Thalpos-Mental Health

Εθισμός στο Σεξ

  • Δημοσιεύτηκε στις:
    14/02/2018
Εθισμός στο Σεξ

Από την ψυχολόγο της Μονάδας «Θάλπος Αττικής» Μαρία Μακριδάκη. 

Συνεχίζοντας τη θεματολογία της εξάρτησης και των εθισμών, στο παρόν άρθρο θα αναφερθούμε στον εθισμό στο σεξ. Καταρχάς, είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι δεν ορίζει η συχνότητα των σεξουαλικών συνευρέσεων ή ο αριθμός των ερωτικών συντρόφων τον εθισμό στο σεξ όπως συχνά πολλοί νομίζουν. Όπως και στις άλλες περιπτώσεις εθισμών που έχουμε ήδη αναφερθεί, είναι οι σοβαρές αρνητικές συνέπειες στην κοινωνική, οικογενειακή και επαγγελματική ζωή του ατόμου λόγω της αδυναμίας ελέγχου της συμπεριφοράς, που ορίζει την διαταραχή.

Το άτομο που είναι εθισμένο στο σεξ συχνά παρουσιάζει μια καταναγκαστική ανάγκη για αυνανισμό και παρακολούθηση πορνογραφικού υλικού. Παρουσιάζει ενδιαφέρον το γεγονός ότι η συχνότητα διάγνωσης του εθισμού στο σεξ έχει αυξηθεί παράλληλα με την εξάπλωση του διαδικτύου. Επίσης υπάρχει συχνά η τάση για βίωση έντονων σεξουαλικών καταστάσεων. Το εθισμένο άτομο αλλάζει όλη τη ζωή του και τις δραστηριότητες του προκειμένου να μπορεί να εκτελεί σεξουαλικές πράξεις. Λένε ψέματα για τον εθισμό τους και μπορεί να θέσουν τον εαυτό τους και άλλους σε κίνδυνο μέσω των, ορισμένες φορές, απροφύλακτων εφήμερων σεξουαλικών επαφών. Συχνά διακατέχονται από εμμονικές σεξουαλικές σκέψεις και φαντασιώσεις.  

Δεν είναι λίγες οι φορές που την εκτός ελέγχου συμπεριφορά ακολουθούν οι ενοχές. Το άτομο υποφέρει βλέποντας να κατακερματίζονται η προσωπική του και η επαγγελματική του ζωή λόγω του εθισμού του. Δυστυχώς όσο περισσότερο ψάχνει να λύσει τις ανάγκες του μέσω του σεξ τόσο περισσότερο καταλαβαίνει ότι δε μπορεί να το πετύχει.  Κυριευμένος από την απογοήτευση αδυνατεί να καλύψει το κενό που νιώθει. Αυτό που στην ουσία προσπαθεί να πετύχει και δυστυχώς είναι μάταιο, είναι να χρησιμοποιεί το σεξ σαν ένα τρόπο φυγής από προβλήματα που τον βασανίζουν, προβλήματα καθημερινά ή ακόμα και βαθύτερα υπαρξιακά. Τα καθημερινά προβλήματα, η μοναξιά, το άγχος, η κατάθλιψη παραμένουν και συνεχίζουν να τον ταλανίζουν. Μόνο που τώρα μέσα από τον εθισμό του προστίθενται και αλλά: διαλύονται για παράδειγμα διαπροσωπικές σχέσεις, αλλά και ο κίνδυνος πρόσληψης και μετάδοσης σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων που είναι όχι μονό υπαρκτός αλλά και εξαιρετικά αυξημένος. Επίσης δημιουργούνται ή διογκώνονται οικονομικά προβλήματα λόγω των αναγκαίων δαπανών για την υλοποίηση των ακατάσβεστων σεξουαλικών αναγκών: πχ για σκοπούς αγοράς πορνογραφικού υλικού, πορνείας ή τηλεφωνικών υπηρεσιών για σεξ.

Επίσης, επαγγελματικά προβλήματα ή απώλεια εργασίας λόγω έλλειψης συγκέντρωσης ή απουσίας από τη δουλειά έχουν παρατηρηθεί. Πιθανώς να αυξάνονται και οι επαφές του και τα προβλήματα του με την αστυνομία λόγω διαφόρων καταγγελιών και συναναστροφής του με άτομα που εμπλέκονται σε παρανομίες. Συχνά το αίσθημα ντροπής και απογοήτευσης από την αδυναμία ελέγχου μιας μη κοινωνικά αποδεκτής συμπεριφοράς συνοδεύει και η κατάχρηση ουσιών μιας και δεν είναι σπάνιο τα άτομα με εξαρτητικές τάσεις να έχουν περισσότερες από μία εξαρτήσεις.     

Ειδικοί επιστήμονες μπορούν να βοηθήσουν το εθισμένο άτομο να καταλάβει καλύτερα τους λόγους που το οδήγησαν σε αυτή τη συμπεριφορά. Εντοπίζοντας τα αίτια το εξαρτημένο άτομο θα μπορέσει να αναγνωρίσει καλύτερα το ρόλο του σεξ, να το ενσωματώσει στη ζωή του, να το δει πέρα από τη φυσική ανάγκη, που βεβαίως είναι, αλλά και να το αισθανθεί ως την ολοκλήρωση και εκδήλωση μιας ουσιαστικής σχέσης αγάπης.