Thalpos-Mental Health

Η μελαγχολία των Χριστουγέννων

  • Δημοσιεύτηκε στις:
    17/12/2018

Από την Ψυχολόγο του «Θάλπος Αττικής», Μαρία Μακριδάκη

Αυτές τις μέρες τις γιορτινές τα σπίτια γεμίζουν με μουσικές, γλυκά, φωτάκια και δώρα. Ο κόσμος διασκεδάζει σε φιλικές και οικογενειακές συγκεντρώσεις, παντού  οι βιτρίνες είναι στολισμένες και ο κόσμος ψωνίζει για τα αγαπημένα του πρόσωπα. Είναι πάντα έτσι όμως;  Η εξιδανίκευση των εορτών, το πως «πρέπει» να πράττουμε και να νιώθουμε για να είμαστε εναρμονισμένοι με το εορταστικό και οικογενειακό Χριστουγεννιάτικο κλίμα μπορεί να γίνει ένας μοχλός πίεσης για πολλούς.  

Ο λόγος;  Οι δυσβάστακτες για πολλούς οικονομικές απαιτήσεις και οι υψηλές και μη ρεαλιστικές προσδοκίες δεν μπορούν να ικανοποιηθούν, αυτό είναι ένα πλήγμα σε ένα ήδη εύθραυστο ‘εγώ’. ¨ Ένα μη υποστηρικτικό ή ακόμα και ανύπαρκτο κοινωνικό ή και οικογενειακό περιβάλλον ειδικά αυτό τον καιρό είναι σαν αγκάθι σε μια ήδη υπάρχουσα πληγή. Δυσάρεστες αναμνήσεις από προηγούμενες εορτές, πιθανώς μια μακάβρια επέτειος, οικονομικά προβλήματα, προβλήματα υγείας δικά μας ή οικείων μας, όλα συντελούν σε μια κατάσταση περιστασιακής θλίψης. 

Αυτή η ξαφνική καταναγκαστική χαρά που πρέπει να βιώνεις γιατί πιέζεσαι από τα πρότυπα που προβάλλονται στα κοινωνικά δίκτυα και στην τηλεόραση και η επακόλουθη αποτυχία να νιώσουμε και εμείς έτσι, λειτουργεί σαν μεγεθυντικός φακός των προβλημάτων μας, γιατί ας μην ξεχνάμε ότι οι γιορτές δεν είναι τίποτε άλλο παρά η συνέχεια της καθημερινότητάς μας. Αρκετοί από εμάς λοιπόν βιώνουν τις γιορτές ως μια περίοδο που μισούν και περιμένουν εναγωνίως να περάσει.

Τι μπορούμε να κάνουμε; Καταρχήν η προσγείωση σε όσο το δυνατόν ρεαλιστικότερες προσδοκίες για την περίοδο των εορτών και η απομυθοποίηση της εορταστικής ατμόσφαιρας, είναι ένα καίριο πρώτο βήμα. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η ευτυχία του ‘φαίνεσθαι’ είναι ρηχή. Δεν χρειάζεται να προσφέρουμε ακριβά υλικά αγαθά για να δείξουμε την αγάπη μας στους δικούς μας. Ο χρόνος που αφιερώνουμε σε ποιοτικές στιγμές μαζί τους, μιλάει περισσότερο. Επίσης ο εθελοντισμός αυτήν την περίοδο σε κοινωφελείς σκοπούς και οργανώσεις με ανάγκη, είναι μία ουσιώδης, δημιουργική και κινητοποιητική για εμάς ενέργεια, που μπορεί να μας βγάλει από άπραγες μέρες, γεμάτες από μαύρες και αδιέξοδες σκέψεις και να μας ενισχύσει και την αίσθηση του ‘ανήκειν’.  Η παροδική μοναξιά πρέπει να θυμόμαστε, είναι φυσιολογική. Επιπρόσθετα, είναι σημαντικό αυτές τις μέρες να αποφύγουμε τις διατροφικές υπερβολές. Τόσα εορταστικά γλυκά αλλά και φαγητό στη διάθεση μας, σε συνδυασμό με την κατάχρηση αλκοόλ μπορούν να επιδεινώσουν μια ήδη άσχημη διάθεση. Καλό είναι να μην σταματήσουμε τη σωματική άσκηση και τη σωστή διατροφή μέσα στις γιορτές. Ας μην ξεχνάμε τέλος ότι το να εκφράζεις πως νιώθεις δεν είναι δείγμα αδυναμίας αλλά δύναμης. Πείτε πως νιώθετε στους αγαπημένους σας ή σε κάποιον ειδικό, αν νιώθετε το ίδιο, με την ίδια ένταση και μετά το πέρας τον εορτών.     

 

PHOTO CREDIT: Hamburger Arts