Thalpos-Mental Health

Η οξυτοκίνη αλλάζει τα πάντα

 • Δημοσιεύτηκε στις:
  19/07/2016
Η Οξυτοκίνη αλλάζει τα πάντα

Τί κοινό έχουν το να χαϊδέψετε μια γάτα, να πάρετε έναν φίλο αγκαλιά, μια βόλτα στη φύση, μια βαθιά αναπνοή, και το να δώσετε χρήματα σε κάποιον που τα έχει ανάγκη; Είναι μόλις μερικοί τρόποι για να απελευθερώσετε την ορμόνη της αγάπης και της σύνδεσης, την οξυτοκίνη.

Εμείς οι άνθρωποι είμαστε όπως οι μαριονέτες που κρέμονται από τα σχοινιά. Χειριστές είναι ο οι χημικές ουσίες του εγκεφάλου μας - οι ορμόνες που χρωματίζουν τις αντιλήψεις μας και τον τρόπο που αλληλοεπιδρούμε με τον κόσμο γύρω μας. Αναπτύσσοντας την ενσυναίσθηση, αλλάζοντας τον τρόπο ζωής μας και έχοντας επίγνωση αυτής της εσωτερικής διαδικασίας, μπορούμε να κόψουμε τα σχοινιά και να κατευθύνουμε τη ζωή μας με συνειδητές κινήσεις.  

Το Μόνο που Χρειαζόμαστε είναι Αγάπη

Όλοι αναγνωρίζουμε το συναίσθημα του ερωτευμένου. Όλοι αισθανόμαστε ευφορία όταν βλέπουμε φίλους μας να δείχνουν πανευτυχείς, να μυρίζουν τριαντάφυλλα και να μιλούν ασταμάτητα για εκείνον που έχει πετύχει τον στόχο της καρδιάς τους. Αυτή η πλημμύρα όμορφων συναισθημάτων είναι στην πραγματικότητα το αποτέλεσμα σύνθετων ορμονικών αλλαγών που απελευθερώνονται στον εγκέφαλό μας και πρωταγωνιστής σε αυτό το νευρολογικό δράμα είναι η οξυτοκίνη.  

Ευτυχώς για όλους μας, δεν χρειάζεται να περιμένουμε το «ένα και μοναδικό» άτομο για να βιώσουμε την ευτυχία που σχετίζεται με την οξυτοκίνη. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν πολλοί τρόποι να προκαλέσουμε την απελευθέρωση οξυτοκίνης, και ταυτόχρονα μας δίνεται η δυνατότητα να εμπνεύσουμε τους γύρω μας να κάνουν το ίδιο. Ως κοινωνικά όντα, η διάθεσή μας είναι μεταδοτική και συχνά την μεταδίδουμε ασυνείδητα. Συνειδητοποιώντας την κατάσταση του εσωτερικού μας κόσμου, αναπτύσσοντας θετικά συναισθήματα σύνδεσης, και μοιραζόμενοι αυτή την συναισθηματική σοφία με τους γύρω μας, μπορούμε να κάνουμε τον κόσμο γύρω μας ομορφότερο. Δεν είναι μια γελοία φιλοσοφία, υποστηρίζεται από την επιστήμη και έχει μελετηθεί σε αμέτρητες έρευνες.  

Νευροοικονομικά 

Ακούγεται τρελό, έτσι δεν είναι; Παρόλα αυτά, οι ερευνητές βρήκαν συσχέτιση ανάμεσα στην οικονομική συμπεριφορά και τη διάθεση. Συχνά, το ωραίο συναίσθημα που προκαλεί μια αγορά το εκμεταλλεύονται οι άνθρωποι του μάρκετινγκ για να πουληθεί ένα προϊόν. Η λήψη αποφάσεων κατευθύνεται από νευρολογικές διαδικασίες, επομένως οι οικονομικές επιλογές επηρεάζονται από αυτές. Μια καταπληκτική ανακάλυψη που οι οικονομολόγοι δεν πρόκειται ποτέ να σας πουν είναι ότι δίνοντας χρήματα σε κάποιον που τα έχει ανάγκη απελευθερώνει οξυτοκίνη. 

Νευροοικονομικά είναι το πεδίο που αντιπροσωπεύει τη συμβολή των οικονομικών, της ψυχολογίας και της νευροεπιστήμης στη μελέτη της διαδικασίας λήψης αποφάσεων. – Society for Neuroeconomics Website 

Η Μαγεία της Καλοσύνης 

Ερευνητικές μελέτες της Αμερικανικής Ψυχολογικής Ένωσης (American Psychological Association) δείχνουν τη σύνδεση που υπάρχει ανάμεσα στην οξυτοκίνη, την εμπιστοσύνη, και τη γενναιοδωρία. Η γενναιοδωρία και η εμπιστοσύνη είναι ανθρώπινες συμπεριφορές με βαθύτερο νευρολογικό υπόβαθρο, και ως κοινωνικές αλληλεπιδράσεις είναι εξίσου μεταδοτικές. Όταν κάποιος είναι ευγενικός μαζί σας, είναι πολύ πιθανότερο να είστε κι εσείς ευγενικοί με τους άλλους. Η άλλη πλευρά αυτής της εξίσωσης είναι επίσης αληθής και μπορούμε να το αντιληφθούμε σκεπτόμενοι πώς ένα φοβισμένος άνθρωπος προκαλεί φόβο και στους γύρω του. Η αναγνώριση και η κατανόηση αυτού, σε συνδυασμό με το επιστημονικό υπόβαθρο, έχει διαδεδομένες συνέπειες για την ανθρωπότητα, στην προσπάθειά μας για ειρηνικές αρμονικές σχέσεις στην τοπική και την παγκόσμια κοινωνία. 

Ανατρέποντας τον Φόβο 

Κορτιζόλη είναι η ορμόνη που απελευθερώνεται κατά την διάρκεια του στρες και του φόβου. Σε μικρές δόσεις μπορεί να ενεργοποιήσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, να ενισχύσει τη μνήμη και την συγκέντρωσή μας. Από την άλλη, όμως, μια παρατεταμένη κατάσταση άγχους ή φόβου μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο νευρικό μας σύστημα. Η αμυγδαλή του εγκεφάλου αποτελεί θεμελιώδες όργανο του σώματός μας, που έχει την ικανότητα να κυβερνάει τον εγκέφαλό μας αφού είναι ικανό να μας θέσει σε κατάσταση μάχης ή φυγής. Η οξυτοκίνη έχει αποδειχθεί ότι καταπραΰνει την αμυγδαλή και μειώνει τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης. 

Χρειάζεται συνειδητή προσπάθεια για να δημιουργήσουμε την αίσθηση της σύνδεσης, ενώ καλλιεργώντας την αίσθηση της εμπιστοσύνης, απελευθερώνεται οξυτοκίνη στον εγκέφαλό μας. Επειδή ο κόσμος μας βομβαρδίζει καθημερινά με ερεθίσματα φόβου και άγχους, είναι σημαντικό να μην επιτρέπουμε στο άγχος να κυριαρχεί. Ένα υγιές άτομο στρέφει τις εσωτερικές διαδικασίες προς την αγάπη και τη σύνδεση και όχι τον φόβο. 

Τρόποι να αυξήσετε την οξυτοκίνη 

Ο εγκέφαλος είναι καταπληκτικό όργανο, αφού κλείνοντας απλά τα μάτια μας και κάνοντας εικόνα κάποιον που αγαπάμε, ή ανακαλώντας μια όμορφη εμπειρία, αυτόματα θα αρχίσει να απελευθερώνεται οξυτοκίνη. Παρακάτω είναι μια λίστα με άλλους κοινούς τρόπους για να αυξήσετε την Οξυτοκίνη και τα υπέροχα συναισθήματα που συνοδεύει: 

