Thalpos-Mental Health

Απολογισμός ενημερωτικής συνάντησης Κοι.Σ.Π.Ε. Μεσσηνίας

  • Δημοσιεύτηκε στις:
    12/07/2022

Με πρωτοβουλία της Προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής του υπό σύσταση Κοινωνικού Συνεταιρισμού Περιορισμένης Ευθύνης (Κοι.Σ.Π.Ε.) Μεσσηνίας, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 5 Ιουλίου 2022 στο Αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου «Ν. Πολίτης» ανοιχτή- διευρυμένη συνάντηση με σκοπό την ενημέρωση για τα οφέλη και τις προοπτικές του Κοι.Σ.Π.Ε. Μεσσηνίας στην περιοχή μας.  

Στη συνάντηση, το παρόν έδωσε η κα Αλειφέρη Ελένη, Διοικήτρια του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας, ενός εκ των ιδρυτικών φορέων του Κοι.Σ.Π.Ε., η οποία τόνισε τη σημασία ανάπτυξης του Κοινωνικού Συνεταιρισμού, καθώς και την πρόθεση της Διοίκησης του Νοσοκομείου να βοηθήσει με κάθε τρόπο την ίδρυση και λειτουργία του.

Σε διαδικτυακό χαιρετισμό του, ο κος Τσίγγανος Παναγιώτης, Διευθυντής του Γραφείου της Υφυπουργού Υγείας κας Ράπτη, αναφέρθηκε στη σημασία που έχει για το Υπουργείο Υγείας η ίδρυση αντίστοιχων Κοινωνικών Συνεταιρισμών, ως δομών Ψυχικής Υγείας, καθώς και στις υπόλοιπες σημαντικές δράσεις και δομές, που προγραμματίζει το Υπουργείο Υγείας για την περιοχή της Μεσσηνίας το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Το παρόν έδωσε και ο κος Φάβας Γεώργιος, Αντιδήμαρχος Πρόνοιας του Δήμου Καλαμάτας, ο οποίος τόνισε πως ο Δήμος Καλαμάτας στηρίζει δράσεις για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και έχει την πρόθεση να στηρίξει και τη δράση αυτή.

Χαιρετισμό έκανε η κα Φιλοπούλου Ράνια, Διοικητικά Υπεύθυνη του Φορέα «Θάλπος - Ψυχική Υγεία», ενός εκ των ιδρυτικών φορέων του Κοι.Σ.Π.Ε. Αναφέρθηκε στην συνεισφορά του Φορέα και ειδικότερα των επαγγελματιών της Μονάδας «Θάλπος Καλαμάτας» για τη δημιουργία του Κοι.Σ.Π.Ε. Μεσσηνίας, αξιοποιώντας τη δεκαεπτάχρονη εμπειρία στο Πρόγραμμα Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης ΨΥΧΑΡΓΩΣ για τη λειτουργική ένταξη των ψυχικά πασχόντων στην κοινότητα.

    Στο κυρίως μέρος της συνάντησης, ο κος Σαραβελάκης Κώστας, Μέλος της προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής και εκπρόσωπος του Συλλόγου Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Μεσσηνίας, ενός εκ των ιδρυτικών φορέων του Κοι.Σ.Π.Ε., έκανε αναδρομή στις ενέργειες που έχουν πραγματοποιηθεί ως σήμερα και τα επόμενα βήματα που έχουν σχεδιαστεί. Ειδικότερα, αναφέρθηκε στην σημασία της συνεργασίας με φορείς της τοπικής κοινωνίας, ως το δρόμο προς την αποτελεσματικότητα των σκοπών και των στόχων του Κοι.Σ.Π.Ε. Μεσσηνίας.

Οκος Κουπίδης Σωτήρης, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κοινωνικών Συνεταιρισμών περιορισμένης Ευθύνης (Π.Ο.Κοι.Σ.Π.Ε.) μοιράστηκε εμπειρία και καλές πρακτικές από τους Κοι.Σ.Π.Ε. ανά την Ελλάδα, αναφέρθηκε στις θεσμικές κατακτήσεις που έχουν καταφέρει στα είκοσι και πλέον χρόνια δράσης της Π.Ο.Κοι.Σ.Π.Ε., αλλά και τις προκλήσεις που διαπιστώνονται και δήλωσε την έμπρακτη υποστήριξη της Ομοσπονδίας στο νέο ξεκίνημα του Κοι.Σ.Π.Ε. Μεσσηνίας.

Ο ψυχίατρος κος Κούλης Στέφανος, Πρόεδρος του Κοι.Σ.Π.Ε. Αχαΐας «ΦΑΡΟΣ» αναφέρθηκε στις εμπειρίες, τα αποτελέσματα και τις προοπτικές του Κοι.Σ.Π.Ε. «ΦΑΡΟΣ», ο οποίος είναι μέχρι στιγμής και ο μοναδικός στην Πελοπόννησο. Επιπλέον, εξέφρασε την επιθυμία του προσωπικά, αλλά και εκφράζοντας όλο του Δ.Σ. που εκπροσωπεί, να στηρίξουν τις προσπάθειες του Κοι.Σ.Π.Ε. Μεσσηνίας.

Σε χρήσιμες συμβουλές για τη διοικητική και οικονομική οργάνωση με παράδειγμα τον Κοι.Σ.Π.Ε. «ΦΑΡΟΣ» αναφέρθηκε ο κος Σίνος Θεόδωρος, Προϊστάμενος Διοικητικών & Οικονομικών Υπηρεσιών του Κοι.Σ.Π.Ε. Αχαΐας «ΦΑΡΟΣ».

Την προσωπική της εμπειρία, μετέφερε η κα Πυρπύλη Κωνσταντίνα, αναφερόμενη στα βιώματα που έζησε, τις κατακτήσεις που πέτυχε και τις προκλήσεις που αντιμετώπισε, από την εργασία της στον Κοι.Σ.Π.Ε. Αχαΐας «ΦΑΡΟΣ».

Τέλος, ακολούθησε ανοιχτός διάλογος και δόθηκε η δυνατότητα να απαντηθούν πολλές και ενδιαφέρουσες απορίες σχετικά με τους Κοι.Σ.Π.Ε. και τη λειτουργία τους σε όλη την Ελλάδα. Οι εργασίες της ημέρας έκλεισαν με συζήτηση εκπροσώπων των φορέων, σχετικά με την προοπτική υλοποίησης του εγχειρήματος και τα επόμενα βήματα που πρέπει να πραγματοποιηθούν.

Από την Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή, αισθανόμαστε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε όλους όσους συμμετείχαν στη συνάντηση αυτή και ιδιαιτέρως να ευχαριστήσουμε τον Κοσμήτορα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κο Ζαχαριά Νικόλαο, για την άμεση ανταπόκριση στο αίτημα για την παραχώρηση του Αμφιθεάτρου και τη θερμή φιλοξενία.

Η προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή