Thalpos-Mental Health

Ο Μήνας Ψυχικής Υγείας τονίζει την ανάγκη για Θεραπεία και Υποστήριξη

  • Δημοσιεύτηκε στις:
    24/05/2016
Ο Μήνας Ψυχικής Υγείας τονίζει την ανάγκη για Θεραπεία και Υποστήριξη

Ο Μάιος έχει καθιερωθεί παγκοσμίως ως μήνας Ψυχικής Υγείας με στόχο την ευαισθητοποίηση του κόσμου σε θέματα ψυχικής υγείας και μέριμνας αυτών.

Στην Αμερική, κάθε χρόνο, το 18,5% των ενηλίκων και πάνω από το 20% των νέων ηλικίας 13-18 βιώνουν κάποιου είδους ψυχικής ασθένειας. Για ορισμένους, η ψυχική διαταραχή είναι σύντομης διάρκειας και υποχωρεί πολύ γρήγορα, ενώ για κάποιους άλλους διαρκεί για χρόνια, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται σημαντικά η καθημερινότητά τους. Σε κάθε περίπτωση,πρόκειται για μια ιδιαίτερα οδυνηρή εμπειρία που επηρεάζει την ικανότητα του ατόμου να λειτουργήσει τη ζωή του όπως θα επιθυμούσε, να διαμορφώσει στενές και ουσιαστικές σχέσεις, να βιώσει τη χαρά, να αντιληφθεί τις πραγματικές του δυνατότητες ως άτομο.

Παρόλο που η εμπειρία του κάθε ατόμου είναι μοναδική, κάτι πού όλοι οι άνθρωποι με ψυχική ασθένεια αναζητούν είναι η ανάγκη για υποστήριξη - υποστήριξη από την οικογένεια, τους φίλους, τους φορείς υγείας, καθώς και την κουλτούρα της κοινωνίας συνολικά. Ο μήνας Ψυχικής Υγείας στοχεύει στο να δημιουργήσει τις ευκαιρίες εκείνες ώστε τα άτομα με ψυχικές ασθένειες και οι οικογένειές τους να βρουν την υποστήριξη που χρειάζονται.

Η σημασία της θεραπείας

Ο χρόνος έχει αποδείξει ότι η ψυχική ασθένεια αποτελεί την πιο στιγματισμένη ιατρικήπάθηση, αφήνοντας τους ανθρώπους να υποφέρουν στη σιωπή, ακόμη και σε περιπτώσεις που οι ασθένειές τους προκαλούν εμφανείς επιπτώσεις στην ποιότητα της ζωής τους.Εκπρόσωπος του Family Health Services Behavioural Health Team υποστηρίζει πως, "Μία από τις μεγαλύτερες παρανοήσεις σχετικά με την ψυχική υγεία είναι ότι θεωρείται σημάδι αδυναμίας." Αλλά η ψυχική ασθένεια δεν έχει να κάνει σε καμία περίπτωση με προσωπική αδυναμία, ευάλωτο χαρακτήρα, ή τεμπελιά. Η ψυχική ασθένεια αποτελεί μια ιατρική κατάσταση βασισμένη σε μια πληθώρα βιολογικών και περιβαλλοντικών αιτιών που παρεμποδίζουν την ικανότητα του ατόμου να επιτύχειπροσωπική ψυχική ηρεμία. Κάποια μορφή ψυχικής ασθένειας μπορεί να εμφανιστεί στον καθένα αφού είναι πιο συχνή απ' ότι οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης ή ο καρκίνος.

Όπως συμβαίνει σε όλες τις ιατρικές παθήσεις, η ανάρρωση από μια ψυχική ασθένεια απαιτεί επαγγελματική ιατρική θεραπεία. Δυστυχώς, το στίγμα που περιβάλλει την ψυχική ασθένειακάνει πολλούς ανθρώπους να αισθάνονται μεγάλη ντροπή για την κατάστασή τους, καιπολλές φορές αποτελεί αιτία για να καθυστερήσουντη θεραπεία έως ότου η ασθένειά τουςχειροτερέψει σημαντικά. Στην πραγματικότητα, αυτή τη στιγμή παίρνει κατά μέσο όρο 10χρόνιαστους ανθρώπους να πάρουν τη θεραπεία που χρειάζονται, στη διάρκεια των οποίωνοκίνδυνοςνα δημιουργηθούν πιο σοβαρές ακόμα και απειλητικές βλάβες για τη ζωή τουκλιμακώνεται. Ο Steve Williams λέει:

