Thalpos-Mental Health

«Η κλινική των ψυχώσεων» - Τετάρτη 12/11 η έναρξη του ετήσιου ψυχαναλυτικού σεμιναρίου

  • Δημοσιεύτηκε στις:
    11/11/2014
«Η κλινική των ψυχώσεων» - Τετάρτη 12/11 η έναρξη του ετήσιου ψυχαναλυτικού σεμιναρίου

Εναρξη για το ετήσιο ψυχαναλυτικό σεμινάριο «Η κλινική των ψυχώσεων» την Τετάρτη 12 Νοεμβρίου ώρα 13:00 - 15:00 από τον Ψυχιατρικό Τομέα του Γενικού Νοσοκομείου Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η Σωτηρία» σε συνεργασία με το Φόρουμ της Αθήνας, της ΔΦ, της Σχολής Ψυχανάλυσης των Φόρουμ του Λακανικού Πεδίου και το Ψυχαναλυτικό Ινστιτούτο Αθηνών.

Η ψυχανάλυση ως πρακτική συνδέεται άμεσα με τη ρητορική του ασυνειδήτου, του οποίου οι συνέπειες υπολανθάνουν, τόσο στην καθημερινότητά μας, όσο και στα κλινικά φαινόμενα με τα οποία ερχόμαστε αντιμέτωποι. Οι εφαρμογές της ψυχανάλυσης, όπως και οι ανατροπές που εισάγει ο αναλυτικός λόγος, γίνονται συχνά αντικείμενο κριτικής αμφισβήτησης ή διερεύνησης πέρα από τα ίδια τα στεγανά των ψυχαναλυτικών κύκλων.

Σε μια εποχή κρίσης των θεσμών και αποδυνάμωσης των δομών ψυχικής υγείας, οι οποίες λειτουργούσαν μέχρι τώρα σαν μια δυνητική απάντηση στο κοινωνικό αδιέξοδο, αποτελεί κοινή διαπίστωση ότι επιδεινώνονται οι συναντήσεις με το πραγματικό και οι συνεπαγόμενες κλινικές επιπτώσεις του.

Υπ' αυτές τις συνθήκες, τα υποκείμενα αναγκάζονται να απαντούν, είτε προτάσσοντας αυτοσχέδιους αμυντικούς μηχανισμούς, είτε προσφεύγοντας σε ιδιόμορφες επεξεργασίες προς αντιμετώπιση του επείγοντος, ανεξάρτητα και πέρα από το όποιο θεσμικό πλαίσιο. Ειδικά σε ό,τι αφορά τα ψυχωτικά υποκείμενα, η ψυχαναλυτική κλινική των ψυχώσεων, με το να τα αναγνωρίζει εκ προοιμίου ως ομιλόντα, ενεργοποιεί τη «διαθεσιμότητα και την κινητικότητα» της ίδιας της σημαίνουσας αλυσίδας.

Με τον τρόπο αυτό κατευνάζεται ο αδηφάγος χαρακτήρας της απόλαυσης, από την οποία κατακλύζονται, εφόσον αυτή λειτουργεί ως «αντίδοτο» στο έλλειμμα της πατρικής μεταφοράς, προσφέροντας παράλληλα άσυλο στην αποδιοργάνωση και την εκφορά του παραληρήματος. Ποια είναι τα μέσα τα οποία διαθέτει ο κλινικός στην απόπειρά του να αποδεχθεί και να αποκρυπτογραφήσει τον αινιγματικό χαρακτήρα της ψύχωσης χωρίς να καταφύγει στην τυποποιημένη προσέγγιση μιας εκ προοιμίου κατανόησης ή μιας προκατασκευασμένης διάγνωσης και ερμηνείας των ψυχωτικών εκδηλώσεων;

Είναι δυνατή μια άλλου είδους αγωγή του ερωτήματος που σχετίζεται με το αδιέξοδο του ψυχωτικού υποκειμένου;

Το εν λόγω σεμινάριο θα βασιστεί στο Σεμινάριο ΙΙΙ «Οι ψυχώσεις» του Ζακ Λακάν, και θα περιλαμβάνει ένα θεωρητικό και ένα κλινικό μέρος, κατά το οποίο θα παρουσιάζεται κλινικό υλικό από τους εισηγητές, αλλά και τους συμμετέχοντες ειδικευόμενους ψυχιάτρους και ψυχολόγους. Το πρόγραμμα, που απευθύνεται κυρίως στους ειδικευόμενους ψυχιάτρους και ψυχολόγους, αλλά και σε άλλους επαγγελματίες ψυχικής υγείας, θα ξεκινήσει την Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014 (ώρες 13:00 – 15:00) και θα διεξάγεται μία Τετάρτη κάθε μήνα στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ) του ΓΝΝΘΑ «Η Σωτηρία».

Αναλυτικά, οι ημερομηνίες διεξαγωγής:
Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014
Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014
Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2015
Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2015
Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015
Τετάρτη 22 Απριλίου 2015
Τετάρτη 6 Μαΐου 2015
Τετάρτη 10 Ιουνίου 2015.

Το σεμινάριο εντάσσεται στο πρόγραμμα κλινικής και θεωρητικής εκπαίδευσης των ειδικευομένων ψυχιάτρων του Ψυχιατρικού Τομέα του ΓΝΝΘΑ «Η Σωτηρία»
του ακαδημαϊκού έτους 2014 – 2015 και θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα 4 Κέντρου Επαγγελματικής Κατάρτισης ΓΝΝΘΑ «Η Σωτηρία»

Εισηγητές

Ευαγγελία Κομματά
Maîtrise et D.E.A. de Philosophie, D.E.S.S. de Psychologie Clinique et Pathologique,
D.E.A. de Psychanalyse, concepts et clinique,
Ψυχαναλύτρια Μέλος της Σχολής (ΑΜΕ), μέλος του Φόρουμ της Αθήνας και του Ψυχαναλυτικού Ινστιτούτου Αθηνών

Στυλιανός Μωριάτης
Maîtrise de lettres, Maîtrise de psychologie clinique,
D.E.A de psychanalyse du Champ Freudien, Paris VII,
Ψυχαναλυτής, Μέλος της Σχολής, του Φόρουμ της Αθήνας & του Ψυχαναλυτικού Ινστιτούτου Αθηνών