Thalpos-Mental Health

Διακοπές, μικρά μυστικά για να τις απολαύσετε.

  • Δημοσιεύτηκε στις:
    15/07/2019

Από την Ψυχολόγο του «Θάλπος Καλαμάτας», Εύη Τσικρικού

 

Όλοι χρειαζόμαστε διακοπές, και παράγοντες όπως η ηλικία, ο χρόνος και το επάγγελμα, δεν πρέπει να μας επηρεάζουν από το να κάνουμε ένα ευχάριστο διάλλειμα από την καθημερινότητα. 

Παρατηρείται η τάση να "φορτώνουμε" την άδεια μας με υποχρεώσεις και εργασίες, με αποτέλεσμα να μην χαλαρώνουμε ποτέ. Είναι σημαντικό οι διακοπές μας να είναι ουσιαστικές, δηλαδή να μη σκεφτόμαστε τα της δουλειάς, να μην είμαστε στο τηλέφωνο συζητώντας για δουλειά, να μην "μπλέκουμε" με οικογενειακές υποχρεώσεις κ.ο.κ. Καθώς έτσι, θα επιστρέψουμε στη δουλειά νιώθοντας κουρασμένοι και πιεσμένοι. Είναι καλό για την υγεία μας αλλά και για την εργασία μας, να ξεκουραζόμαστε, διότι έχει αποδειχθεί ότι οι εργαζόμενοι που παίρνουν την άδεια τους και ξεκουράζονται πλήρως, είναι πιο παραγωγικοί μετά την επιστροφή τους.

Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη για τη Expedia το 2013, το 10% των Αμερικανών ένιωθαν ότι δεν μπορούσαν να χαλαρώσουν κατά την διάρκεια των διακοπών τους. Έχει αποδειχθεί ότι όταν οι διακοπές δεν προσφέρουν χαλάρωση και ανάπαυση, μειώνεται το αίσθημα της ευημερίας που λαμβάνουμε από την κοινωνική, επαγγελματική, ερωτική και την οικογενειακή ζωή μας.

Σε ορισμένους ανθρώπους, το να βρίσκονται ξαπλωμένοι σε μία παραλία ή πισίνα κάτω από τον ήλιο, κάνοντας τίποτε άλλο, είναι ευεργετικό και αναζωογονητικό. Υπάρχουν και κάποιοι που γεμίζουν τις μπαταρίες τους κάνοντας δραστηριότητες, γνωρίζοντας άλλους πολιτισμούς και αφομοιώνοντας νέες γνώσεις.  Όπως και να ‘χει, όμως, είναι σημαντικό να μεριμνήσουμε για το πως θα αξιοποιήσουμε την άδεια μας, ώστε να μην χαραμιστεί.

Καταρχάς πριν βγούμε σε άδεια, καλό θα είναι να προγραμματίσουμε τις επαγγελματικές μας υποχρεώσεις,  ώστε να μη χρειαστεί να τις κάνουμε κατά τη διάρκεια των διακοπών μας ή να βρεθούμε με μεγάλο φόρτο εργασίας όταν επιστρέψουμε.  Προετοιμάζοντας εκ των προτέρων μία εύκολη επιστροφή στην εργασία, μπορούμε να αποφύγουμε ένα υπερβολικό φόρτο εργασίας, το οποίο θα επιταχύνει την διαδικασία εξασθένησης των θετικών αποτελεσμάτων των διακοπών.  

Επίσης, καλό θα ήταν να μη θέτουμε πολλούς στόχους για το τι θα κάνουμε, γιατί μπορεί να μην τα καταφέρουμε ή να πιεστούμε πολύ για να τους καταφέρουμε όλους. Εάν οι προσδοκίες μας είναι ρεαλιστικές, αυξάνουμε την πιθανότητα να περάσουμε καλά.

Κάποιες συμβουλές για να αξιοποιήσετε στο έπακρο τις διακοπές σας και να επιστρέψετε πιο κινητοποιημένοι και παραγωγικοί είναι:

 

Αφήστε την δουλειά σας πίσω. Δεν επιτρέπεται να εργάζεστε ενώ βρίσκεστε σε διακοπές. 

Χαρείτε τις απλές απολαύσεις

Ξεχάστε τη δίαιτα και όλες τις συνήθειες σας

Αποσυνδεθείτε (disconnect) και ξεχάστε τις οθόνες (τηλεόραση, υπολογιστής, τηλέφωνο)

Αλλάξτε παραστάσεις, έστω και με μονοήμερες εκδρομές.

Εν κατακλείδι, καλό θα ήταν να μην παραμελούμε τις διακοπές μας, διότι είτε πρόκειται για απλό υπάλληλο, είτε για CEO πολυεθνικής, είναι απαραίτητες για όλους μας και ενισχύουν την αποδοτικότητα μας κατά την επιστροφή μας, τόσο στην εργασία, όσο και στην προσωπική μας ζωή.

 

Πηγές:

https://www.roadoo-network.com/take-a-break-during-holidays-a-benefit-fo...

https://psychcentral.com/blog/how-vacations-really-boost-physical-and-me...

https://www.replicon.com/blog/use-lose-vacation-right/

 

PHOTO CREDIT: Ibrahim Mushan