Καθυστερώντας τη θεραπεία, το άτομο τίθεται σε κίνδυνο πλήρους κατάρρευσης της ψυχικήςτου υγείας, αποκτά αυτοκτονικές σκέψεις ή ακόμα τις επιχειρεί. Αντ 'αυτού, θα πρέπει να αντιμετωπίζουμε την ψυχική μας υγεία με σοβαρότητα και υπευθυνότηταμόλις αρχίζουν να εκδηλώνονται τα πρώτα κιόλας συμπτώματα, όπως τα παρατεταμένα συναισθήματα άγχους ή κατάθλιψης.

Το να αναζητήσει κανείς υποστήριξη αποτελεί γενναία επιλογή που δείχνει τη θέληση καιδέσμευσή τουνα ξεπεράσει την αντιξοότητα που υφίσταται και να δημιουργήσει μια καλύτερη ζωή για εκείνον και αυτούς που αγαπά. Η πρόοδος της ιατρικής επιστήμης τις τελευταίες δεκαετίες έχει διαμορφώσει περισσότερες και αποτελεσματικότερες επιλογές θεραπείας. Όσο πιο γρήγορα το άτομο αναζητήσει βοήθεια, τόσο πιθανότερονα ανακάμψει πλήρως. Με την καθοδήγηση των επαγγελματιών υγείας, το άτομο μπορεί να ανακαλύψει σημαντικές διαδρομές προς την επούλωση που θα τουεπιτρέψουν να ανακουφίσει τον πόνο της ψυχικής ασθένειας και να δημιουργήσει τη ζωή που πραγματικά επιθυμεί.

Ανοίγοντας διάλογο

Η επιτυχία της θεραπείας της ψυχικής ασθένειας δεν εξαρτάται μόνο από την επιτυχία της ιατρικής αγωγής, αλλά και από την υποστήριξη της κοινωνίας. Η υποστήριξη από τα άτομα που μας περιβάλλουν είναι συχνά ένα από τα πιο κρίσιμα κομμάτια του παζλ στη διαδικασία ανάκαμψης. Όλοι πρέπει να είμαστε σε θέση να μιλήσουμε, να μοιραστούμε και να αισθανθούμε αποδεκτοί από την κοινωνία. Κατά τη διάρκεια του μήνα Ψυχική Υγείας, πολλές οργανώσεις εκμεταλλευόμενες τη δύναμη της τεχνολογίας, παρακινούν τον κόσμο να συμμετάσχει σε έναν ουσιαστικό ανοιχτό διάλογο για τις ψυχικές ασθένειες που ενισχύει την επίγνωση και ευαισθητοποίηση σε θέματα ψυχικής υγείας και διευκολύνει την διάχυση πληροφοριών για τις ψυχικές ασθένειες.

Μία από αυτές τις δράσεις είναι η χρήση του hashtag: #MentalIllnessFeelsLike

Το Mental Health America προκαλεί τα άτομα να χρησιμοποιήσουν το hashtag #mentalillnessfeels για να βοηθήσει τους ανθρώπους να κατανοήσουν πώς είναι να ζει κανείς με μια ψυχική ασθένεια και να τους δώσει τη δυνατότητα να μιλήσουν για την προσωπική τους εμπειρία.

Κάνοντας κοινοποιήσεις στα social media με το hashtag αυτό επιτρέπει στου ανθρώπους να μιλήσουν για τις εμπειρίες τους και να μοιραστούν τις σκέψεις τους με άλλα άτομα που πάσχουν από κάποια μορφή ψυχικής ασθένειας, ενώ ταυτόχρονα βοηθάει άλλα άτομα να αναγνωρίσουν σημάδια μιας ψυχικής ασθένειας που πιθανόν να έχουν. Το να μοιραζόμαστε τις σκέψεις και τις εμπειρίες μας αποτελεί το κλειδί για να καταρρίψουμε τις αρνητικές στάσεις και παρανοήσεις που υπάρχουν γύρω από τις ψυχικές ασθένειες και να εκφράσουμετην υποστήριξή μας στα άτομα που πάσχουν από αυτές. Να τους δείξουμε, δηλαδή, πως δεν είναι μόνοι στα συναισθήματα και τα συμπτώματά τους.