Thalpos-Mental Health

Μικρές αλλαγές που μπορεί να μας κάνουν μεγάλο καλό!

  • Δημοσιεύτηκε στις:
    11/02/2019

Από την Ψυχολόγο του «Θάλπος Καλαμάτας», Εύη Τσικρικού

 

Συνεχώς σκεπτόμαστε και αναζητούμε τρόπους να αλλάξουμε τη ζωή μας. Συνήθως στοχεύουμε σε μεγάλες αλλαγές, όπως πχ. αλλαγή σπιτιού, εργασίας, ακόμα και σχέσεων, οι οποίες αναμενόμενα έχουν μεγάλο βαθμό δυσκολίας και γι’ αυτό το λόγο άλλωστε δεν επιτυγχάνονται πάντα, διότι "τα παρατάμε".

Υπάρχουν όμως και οι μικρές, πιο εύκολες αλλαγές, που μπορούν να βελτιώσουν την διάθεση μας και να επιδράσουν θετικά στη ζωή μας. Ακόμη και τα μικρά πράγματα, μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά στην καθημερινότητά μας.

Ποια είναι αυτά τα μικρά πράγματα όμως; 

•Μην κατσουφιάζετε συχνά. Αντιθέτως ας προσπαθήσετε να χαμογελάτε περισσότερο. Τα χαμόγελα βελτιώνουν τη διάθεση μας και δημιουργούν γενικότερα μια θετική ατμόσφαιρα. Ενώ συμβάλλουν στην ενίσχυση των διαπροσωπικών μας σχέσεων. 

•Όταν αισθάνεστε  καταβεβλημένοι, όταν σας κατακλύζουν πολλές υποχρεώσεις και αγγαρείες, ξεκινήστε από τις πιο μικρές δουλειές. Διότι θα καταφέρετε να τις ολοκληρώσετε, θα λάβετε την ανάλογη ικανοποίηση και ταυτόχρονα θα αποτελέσουν κίνητρο και για τις υπόλοιπες. 

•Αντί για μια νύχτα συντροφιά με την συνδρομητική τηλεόραση, μπορείτε να κάνετε μία δραστηριότητα με έναν φίλο. Μπορεί η παρακολούθηση της αγαπημένης μας εκπομπής να φαίνεται σαν ένας καλός τρόπος αποσυμπίεσης, αλλά ένας καλύτερος τρόπος για να επαναφορτίσουμε τόσο το σώμα όσο και το μυαλό μας είναι με μια ομαδική δραστηριότητα. 

•Αντισταθείτε στην επιρρέπεια του να είστε πάντα σωστοί. Η επιθυμία να έχουμε πάντα δίκιο  μπορεί να επισκιάσει ακόμη και την ισχυρότερη σχέση. Το να είμαστε σωστοί με κάθε κόστος, μπορεί να ικανοποιήσει μια εσωτερική ανάγκη που έχουμε, αλλά συχνά εις βάρους κάποιου άλλου ή κάτι άλλου.

Θέστε στον εαυτό σας τα ερωτήματα: «Υπάρχει μόνο μία απάντηση; Πρέπει να συμφωνήσουμε; Υπάρχουν νέες πληροφορίες εδώ που δεν έχω εξετάσει;»

Φυσικά και πρέπει να υποστηρίζουμε τις απόψεις μας, αλλά αν η επιθυμία μας να έχουμε πάντα δίκιο, υπερισχύει σε όλες τις καταστάσεις, μια αλλαγή σκεπτικού, μπορεί να μας κάνει κάτι καλό.

•Βρείτε λίγα λεπτά στην αρχή της ημέρας για να σκεφτείτε πώς θέλετε να περάσετε την ημέρα σας, τόσο από την άποψη του χρόνου, όσο και από τις σκέψεις που θέλετε να κάνετε. Ο χρόνος είναι το μεγαλύτερο πλεονέκτημα μας. Αν η κατανάλωση του αποσκοπεί στην εκπλήρωση μίας επιθυμίας μας (ακόμα και αν αυτό είναι να καταναλώσουμε χρόνο στις σκέψεις μας), έχουμε περισσότερες πιθανότητες να ζήσουμε τη ζωή που θέλουμε.  

•Διαχωρίστε τα συναισθήματα από τις πράξεις. Πάρτε χρόνο για να αναγνωρίσετε πώς αισθάνεστε πραγματικά και ξεχωρίστε τα συναισθήματά σας από τις ενέργειές σας -οι ενέργειες σας αποτελούν ξεχωριστή απόφαση-. Το να διαχειριζόμαστε και να ελέγχουμε τα συναισθήματα μας, δεν σημαίνει να τα κρύβουμε ή να τα αγνοούμε φυσικά. Για παράδειγμα, αν ενοχληθώ από την απόδοση ενός συνεργάτη ή υπαλλήλου, θα νιώσω εκνευρισμό και απογοήτευση, αλλά στη συνέχεια θα αποφασίσω ξεχωριστά πώς να το χειριστώ, χωρίς συναισθηματική φόρτιση. Ή αν ένας φίλος συνεχώς αθετεί τις υποσχέσεις του, γεγονός που μου προκαλεί συναισθήματα θυμού και απογοήτευσης, αντί να το αγνοήσω ή να τερματίσω τη φιλία, μπορώ να επιλέξω να μιλήσω ανοιχτά και άμεσα, για τον αντίκτυπο που έχουν οι ενέργειες του στη φιλία μας. 

•Μειώστε την εξάρτηση σας από το κινητό τηλέφωνο. Φυσικά και αποτελεί χρήσιμο και ευχάριστο εργαλείο, αλλά η κατάχρηση αυτού, επιφέρει προβλήματα σε διάφορους τομείς της ζωής. Πχ., ενώ είμαστε ξαπλωμένοι στο κρεβάτι, χαζολογάμε με το κινητό κι έτσι μπορεί να χάσουμε πάνω από μία ώρα απαραίτητου ύπνου, ενώ ταυτόχρονα ο υπόλοιπος ύπνος, θα υπολείπεται σε ποιότητα. Ή ενώ είμαστε με παρέα ή με το/η σύντροφο μας, αναλωνόμαστε πολύ ώρα στην χρήση της τεχνολογίας που μας προσφέρει η συσκευή αυτή, εις βάρος της προσωπικής επαφής και επικοινωνίας, γεγονός που –όχι και τόσο– μακροπρόθεσμα, επιφέρει προβλήματα στις σχέσεις μας με τους άλλους ανθρώπους. Γι’ αυτό χρειάζεται καθορισμός του "πότε, που και πως" το χρησιμοποιούμε. 

Αν προβούμε με συνέπεια σε μικρές αλλαγές, με την πάροδο του χρόνου, μπορούν να έχουν μεγάλο αντίκτυπο στη ζωή μας. Και είναι όλες, ενέργειες που μπορούμε να ξεκινήσουμε από σήμερα!

 

Πηγές:

https://www.success.com/7-small-changes-that-will-make-a-big-difference-...

https://thoughtcatalog.com/hc-green/2014/06/15-small-changes-that-leave-...

 

PHOTO CREDIT: Arthur Poulin