Thalpos-Mental Health

ΑΣ ΓΙΟΡΤΑΣΟΥΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ…

  • Δημοσιεύτηκε στις:
    22/12/2021

από την ψυχολόγο του "Θάλπος Καλαμάτας" Εύη Τσικρικού

Όσο μεγαλώνει ο άνθρωπος, μπορεί η μαγεία των γιορτών σταδιακά να ξεθωριάζει· ο ενθουσιασμός για τα δώρα αρχίζει να φεύγει και η όλη η διαδικασία του εορτασμού καταλήγει πολλές φορές να είναι σταθερά επαναλαμβανόμενη και κατ’ επέκταση βαρετή. Σε ορισμένους δεν αρέσει αυτή η εποχή, ίσως επειδή υπάρχουν οικογενειακά ζητήματα ή επειδή τους ενοχλεί η εμπορική πλευρά τους ή γενικότερα γιατί νιώθουν μελαγχολία κατά την διάρκεια των γιορτών. Όποιος και να είναι ο λόγος, υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι για να περάσει κάποιος τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά ευχάριστα.

Καταρχάς, μπορεί φέτος να γίνει παράλειψη του εθίμου της ανταλλαγής δώρων. Τα δώρα για να είναι πετυχημένα χρειάζονται έμπνευση, για την οποία απαραίτητη προϋπόθεση είναι η εορταστική διάθεση. Αν όμως δεν υπάρχει η αντίστοιχη διάθεση δεν υπάρχει λόγος πίεσης  - ψυχολογικής αλλά και οικονομικής. Το ποσό που θα διατίθεντο για τα δώρα, μπορεί εναλλακτικά να πάρει την μορφή δωρεάς σε κάποια φιλανθρωπική οργάνωση ή σε μία οικογένεια με παιδάκια που το χρειάζονται για το γιορτινό τους τραπέζι. Αυτή η πράξη προσφοράς μπορεί να πυροδοτήσει θετικά συναισθήματα και να φέρει κάποιον πιο κοντά στο πραγματικό νόημα αυτών των ημερών.

Αν η - κάθε χρόνο ίδια - χριστουγεννιάτικη παράδοση προκαλεί συναισθήματα πλήξης, υπάρχει τρόπος αυτές τις ημέρες να γίνουν πιο ενδιαφέρουσες επιλέγοντας μία χώρα και υιοθετώντας για φέτος τα δικά της ήθη και έθιμα για τις γιορτές. ΄Η δοκιμάζοντας εναλλακτικές γιορτές αντί των Χριστουγέννων, όπως είναι το Yule, ένα παραδοσιακό γερμανικό χειμερινό φεστιβάλ που γιορτάζεται στο Χειμερινό Ηλιοστάσιο, την HumanLight γιορτή, που δημιουργήθηκε ρητά για ανθρωπιστές που προτιμούν μια εναλλακτική στα Χριστούγεννα. Σίγουρα θα είναι μία ενδιαφέρουσα και αξέχαστη εμπειρία, που θα ανατρέψει την μονότονη - για κάποιους - εορταστική περίοδο.

Το εορταστικό δείπνο δεν χρειάζεται να είναι το παραδοσιακό· όπου κλασικά κάθε χρόνο μαζεύεται η οικογένεια γύρω από το εορταστικό τραπέζι γεμάτο από χειροποίητα φαγητά που πάντα προϋποθέτουν χρόνο προετοιμασίας. Το κόστος ενός χειροποίητου γεύματος μπορεί να αξιοποιηθεί σε ένα γεύμα εστιατορίου με όλες τις ανέσεις χωρίς κούραση και άγχος. Το μόνο που θα χρειαστεί είναι ένα επίσημο ένδυμα και μία καλή προδιάθεση για να απολαύσετε με τα αγαπημένα σας πρόσωπα την ημέρα αυτή, χωρίς υποχρεώσεις και έγνοιες.  

Ένας διαφορετικός τρόπος επίσης να γιορτάσετε είναι ο εθελοντισμός. Συμμετέχοντας σε μια φιλανθρωπική οργάνωση είτε τοπικά είτε σε άλλη πόλη ή ακόμα και άλλη χώρα για τους πιο τολμηρούς, είναι ακριβώς αυτό που πρεσβεύουν αυτές οι μέρες αγάπης και σίγουρα αποτελεί ένα πολύ διαφορετικό τρόπο να περάσετε τις γιορτές. Τα οφέλη του εθελοντισμού δεν αφορούν μόνο αυτόν που αποδέχεται την ενέργεια αλλά και αυτόν που την προσφέρει. Ανάμεσα στα πολλά οφέλη του, «γεννιέται» στον εθελοντή το αίσθημα της χρησιμότητάς του στο κοινωνικό σύνολο, δοκιμάζοντας τις ικανότητες, τις δυνάμεις και τα όρια του. Και κάπως έτσι το πνεύμα των Χριστουγέννων θα πάρει σάρκα και οστά.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν ιδέες για να απολαύσετε με ένα διαφορετικό και ίσως πιο ωφέλιμο για την ψυχική σας υπόσταση τρόπο τις φετινές ημέρες γιορτής και αγάπης, χωρίς τις δεσμεύσεις των παραδόσεων. Γιατί πολλές φορές αυτοί οι δεσμεύσεις δεν αφορούν μόνο το φαγητό, τον στολισμό ή τα δώρα, αλλά και τη ψυχοσυναισθηματική σας κατάσταση. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να οριοθετήστε συναισθηματικά και πνευματικά, επειδή "έτσι το λέει" η παράδοση. Οι γιορτές είναι ευκαιρία να περάσετε όμορφα, με όποιον τρόπο εσείς προτιμάτε.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:

https://www.lifehack.org/articles/lifestyle/8-fun-yet-non-traditional-wa...

https://www.oddee.com/item_99548.aspx

https://bigthink.com/thinking/alternative-holidays-to-christmas/

https://www.women-on-the-road.com/alternative-christmas-holidays.html

https://www.bhg.com/christmas/planning/celebrate-christmas-traditions/

https://lifestyle.allwomenstalk.com/non-traditional-and-fun-ways-to-cele...

Photo by cottonbro from Pexels