Thalpos-Mental Health

Απιστία: η αρχή του τέλους μιας σχέσης;

  • Δημοσιεύτηκε στις:
    21/02/2022

από την ψυχολόγο του "Θάλπος Καλαμάτας" Εύη Τσικρικού

Η απιστία αφορά την πράξη ή το γεγονός της απιστίας σε έναν σύζυγο ή σε έναν σεξουαλικό σύντροφο. Για ορισμένους η απιστία περιορίζεται στο σεξουαλικό κομμάτι, αλλά για άλλους θεωρείται απιστία ακόμα και μία κρυφή πλατωνική συνομιλία. Οι περισσότεροι, όμως, θα συμφωνήσουν ότι αυτό που δυσκολεύονται διαχειριστούν είναι όχι τη πράξη αυτή καθαυτή αλλά τα συναισθήματα που τους προκαλεί.

Όταν συμβαίνει εγείρει ακανθώδη ερωτήματα όπως «Να μείνω; Μπορεί να ξαναχτιστεί η εμπιστοσύνη; Ή δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να φύγω και να προχωρήσω παρακάτω την ζωή μου;»

Μία απιστία μπορεί να επιβαρύνει σοβαρά τη σχέση και τα άτομα που εμπλέκονται. Μπορεί να κάνει το άτομο που απατήθηκε να νιώσει συντετριμμένο, μόνο, προδομένο και μπερδεμένο. Συνήθως αποτελεί την αρχή του τέλους της σχέσης, αλλά όχι πάντα. Ένας βασικός παράγοντας που καθορίζει αν μία σχέση μπορεί να επιβιώσει, είναι αν η σχέση περιλάμβανε συναισθηματικό δέσιμο καθώς και καλή ερωτική ζωή. Ορισμένα ζευγάρια, το διαχειρίζονται είτε μόνοι τους είτε με την βοήθεια ενός ειδικού, και μπορεί μέσα από αυτή την διαδικασία να επαναπροσδιορίσουν την σχέσης του και να την επανατοποθετήσουν σε πιο ισχυρά θεμέλια.

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι ενήλικες στις Ηνωμένες Πολιτείες προτιμούν και προσδοκούν σε σεξουαλική μονογαμία (εξαιρώντας όσους επιλέγουν "ανοιχτή σχέση"). Ωστόσο, έως και το 20% θα εμπλακεί σε εξωσυζυγικό σεξ κάποια στιγμή. Οι λόγοι είναι πολλοί. Ένας από τους βασικούς λόγους μπορεί να είναι η έλλειψη ικανοποίησης από τη σχέση. Για την συντήρηση μιας επιτυχημένη σχέση είναι σημαντικό και οι δύο άνθρωποι να αισθάνονται ασφάλεια και σταθερότητα, καθώς επίσης σωματική και συναισθηματική οικειότητα. Η ανεπάρκεια σε αυτούς τους τομείς είναι αυτή που μπορεί να οδηγήσει στην μείωση της ικανοποίηση από τη σχέση και εν συνεχεία στην απιστία.

Δεν είναι όμως πάντα η έλλειψη ικανοποίησης που οδηγεί κάποιον στην απιστία. Υπάρχουν και άλλοι λόγοι, όπως για να τονώσουν την αυτοπεποίθηση τους ή να ικανοποιήσουν τον εγωισμό τους. Η επιθυμία για μια νέα σεξουαλική εμπειρία μπορεί επίσης να οδηγήσει σε παράλληλη σχέση. Άλλοι λόγοι που ένα άτομο μπορεί να εμπλακεί σε απιστία είναι η χαμηλή του αυτοεκτίμηση, η αφορμή να λήξει την σχέση του, ο εθισμός του στο σεξ ή να αποτελεί ένα τρόπο διαφυγής από τα προβλήματα του (εργασιακά, προσωπικά).

Η απιστία, για αυτόν που την διαπράττει, μπορεί να είναι συναρπαστική και σαγηνευτική, να προσφέρει τη αίσθηση της ανανέωσης, της αναζωογόνησης και της χαράς. Όμως πρόκειται αδιαμφισβήτητα για προδοσία και ο σύντροφος που προδίδεται, μπορεί να αισθανθεί σύγχυση, θυμό, αμφιβολία, και πολύ πόνο. Μελέτη αναφέρει ότι η απιστία μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη σωματική και ψυχική του υγεία. Μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος με κατάθλιψη, αυξημένα επίπεδα στρες, κακή απόδοση στη δουλειά, να πληγεί η αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση του, να κατηγορεί τον εαυτό του, να αισθάνεται ντροπή ή οργή, και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και να βιώσει μετατραυματικό στρες (PTSD)

Τα άτομα που απατώνται μπορεί, επίσης, να παρουσιάσουν συμπεριφορές υψηλού κινδύνου, οι οποίες να περιλαμβάνουν αυξημένη χρήση ναρκωτικών ή αλκοόλ, υπερκατανάλωση ή υποκατανάλωση τροφής, υπερβολική ή καθόλου άσκηση και σεξ χωρίς προστασία ή σεξ υπό την επήρεια αλκοόλ /ναρκωτικών. Ενώ είναι πολύ πιθανόν η επίδραση της απιστίας να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην επιλογή του επόμενου συντρόφου καθώς και στην δυσκολία οικοδόμησης εμπιστοσύνης μαζί του.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:  

https://www.psychologytoday.com/us/basics/infidelity

https://www.goodtherapy.org/learn-about-therapy/issues/infidelity

• Shrout, M. R. & Weigel, D. J. (2017, April 21). Infidelity’s aftermath: Appraisals, mental health, and health-compromising behaviors following a partner’s infidelity. Journal of Social and Personal Relationships.

• Shrout, M. R. & Weigel, D. J. (2017, April 21). Infidelity’s aftermath: Appraisals, mental health, and health-compromising behaviors following a partner’s infidelity. Journal of Social and Personal Relationships. Retrieved from http://journals.sagepub.com/doi/10.1177/0265407517704091

Photo by Ron Lach from Pexels