Thalpos-Mental Health

7 Τρόποι να κάνετε τη ζωή σας απλούστερη και πιο ευτυχισμένη

  • Δημοσιεύτηκε στις:
    04/07/2016
7 Τρόποι να κάνετε τη ζωή σας απλούστερη και πιο ευτυχισμένη

«Ο οποιοσδήποτε ευφυής ανόητος μπορεί να κάνει τα πράγματα πιο μεγάλα, πιο σύνθετα και πιο βίαια. Χρειάζεται μια δόση διάνοιας και πολύ θάρρος να κινηθεί κανείς στην αντίθετη κατεύθυνση.» - E.F. Schumacher

Σε μια εποχή που είμαστε περήφανοι για την πολυάσχολη καθημερινότητά μας και για την ικανότητα που έχουμε να παραμένουμε συνδεδεμένοι με την τεχνολογία 24 ώρες το 24ωρο, πολύ εύκολα ξεχνάμε ότι τα απλά πράγματα στη ζωή είναι αυτά που μας κάνουν ευτυχισμένους.

Μερικές φορές χρειάζεται να βρίσκουμε τρόπους για να επαναφέρουμε αυτή την απλότητα στη ζωή μας. Παρακάτω ακολουθούν 7 τρόποι για να κάνουμε τη ζωή μας απλούστερη και πιο ευτυχισμένη.

1. Αποφύγετε τα μηνύματα και πάρτε τηλέφωνο

Τα μηνύματα αποτελούν πλέον την πιο κοινή μορφή επικοινωνίας, στο σημείο που έχουμε ξεχάσει την βασική λειτουργία του τηλεφώνου - να καλέσουμε δηλαδή το πρόσωπο που θέλουμε και να επικοινωνήσουμε άμεσα μαζί του.

Μέσω των γραπτών μηνυμάτων, είναι πολύ εύκολο να χαθεί στη μετάφραση αυτό που στην πραγματικότητα θέλουμε να μεταφέρουμε. Είναι πολύ εύκολο να γίνουν παρανοήσεις και σίγουρα είναι πολύ δύσκολο να λυθούν προσωπικά προβλήματα ή επαγγελματικά ζητήματα που μπορεί να υπάρχουν.

Δεν θα είναι πολύ πιο εύκολο αν απλά σηκώσετε το τηλέφωνο; Έτσι το άλλο άτομο θα έχει την ευκαιρία να καταλάβει πώς ακριβώς αισθάνεστε, τίποτα δεν θα χάνεται στη μετάφραση, το συναίσθημα δεν θα αφαιρείται και δεν θα υπάρχουν παρανοήσεις άρα ούτε και παρεξηγήσεις. Θα είναι λιγότερο χρονοβόρο και το σημαντικότερο πως πολύ γρήγορα θα λύνεται το πρόβλημα άρα θα επέρχεται και ανακούφιση.

2. Εκφράστε τα συναισθήματα σας, μην τα εγκλωβίζετε.

Μήπως είστε από εκείνα τα άτομα που έχουν την τάση να κρύβουν τα συναισθήματά τους; Κρατάτε τα πάντα μέσα σας; Όταν είστε θυμωμένοι, επιτρέπετε στους άλλους να καταλάβουν ότι είστε θυμωμένοι; Όταν είστε δυσαρεστημένοι με κάποιον, του επιτρέπετε να το ξέρει; Όταν κάποιος κάνει κάτι που σας ενοχλεί, του το λέτε;

Το πρόβλημα με αυτό είναι ότι μπορεί να προκαλέσει τεράστιο στρες στη ζωή σας. Σας κάνει δυστυχισμένους και τελικά έρχεται η στιγμή που ξεσπάτε για όλα όσα έχουν συμβεί στο παρελθόν και για τα οποία ποτέ δεν εκφράσατε ενόχληση ή δυσαρέσκεια. Δεν είναι υγιές, ούτε ψυχολογικά ούτε σωματικά.

Βρείτε τρόπους να διοχετεύετε αυτά τα συναισθήματα με δημιουργικό τρόπο. Μιλήστε σε έναν φίλο ή βρείτε ένα «καταφύγιο», το δωμάτιο στο οποίο θα μπορείτε να αφήσετε τα συναισθήματά σας ελεύθερα. Μακροπρόθεσμα θα είστε πιο υγιείς και σίγουρα πιο ευτυχισμένοι.

