Thalpos-Mental Health

Απλές καθημερινές πράξεις για ψυχική ισορροπία

 • Δημοσιεύτηκε στις:
  10/03/2016
Απλές καθημερινές πράξεις για ψυχική ισορροπία

Η ψυχική υγεία ορίζεται ως η ισορροπία ανάμεσα σε όλες τις πτυχές της ζωής: κοινωνικής, φυσικής, πνευματικής, οικονομικής και ψυχικής. Η κατάκτηση της ισορροπίας είναι μια διαδικασία από την οποία όλοι μαθαίνουν καθημερινά. Ενίοτε, μπορεί να ανατραπεί η ισορροπία και να χρειάζεται ανασυγκρότηση. Άλλωστε, η προσωπική ισορροπία είναι μοναδική και η μεγάλη πρόκληση είναι για τον καθένα να παραμείνει ψυχικά υγιής για να κατορθώσει να διατηρήσει αυτή την ισορροπία.

Ωστόσο, για να διατηρήσετε και ταυτόχρονα να ενδυναμώσετε την ψυχική και συναισθηματική σας ισορροπία είναι σημαντικό να σώσετε προσοχή στις ανάγκες και τα συναισθήματά σας. Μην επιτρέψετε να αναπτυχθούν άγχη και αρνητικά συναισθήματα. Προσπαθήστε να διατηρήσετε ισορροπία ανάμεσα στις καθημερινές υποχρεώσεις και στα πράγματα που απολαμβάνετε. Εάν φροντίζετε τον εαυτό σας, θα είστε καλύτερα προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσετε τις προκλήσεις εάν και όταν εμφανιστούν.

Στην φροντίδα του εαυτού σας περιλαμβάνεται και η επιδίωξη για σωματικές δραστηριότητες που βοηθούν στην απελευθέρωση ενδορφινών, οι οποίες ευθύνονται σημαντικά για το συναίσθημα της ευτυχίας. Επιπλέον, οι ενδορφίνες απελευθερώνονται φυσικά όταν:

 • Κάνετε πράγματα που έχουν θετικό αντίκτυπο στους άλλους. Το να είσαστε χρήσιμοι σε άλλους και να εκτιμάται αυτό που κάνετε για αυτούς βοηθάει στο να χτίσετε την αυτοπεποίθησή σας.
 • Έχετε αυτοπειθαρχία. Ο αυτοέλεγχος οδηγεί σε μια αίσθηση αισιοδοξίας και ελπίδας που μπορεί να συμβάλλουν στην καταπολέμηση του αισθήματος απόγνωσης, ανικανότητας και των αρνητικών σκέψεων.
 • Μαθαίνετε ή ανακαλύπτετε νέα πράγματα. Θεωρήστε ότι είναι ένα πνευματικό “ζαχαρωτό”. Προσπαθήστε να παρακολουθήσετε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα ενηλίκων, καταπιαστείτε με ένα βιβλίο, επισκεφθείτε ένα μουσείο, μάθετε μια νέα γλώσσα ή ταξιδέψτε σε ένα μέρος που δεν έχετε ξαναπάει.
 • Απολαμβάνετε την ομορφιά της φύσης και της τέχνης. Μελέτες δείχνουν πως ο περίπατος σε έναν κήπο μπορεί να χαμηλώσει τα επίπεδα αρτηριακής πίεσης και τελικά να μειώσει το άγχος. Το ίδιο συμβαίνει και με την βόλτα στην παραλία.
 • Διαχειρίζεστε τα επίπεδα του άγχους σας. Το άγχος επιβαρύνει σημαντικά την ψυχική και συναισθηματική υγεία, γι αυτό είναι σημαντικό να το έχουμε υπό έλεγχο. Παρόλο που δεν μπορούν να αποφευχθούν όλοι οι στρεσογόνοι παράγοντες, υπάρχουν στρατηγικές που μπορούν να σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε το άγχος σας και να επαναφέρετε την ισορροπία σε αυτό.
 • Περιορίζετε τις ψυχικά ανθυγιεινές συνήθειες, όπως το να ανησυχείτε διαρκώς. Προσπαθήστε να αποφεύγετε αρνητικές σκέψεις για τον εαυτό σας και για τους γύρω σας διότι σας απορροφά πολύτιμο χρόνο, διοχετεύει την ενέργειά σας και πυροδοτεί συναισθήματα άγχους, φόβου και κατάθλιψης.

Περισσότερες συμβουλές και στρατηγικές για να φροντίζετε τον εαυτό σας:

 • Προσεγγίστε τις αισθήσεις σας. Παραμείνετε ήρεμοι και ελάτε πιο κοντά με τις πέντε αισθήσεις σας: όραση, ακοή, αφή, όσφρηση και γεύση. Ακούστε την μουσική που σας αρέσει, βάλτε λουλούδια σε ένα μέρος που θα τα βλέπετε και θα τα μυρίζετε, κάντε μασάζ στα άκρα σας ή πιείτε ένα ποτό.
 • Συμμετάσχετε σε ουσιώδεις και δημιουργικές δραστηριότητες. Κάντε πράγματα που προκαλούν την δημιουργικότητά σας και σας κάνουν να αισθάνεστε παραγωγικοί είτε πληρώνετε γι αυτές είτε όχι. Δραστηριότητες όπως κηπουρική, ζωγραφική, συγγραφή, η ενασχόληση με κάποιο μουσικό όργανο.
 • Πάρτε ένα κατοικίδιο. Ναι, τα κατοικίδια είναι μια ευθύνη, αλλά το να φροντίζετε ένα σας κάνει να αισθάνεστε χρήσιμοι και αγαπητοί. Δεν υπάρχει αγάπη άνευ όρων, όπως η αγάπη που δίνει ένα κατοικίδιο ζώο. Τα ζώα μπορούν επίσης να σε βγάλουν από το σπίτι για γυμναστική ή να σας εκθέσουν σε νέο κόσμο και νέα μέρη.
 • Θέσε τον ελεύθερο χρόνο ως προτεραιότητα. Μην κάνετε άλλα πράγματα παρά μόνο εκείνα που σας κάνουν να αισθάνεστε όμορφα. Πηγαίνετε να δείτε μια κωμωδία, πηγαίνετε ένα περίπατο στην παραλία, διαβάστε ένα βιβλίο ή μιλήστε με ένα φίλο. Το να κάνετε πράγματα επειδή σας αρέσει να τα κάνετε δεν είναι επιείκεια προς τον εαυτό σας. Το παιχνίδι είναι μια ανάγκη συναισθηματικής και ψυχικής υγείας.
 • Βρείτε χρόνο για τον απολογισμό σας. Σκεφτείτε τα πράγματα για τα οποία είστε ευγνώμων. Προσευχηθείτε ή απολαύστε το ηλιοβασίλεμα. Πάρτε λίγο χρόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας και αναλογιστείτε τα καλά, τα θετικά, τα όμορφα.

Ο καθένας είναι διαφορετικός, δεν θα είναι όλα τα πράγματα το ίδιο ωφέλιμα για όλους. Κάποιοι άνθρωποι αισθάνονται καλύτερα όταν χαλαρώνουν ή όταν επιβραδύνουν λίγο τους ρυθμούς της καθημερινότητας, ενώ άλλοι χρειάζονται δραστηριότητα και περισσότερο ενθουσιασμό για να αισθανθούν καλύτερα. Το σημαντικό είναι να βρείτε εκείνες τις ασχολίες που απολαμβάνετε και που σας τονώνουν.