, πρωτοεμφανίστηκε το 1906, όταν ο Αυστριακός γιατρός Clemens von Pirquet κατέληξε στα αίτια και τα συμπτώματα που την προκαλούν στον ανθρώπινο οργανισμό. Η «αλλεργία» προέρχεται από τις αρχαιοελληνικές λέξεις «άλλος» και «έργον». Όπως φανερώνει και η ετυμολογία της, η λέξη δηλώνει την ασυνήθιστη, υπερβολική και μη αναμενόμενη αντίδραση του οργανισμού έναντι μίας ξένης προς αυτόν ουσίας που ονομάζεται αλλεργιογόνο και η οποία συνήθως είναι αβλαβής, για παράδειγμα οι γύρεις.

Τα συμπτώματα της αλλεργίας τείνουν να είναι αυξημένα ειδικά τις μέρες που ο άνεμος σηκώνει τη γύρη και τη μεταφέρει μέσω του αέρα. Τις βροχερές ημέρες από την άλλη, λόγω της βροχής μειώνεται η ποσότητα της γύρης εφόσον τα αλλεργιογόνα κατακάθονται στο έδαφος. Επίσης οι αλλεργίες εκτός από βασικό αίτιο την γύρη μπορεί να έχουν τα ακάρεα της σκόνης και σε μικρότερο  βαθμό ορισμένα τρόφιμα όπως μήλα, ροδάκινα, αχλάδια τα οποία έχουν παρόμοια σύνθεση με τη γύρη και αποτελούν πηγές αλλεργιών. Πιθανή μπορεί να είναι η αντίδραση του οργανισμού στα πεπόνια και το σέλινο. 

Τα βασικά συμπτώματα των αλλεργιών τις περισσότερες φορές είναι η ρινική καταρροή, το φτέρνισμα, η δακρύρροια, ο βήχας, η φαγούρα στη μάτια και στη μύτη και κάποιες φορές οι μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια.

Οι συνήθεις αλλεργίες της άνοιξης διαιρούνται σε αλλεργική ρινίτιδα, κνίδωση και αγγειοοίδημα, άσθμα, επιπεφυκίτιδα και αναφυλαξία.

Για αυτούς που ζουν σε περιοχές με έντονη βλάστηση είναι αδύνατον να αποφύγουν τις αλλεργίες της άνοιξης. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετοί εύκολοι τρόποι για να ανακουφιστείτε από την ρινόρροια και δακρύρροια. Σημαντικό είναι να αποφύγετε την άμεση επαφή με τα φυτά που σας προκαλούν αλλεργία, παρόλο που η γύρη τους μεταφέρεται με τον αέρα χιλιόμετρα μακριά. Φορέστε γυαλιά ηλίου ιδιαίτερα αν έχετε επιπεφυκίτιδα και κλείνετε τα παράθυρα όταν οδηγείτε στην εξοχή. Προσπαθήστε να περιορίσετε τις εξόδους όταν η ποσότητα της γύρης στην ατμόσφαιρα είναι πολύ υψηλή (κυρίως τις πρωινές ώρες). Εφόσον είναι δυνατόν, κρατήστε κλειστές τις πόρτες και τα παράθυρα κατά την διάρκεια των εαρινών μηνών, ώστε να κρατήσετε έξω τα αλλεργιογόνα. Καθαρίστε τα φίλτρα του κλιματισμού στο σπίτι, καθώς και τα ράφια από όλες τις επιφάνειες μέσα στο σπίτι σας στις οποίες η γύρη μπορεί να κατακαθίσει. Να λούζετε τα μαλλιά σας και να αλλάζετε ρούχα συχνά για να αποτρέψετε τη κατακάθιση της γύρης. Προσοχή στο τρίχωμα των ζώων, διότι λειτουργεί σαν συλλέκτης σκόνης και γύρης. Γι’ αυτό είναι αναγκαίο να γίνεται σχολαστικός καθαρισμός του ζώου. 

Ξεκινήστε την μάχη με τις αλλεργίες από την κουζίνα, βάζοντας στο καθημερινό σας πρόγραμμα ορισμένες τροφές, που έχουν αποδειχθεί σημαντικοί σύμμαχοι. Το μπρόκολο επειδή για παράδειγμα, περιέχει σουλφοραφάνη, μία σύνθετη ουσία που του δίνει μια πολύ ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση. Ο σολομός είναι πλούσιος σε Ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία καταπολεμούν τις φλεγμονές. Το σκόρδο επίσης, περιέχει κερσετίνη, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και ο οργανισμός καταφέρνει να αντιστέκεται πιο σθεναρά στο αλλεργιογόνο. Οι ξηροί καρποί διαθέτουν λιπαρά και μπορούν να καταστείλουν τις φλεγμονές στους ιστούς και φυσικά, το γιαούρτι, το οποίο περιορίζει την αλλεργική αντίδραση στη γύρη. 

Για την θεραπεία χορηγούνται αντιισταμινικά που αντιμετωπίζουν την καταρροή, το φτέρνισμα και τη φαγούρα. Σε ορισμένες περιπτώσεις η χρήση ενδοκρινικών spray κορτιζόνης λειτουργούν με τέτοιο τρόπο καταπολεμώντας την αλλεργική φλεγμονή και το μπούκωμα, όπως και η χορήγηση  αποσυμφορητικών. Τέλος, για τους ασθενείς που υποφέρουν από άσθμα προτείνεται η χορήγηση ανταγωνιστών λευκοτριενίων.

Πηγές: