Thalpos-Mental Health

Ένα 11χρονο αγόρι δίνει συμβουλές σε γονείς επιχειρηματίες!

  • Δημοσιεύτηκε στις:
    18/01/2016
Ένα 11χρονο αγόρι δίνει συμβουλές σε γονείς επιχειρηματίες!

Όταν ήμουν νέα., περνούσα τα καλοκαίρια μου βοηθώντας την μαμά μου να τρέξει την οικογενειακή επιχείρηση, ένα κατάστημα παιχνιδιών. Καθόλα τα χρόνια, αναλάμβανα διαφορετικά καθήκοντα, απ' το να χειρίζομαι την ταμειακή μηχανή μέχρι και να ελέγχω το προσωπικό ώστε να παραδίδονται σωστά οι παραγγελίες. Αυτή η εμπειρία με οδήγησε στο να αναπτύξω ένα δυνατό πάθος για την επιχειρηματικότητα.

Εάν δεν είχα περάσει τόσα καλοκαίρια πουλώντας παιχνίδια, δεν θα είχα γίνει ιδιοκτήτρια της δικής μου επιχείρησης σήμερα.

Σήμερα, είμαι μια μαμά που με την σειρά της συστήνει την επιχειρηματικότητα στα παιδιά της. Το να παρακολουθώ το ενδιαφέρον των παιδιών μου για τις επιχειρήσεις να μεγαλώνει καθώς περνάνε τα χρόνια είναι διασκεδαστικό και το λαμβάνω ως ανταμοιβή. Ο 11χρονος γιος μου, Κέναν, έχει ήδη αρχίσει να ανθίζει. Όχι μόνο με συνοδεύει στα επαγγελματικά μου ταξίδια, αλλά έχει ήδη ξεκινήσει την δική του μικρή επιχείρηση, αφού δημιουργεί τα δικά του “υποκαταστήματα” στο γραφείο μου.

Μην με διαψεύσετε: Η επιχειρηματικότητα ενός γονέα έχει τις προκλήσεις της. Αλλά πάντα υπάρχουν τρόποι ώστε να υπάρχει ισορροπία ανάμεσα σε έναν καλό γονέα και έναν επιτυχημένο επιχειρηματία.

Όταν έχεις την δική σου επιχείρηση και ταυτόχρονα μεγαλώνεις τα παιδιά σου, δεν υπάρχουν συγκεκριμένα προγράμματα ή ορισμένες ώρες που το τηλέφωνο επιτρέπεται να χτυπήσει. Τα πάντα στη ζωή σου είναι απρόβλεπτα. Είναι ιδιαίτερα συχνό να αισθάνεσαι ένοχος που δουλεύεις πολλές ώρες, που ταξιδεύεις πολύ και που χάνεις κάποιες δραστηριότητες των παιδιών σου.

Αντί να ψάχνεις την τέλεια ισορροπία ανάμεσα σε δύο τόσο διαφορετικούς κόσμους, αναγνώρισε την μοναδική ευκαιρία να συνδυάσεις την επαγγελματική και οικογενειακή σου ζωή. Προσπάθησε να δημιουργήσεις μια εργασιακή κουλτούρα που να ενισχύει την οικογένεια και την προσαρμοστικότητα. Για παράδειγμα, να βρίσκεις χρόνο να πας σε μία παράσταση του παιδιού σου ή αντίστοιχα να πάρεις το παιδί σου στο γραφείο.

Όταν τα παιδιά σου καταφέρουν να γίνουν μέρος του κόσμου σου, όπως εσύ είσαι μέρος του δικού τους, τότε θα μπορέσουν να κατανοήσουν καλύτερα γιατί δουλεύεις τόσο σκληρά.

Ρώτησα, λοιπόν, τον Κέναν να δώσει τις δικές του συμβουλές για το πώς επιχειρηματίες γονείς – και τα παιδιά τους – μπορούν να ισορροπήσουν επιτυχώς την επαγγελματική και προσωπική τους ζωή (με δικά του λόγια):

1. Βρες λίγο χρόνο για τα παιδιά σου κάθε μέρα

Μερικοί γονείς έχουν τη δική τους επιχείρηση ή χρειάζεται να ταξιδεύουν συχνά, με αποτέλεσμα να μην έχουν ελεύθερο χρόνο να αφιερώσουν στα παιδιά τους. Είναι σημαντικό να βρουν έστω λίγο χρόνο κάθε μέρα, ώστε να μην αισθάνονται τα παιδιά παραμελημένα. Δεν πειράζει εάν μπορείς να παίξεις μαζί τους μόνο μισή ώρα. Ακόμα και το ελάχιστο μπορεί να κάνει την διαφορά.

2. Δείξε τους τον κόσμο

Όταν η μαμά μου και εγώ πήγαμε στην Κίνα, με πήρε μαζί της στο συνέδριο αλλά και στο Σινικό Τείχος. Ήταν ένα ταξίδι που θα θυμάμαι για το υπόλοιπο της ζωής μου. Και εσύ θα μπορούσες να πάρεις τα παιδιά σου μαζί σε κάποια από τα επαγγελματικά σου ταξίδια και έτσι θα τους δοθεί η δυνατότητα να μάθουν περισσότερα για τον επιχειρηματικό κόσμο, να ανακαλύψουν μια άλλη κουλτούρα και να δουν καταπληκτικά αξιοθέατα. Θα σας δώσει την ευκαιρία να ξοδέψετε ποιοτικό χρόνο μαζί και να διαμορφώσετε αναμνήσεις ζωής.

3. Φτιάξε ένα γραφείο στο σπίτι

Αντί να φεύγεις από τη δουλειά στις 9:30 κάθε βράδυ, φτιάξε ένα χώρο εργασίας στο σπίτι δίνοντάς σου την δυνατότητα να φύγεις από το γραφείο της εταιρείας όποτε θελήσεις και ταυτόχρονα να είσαι διαθέσιμη για τα παιδιά σου εάν χρειαστούν οτιδήποτε.

4. Συνδέσου με την τεχνολογία

Όταν η μαμά μου ή ο μπαμπάς μου ταξιδεύουν και δεν μπορούν να βρίσκονται μαζί μας, μας παίρνουν τηλέφωνο πολλές φορές την ημέρα και συχνά κάνουμε χρήση των διαδικτυακών μέσων που προσφέρουν εικόνα και ήχο ώστε να βλεπόμαστε. Το να είμαστε μακρυά είναι δύσκολο, αλλά το να είμαστε σε συνεχή επαφή σίγουρα το κάνει ευκολότερο. Υπάρχουν πάρα πολλές διαφορετικές επιλογές να το κάνεις αυτό, ακόμα και με το κινητό σου.

5. Χτίσε μια ιδιαίτερη σύνδεση

Όταν χρειάζεται να είσαι μακρυά, κοίταξε τον ουρανό και φαντάσου τον σαν μια γιγάντια γέφυρα που συνδέει εσένα με την οικογένειά σου. Το να θυμάσαι πως πάντα κοιτάζεις τον ίδιο ουρανό, φεγγάρι και ήλιο όπως και η υπόλοιπη οικογένειά σου, ανεξάρτητα από το πού βρίσκονται, μπορεί να βοηθήσει να περάσουν ευκολότερα αυτές οι δύσκολες ώρες που είστε μακρυά. Είναι κάτι τόσο απλό και κανένας δεν το παρατηρεί.

Το να ακολουθήσεις τις συμβουλές του Κέναν θα κάνει ευκολότερη την ύπαρξημιας ευτυχισμένης οικογένεια, ενώ παράλληλα θα τρέχεις την δική σου επιχείρηση. Όταν οι γονείς γνωρίζουν πως τα παιδιά τους είναι ικανοποιημένα, αισθάνονται καλά σχετικά με την σκληρή δουλειά τους και με την κατά συνέπεια δημιουργία μιας υπέροχης ζωής για όλη την οικογένεια.

Στη συγγραφή του άρθρου συνέβαλε ο Κέναν Πάλα, ένα 11χρονο αγόρι κιθαρίστας, αθλητής τρίαθλου, τρομπετίστας, ταξιδευτής και κοσμοναύτης στην εκπαίδευση. Αποφοίτησε από την πέμπτη τάξη το 2015 και πήγε στην καλοκαιρινή κατασκήνωση της NASA των Ηνωμένων Εθνών. Οι επιχειρηματίες γονείς του Κέναν τον εμπνέουν, του αρέσει να πηγαίνει με την μητέρα του στα επαγγελματικά της ταξίδια και να εξερευνά ιστορικές πόλεις.