Thalpos-Mental Health

Έρχονται Χριστούγεννα

  • Δημοσιεύτηκε στις:
    24/12/2018

Από την Επιστημονικά Υπεύθυνη του «Θάλπος Αττικής», Γεωργία Σαντουρτζόγλου

 

Οι μέρες των Χριστουγέννων φέρνουν τόση χαρά που αρκούν για να «γεμίσουν» οι μπαταρίες. Μια βόλτα στη χριστουγεννιάτικη αγορά, λίγο κρασί, χριστουγεννιάτικες μελωδίες προσφέρουν στιγμές χαλάρωσης και συναισθηματικής πληρότητας. Λαχταριστά χριστουγεννιάτικα γλυκίσματα, λαμπερά στολίδια, αγαπημένα τραγούδια, ελεύθερος χρόνος με αγαπημένα πρόσωπα.

Την περίοδο των Χριστουγέννων προσπαθούμε να απολαύσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τους “γευστικούς πειρασμούς” των εορτών. Μελομακάρονα, κουραμπιέδες, γλυκά πάσης φύσεως, λίγο φαγητό παραπάνω, μεγάλη ποικιλία από εδέσματα μας κάνουν να ξεφεύγουμε αρκετά από το διατροφικό μας πρόγραμμα. 

Είναι γνωστό ότι κατά την περίοδο των εορταστικών ημερών, αλλάζει η ρουτίνα της καθημερινότητάς μας. Τα καλέσματα και οι εορταστικές έξοδοι συχνά οδηγούν σε αυξημένη κατανάλωση τροφής και αλκοόλ. Παράλληλα, τις επόμενες  ημέρες παρατηρείται μια άτακτη διατροφή, είτε λόγω υποχρεώσεων, είτε λόγω ενοχικών σκέψεων που καταλήγουν σε προσπάθεια περιορισμού των θερμίδων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να θυσιάζονται ολόκληρα γεύματα και να καταλήγουμε στο επόμενο δείπνο αδύναμοι να συγκρατήσουμε τις διαθέσεις μας έτσι οδηγούμαστε σε μοιραία διατροφικά λάθη, όπως είναι η βουλιμική κατανάλωση αλμυρών και γλυκών.

Πάντα αυτές τις μέρες σκεφτόμαστε τα επιπλέον κιλά που πιθανόν δεν θα αποφύγουμε. Κι όμως μπορούμε και το φαγητό μας να απολαύσουμε και να μην παχύνουμε. Γι’ αυτό τον λόγο, υπάρχουν διάφορα μικρά μυστικά στο να σας βοηθήσουν να φάτε, να πιείτε και ταυτόχρονα να παραμείνετε υγιείς. Οι συμβουλές που ακολουθούν θα σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε τους φόβους σας και να απολαύσετε τις γιορτές, χωρίς να στερηθείτε τις οικογενειακές και φιλικές σας συγκεντρώσεις. 

  • Πριν τις γιορτές μπορούμε να δώσουμε προσοχή στα γεύματα μας  έτσι ώστε κατά την διάρκεια των Χριστουγέννων να απολαύσουμε το γιορτινό τραπέζι. Μπορούμε να καταναλώνουμε τρόφιμα που κατά την διάρκεια τω γιορτών δεν καταναλώνονται όπως όσπρια και ψάρια. 
  • Το πρωινό και κατά την περίοδο των γιορτών συνεχίζει να αποτελεί ίσως το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας. Αν ξεκινήσετε την ημέρα σας με μια ισορροπημένη διατροφή που να προσφέρει πληθώρα θρεπτικών συστατικών, τότε έχετε πολύ περισσότερες πιθανότητες στην συνέχεια της γιορτινής ημέρας να συνεχίσετε έτσι όσο δύσκολο και αν ακούγεται αυτό.
  • H κατανάλωση φρούτων δεν θα πρέπει να παραμελείτε, λόγω του χριστουγεννιάτικων γλυκών. Αποφύγετε ωστόσο την κατανάλωση τους αμέσως μετά το γεύμα σας. Αφήστε τα για αργότερα.
  • Το αλκοόλ ρέει άφθονο τις γιορτές, ωστόσο είναι σημαντικό να το απολαύσουμε με μέτρο. Ένα με δύο ποτηράκια κόκκινου κρασιού, κάνουν καλό στην καρδιά και δρουν προστατευτικά για τον οργανισμό, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ όμως, μπορεί να αδυνατίσει την καρδιά και το καρδιαγγειακό σύστημα. 
  • Τα πολλά "τσιμπολογήματα” ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για την αύξηση του βάρους μας στις γιορτές έτσι πρέπει να δώσουμε μεγάλη προσοχή σε αυτό. 
  • Μην παραφορτώνετε το πιάτο σας με πίτες, ψωμί, πατάτες, ρύζι. Επιλέξτε ένα από όλα τα παραπάνω. Γεμίστε το πιάτο σας με περισσότερες σαλάτες, ώστε όταν το βλέπετε να σας δίνει την αίσθηση ότι είναι πολύ πλούσιο.
  • Προσοχή στο αλάτι. Το αλάτι συμβάλλει στην αύξηση της αρτηριακής πίεσης προκαλώντας υπέρταση και κατ’ επέκταση επιβαρύνει την καρδιά. Οι ειδικοί συνιστούν την κατανάλωση 5-6 γραμμαρίων την ημέρα, ποσότητα που αντιστοιχεί στο ένα κουταλάκι του γλυκού και που

 

Μην ξεχνάμε πως τα φαγητά επάνω στο γιορτινό τραπέζι είναι η αφορμή και όχι η αιτία για να βρεθούμε μαζί με τα αγαπημένα μας πρόσωπα γύρω από αυτό. Το νόημα των γιορτών βρίσκεται στις καρδιές αυτών που κάθονται δίπλα μας, γύρω από το τραπέζι, και όχι στα φαγητά επάνω στο τραπέζι.

 

Πηγές: iatronet.gr και medlook.net

 

 

PHOTO CREDIT: Matty Cooper