Thalpos-Mental Health

Αναγνώρισε τα σημάδια των διατροφικών διαταραχών

  • Δημοσιεύτηκε στις:
    29/03/2017
Αναγνώρισε τα σημάδια των διατροφικών διαταραχών

Οι διατροφικές διαταραχές μπορεί να είναι λίγο δύσκολο να εντοπιστούν, επειδή ο καθένας έχει τις δικές τους διατροφικές συνήθειες και επιπλέον δεν έχουν μόνο μια όψη. Δεν υπάρχει ένας συγκεκριμένος τύπος σώματος, δηλαδή τα άτομα με βάρος λιγότερο από το φυσιολογικό ή οι υπέρβαροι που πάσχουν από κάποια διατροφική διαταραχή.

Αυτό που συχνά οι άνθρωποι δυσκολεύονται να καταλάβουν - η οικογένεια, οι φίλοι, αλλά ακόμα και τα ίδια τα άτομα που αντεμτωππίζουν τις διαταραχές - είναι ότι η διατροφική διαταραχή δεν είναι επιλογή. Πολλοί άνθρωποι έχουν την προδιάθεση να κληρονομήσουν μια διατροφική διαταραχή, καθώς και επίσης σηματικό ρόλο παίζουν και κοινωνιολογικοί παράγοντες, όπως τραυματικά γεγονότα, σημαντικές αλλαγές στη ζωή, ή δίαιτες. Η επιλογή είναι στο αν θα αναζητήσεις βοήθεια και στη συνέχεια θα δεχτείς θεραπεία.

Επιπλέον, πολλοί πιστεύουν ότι οι διατροφικές διαταραχές αφορούν απλά και μόνο το φαγητό. Αντιθέτως, πρόκειται για ένα σύμπλεγμα ψυχικών ασθενειών που πηγάζουν από βιολογικά, ψυχολογικά και κοινωνιολογικά θέματα. Αν και οι συμπεριφορές στις διατροφικές διαταραχές μπορούν να προέρχονται γύρω από μια εμμονή με τις θερμίδες και το βάρος, γενικότερα πηγάζουν από ζητήματα πέρα των τροφίμων και των κιλών και συχνά αντικατοπτρίζουν κάποια προσπάθεια του ατόμου να ελέγξει μια πτυχή της ζωής του εκείνη την περίοδο. Γι 'αυτό το λόγο, δεν βοηθάει όταν η οικογένεια και οι φίλοι προσπαθούν να ενθαρρύνουν το αγαπημένο τους πρόσωπο που υποφέρει από μια διατροφική διαταραχή λέγοντας του «απλά φάε» ή «απλά σταμάτα να τρως».

Προειδοποιητικά σημάδια ανορεξίας

Τα συμπτώματα της ανορεξίας είναι η δραματική απώλεια βάρους, η συνεχής ενασχόληση με το βάρος, τα τρόφιμα και τις θερμίδες, όταν το φαγητό καταλήγει να είναι ολόκληρη ιεροτελεστία, όταν το άτομο αρνείται την πείνα ή όταν ακολουθεί ένα υπερβολικό και εξουθενωτικό πρόγραμμα γυμναστικής. Επίσης, όταν το άτομο σχολιάζει συχνά ότι αισθάνεται «χοντρός» ή υπέρβαρος με αποτέλεσμα να αποσύρεται σιγά σιγά από κοινωνικές εκδηλώσεις του περίγυρού του.

Προειδοποιητικά σημάδια βουλιμίας

Τα προειδοποιητικά σημάδια της βουλιμίας είναι διαφορετικά, όπως η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων φαγητού σε σύντομο χρονικό διάστημα και συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα μετά το φαγητό. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα σημάδια του εμετού ή χρήσης καθαρτικών.

Προειδοποιητικά σημάδια ορθορεξίας

Επιπλέον, επειδή η κοινωνία και ο πολιτισμός μας σήμερα εστιάζουν όλο και περισσότερο στον υγιή τρόπο ζωής, δηλαδή στο να τρώμε σωστά για την υγεία μας, η ορθορεξία συναντάται όλο και πιο συχνά. Οι άνθρωποι τείνουν να φτάνουν την «υγιεινή διατροφή» στα άκρα, παραλείποντας πολλά τρόφιμα από τη διατροφή τους, γεγονός που προκαλεί σοβαρές συνέπειες στην υγεία τους.

Κατά καιρούς, οι άνθρωποι που έχουν μία από αυτές τις διατροφικές διαταραχές ίσως να μην αισθάνονται την ανάγκη να αναζητήσουν θεραπεία. Αν ανησυχείτε ότι το αγαπημένο σας πρόσωπο ή ο φίλος σας μπορεί να έχει μια διατροφική διαταραχή, προτρέψτε τον να επισκεφτεί ένα γιατρό ή έναν ειδικό για τις διατροφικές διαταραχές. Το να είμαστε ειλικρινείς απέναντί τους σχετικά με τις διατροφικές τους συνήθειες είναι το πρώτο βήμα, όπως το ότι οι διατροφικές διαταραχές επηρεάζουν ολόκληρο το σώμα και μπορεί να προκαλέσουν σημαντικά ιατρικά θέματα.

Οι άνθρωποι μπορεί να παραπονιούνται για ταχυκαρδία, αίσθημα κρύου, ζαλάδα, πόνο στο στήθος, ναυτία, πληρότητα με την κατανάλωση ελάχιστης τροφής, δυσκολία στον ύπνο, κατάθλιψη ή άγχος. Υπάρχουν επίσης ορισμένοι παράγοντες κινδύνου για τις διατροφικές διαταραχές, όπως το να είσαι γυναίκα, να έχεις οικογενειακό ιστορικό ή ιστορικό δίαιτας, άγχος, συμμετοχή σε ανταγωνιστικά αθλήματα.

Ποτέ δεν είναι αργά για βοήθεια, υπάρχει υποστήριξη εκεί έξω, ζήτα την!

Πηγή: www.mindbodygreen.com