 • Αγκαλιά: Όταν αγκαλιάζουμε αγαπημένους φίλους ενισχύεται το ανοσοποιητικό μας σύστημα και ταυτόχρονα απελευθερώνεται η μαγική ορμόνη της αγάπης και της σύνδεσης.  
 • Οργασμός: Οι άνδρες και οι γυναίκες απελευθερώνουν οξυτοκίνη όταν έρχονται σε οργασμό και ακόμα περισσότερο όταν αυτό συμβαίνει με το άτομο που είναι ερωτευμένοι.  
 • Φύση: Μια βόλτα στη φύση ή λίγος χρόνος σε ένα όμορφο μέρος κατά την ανατολή ή τη δύση του ηλίου ενισχύει την οξυτοκίνη. Το συναίσθημα της αγάπης δεν περιορίζεται στην ανθρώπινη σύνδεση αλλά και σε αυτή με τη φύση.  
 • Παιχνίδι: Η δημιουργική επίλυση προβλημάτων και η συνεργασία που λαμβάνουν χώρα κατά τη διάρκεια ενός παιχνιδιού, επίσης ενισχύουν τα επίπεδα οξυτοκίνης. Η συνεργασία σε κάθε κοινωνική μορφή έχει όμοια αποτελέσματα.  
 • Γέλιο: Το χιούμορ ξεπερνάει κάθε εμπόδιο μεταξύ των ανθρώπινων σχέσεων. Μας επιτρέπει να αισθανόμαστε συνδεδεμένοι και ασφαλείς – τα συστατικά της ορμόνης της αγάπης. 
 • Βαθιά αναπνοή: Ο διαλογισμός και η γενικότερα η χαλάρωση που εστιάζει στην αναπνοή μας εκπαιδεύει να ελέγχουμε τα αισθήματα σύνδεσης και ασφάλειας.  
 • Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης: Παρόλο που ή η είδηση ενός θλιβερού γεγονότος ή μια πολιτική διαμάχη στο Facebook μπορεί να προκαλέσει στρες και επομένως να αυξήσει τα επίπεδα  Κορτιζόλης, είτε παίρνοντας ή κάνοντας ένα «Like» είτε λαμβάνοντας ή στέλνοντας ένα όμορφο μήνυμα μπορούν να απελευθερώσουν Οξυτοκίνη.  
 • Εμπιστοσύνη: Ακόμα και η παραμικρή έκφραση αδυναμίας από ένα αγαπημένο πρόσωπο βαθαίνει την αίσθηση της εμπιστοσύνης και της ασφάλειας.  
 • Γενναιοδωρία: Αισθανόμαστε καλά όταν πράττουμε γενναιόδωρα. Μπορείτε να κεράσετε ένα φίλο ή να του δώσετε λίγα χρήματα όταν τα έχει ανάγκη. Αυτόματα ενισχύετε τα επίπεδα οξυτοκίνης σας.  
 • Απαλή Μουσική: Κάντε ένα ζεστό μπάνιο, ετοιμάστε λίγο τσάι και δημιουργήστε μια ατμόσφαιρα που θα επιτρέψει στο σφιγμένο από το άγχος σώμα σας να χαλαρώσει.  
 • Ένα Καλό γεύμα: Ορισμένα τρόφιμα, όπως το πιπέρι, τα αυγά, και η μπανάνα βοηθούν στην αύξηση της οξυτοκίνης, αλλά απολαμβάνοντας το φαγητό είναι κάτι περισσότερο. Αφιερώνοντας χρόνο στην προετοιμασία του γεύματος ανεβάζει τη διάθεση σας. Οι άνθρωποι συχνά τρώνε καταναγκαστικά, με αποτέλεσμα να τρώνε ανθυγιεινά και να πιέζουν το σώμα τους. 

Η Επιστήμη Υποστηρίζει τον Υγιή Τρόπο Ζωής

Η έρευνα για την οξυτοκίνη ενισχύει τις πτυχές του υγιεινού τρόπου ζωής. Κάθε φορά που επιβραδύνετε και αυξάνετε την οικειότητα και τη σύνδεση με τον κόσμο γύρω σας, τη φύση, την οικογένειά σας, τον εραστής σας, σε συνδυασμό με την επίγνωση των διαφόρων εμπειριών, ενισχύετε την οξυτοκίνη σας. Οι επιλογές του τρόπου ζωής είναι πολύ σημαντικές για μια ευτυχισμένη, υγιή και γεμάτη ζωντάνια ζωή. 

Η Οξυτοκίνη δεν είναι το θαυματουργό φάρμακο. Ορισμένες έρευνες έχουν δείξει ότι μερικές φορές η οξυτοκίνη σε συνδυασμό με την κορτιζόλη προκαλούν τραυματικές αναμνήσεις στην ψυχολογία μας. Ο πόνος και η ευχαρίστηση συχνά περιπλέκονται μέσα στο σύστημά μας. Φέρνοντας μια ασφαλή συναισθηματική κατάσταση του μυαλού μας στα μέρη όπου βρίσκονται αποθηκευμένες βαθιές πληγές μπορεί να είναι ιδιαίτερα επουλωτικό. Όλα δημιουργούν ένα τρόπο ζωής που ενθαρρύνει την ασφάλεια και τη σύνδεση πάνω από το φόβο και την απομόνωση. Η επιλογή είναι δική σας και ελπίζουμε ότι αυτό το άρθρο θα σας φέρει την επίγνωση να γίνετε ο χειριστής του εαυτού σας καλλιεργώντας μια εσωτερική οικολογία γεμάτη με αγάπη, σύνδεση, και ασφάλεια! 

Από τον Jacob Devaney