3. Δημιουργήστε τις δικές σας αναμνήσεις, αποφύγετε το παιχνίδι της σύγκρισης

Πόσο συχνά πιάνετε τον εαυτό σας να χαζεύει στην αρχική σελίδα του Facebook κοινοποιήσεις φίλων που κάνουν καταπληκτικά πράγματα; Βλέπετε φίλους να ταξιδεύουν στον κόσμο, να κάνουν πεζοπορίες, να περνούν όμορφα με άλλους φίλους, να πηγαίνουν για φαγητό σε υπέροχα εστιατόρια. Μέσα σας νιώθετε λίγη ζήλια και σκέφτεστε: «Γιατί εγώ δεν κάνω αυτά τα καταπληκτικά πράγματα;»

Λοιπόν; Γιατί δεν τα κάνετε; Βγείτε έξω και δημιουργήστε τις δικές σας αναμνήσεις. Μην σπαταλάτε τον χρόνο σας διαβάζοντας τί κάνουν οι άλλοι. Επισκεφθείτε τα μέρη που πάντα ονειρευόσασταν. Διαβάστε τα βιβλία που πάντα θέλατε.

Κάντε όλα αυτά που θέλετε και το σημαντικότερο, σταματήστε να συγκρίνετε τον εαυτό σας με τους άλλους. Αποφύγετε το παιχνίδι της σύγκρισης με κάθε τρόπο. Αυτό που θα σας κάνει πραγματικά ευτυχισμένο είναι να δημιουργήσετε τις δικές σας αναμνήσεις.

4. Διατηρήστε ανοικτές μορφές επικοινωνίας; Μην θεωρείτε τίποτα δεδομένο.

Σας έχει συμβεί ποτέ να υποθέσετε τι αισθάνεται ένα αγαπημένο σας πρόσωπο και τελικά η σκέψη σας να αποδειχθεί απολύτως λανθασμένη; Έχετε υποθέσει πως του αρέσει κάτι, ενώ στην πραγματικότητα δεν ισχύει; Ίσως να νομίζετε πως του αρέσει να πηγαίνει σε ένα συγκεκριμένο εστιατόριο επειδή πάντα εκεί πηγαίνατε, αλλά ποτέ να μην ρωτήθηκε η γνώμη του γι’ αυτό.

Το να υποθέτετε και να μαντεύετε τι σκέφτονται οι άλλοι μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα μελλοντικά. Διατηρώντας ανοικτές μορφές επικοινωνίας και απευθύνοντας ευθείς ερωτήσεις στο αγαπημένο σας πρόσωπο, αποφεύγετε την κακή επικοινωνία και εξασφαλίζετε μια υγιή και ευτυχισμένη σχέση.

5. Οι πράξεις μιλούν πιο δυνατά από τις λέξεις, μην πανικοβάλλεστε.

Πολλές φορές αποφεύγουμε να συζητάμε με τους αγαπημένους μας τα ζητήματα που τους απασχολούν επειδή δεν ξέρουμε πώς να τους συμπαρασταθούμε. Πανικοβαλλόμαστε. Δεν ξέρουμε τι να κάνουμε. Και το χειρότερο είναι πως τις περισσότερες φορές το ίδιο το άτομο δεν θέλει να το συζητήσει. Τί κάνετε σε αυτές τις περιπτώσεις;

Μερικές φορές, αυτό που χρειάζεται να κάνετε είναι απλά να είστε εκεί. Τόσο απλό. Δεν χρειάζονται συμβουλές. Δεν θέλουν να συζητήσουν. Έχουν ανάγκη την επαφή σας. Χρειάζονται απλά μια αγκαλιά. Μια τόσο απλή πράξη μπορεί να εκφράσει χιλιάδες λέξεις.

6. Δοκιμάστε κάτι καινούριο, μην διστάζετε.

Διστάζετε να κάνετε το επόμενο βήμα; Φοβάστε να δοκιμάσετε κάτι καινούριο; Φοβάστε τί θα πουν οι άλλοι; Υπάρχει ένα ρητό:

«Καλύτερα να ζητήσεις συγχώρεση παρά άδεια.»

Αυτό σημαίνει πως είναι καλύτερα να δράτε αποφασιστικά και ας απολογηθείτε γι’ αυτό αργότερα παρά να ψάχνετε την έγκριση κάποιου. Γι’ αυτό, εάν θέλετε να κάνετε κάτι κάντε το. Κάντε αυτό που σας κάνει ευτυχισμένους. Μην διστάζετε να δοκιμάσετε κάτι πρωτόγνωρο. Μπορεί να βρείτε την ευτυχία μέσα στη διαδικασία του να προσπαθήσετε γι’ αυτό που αγαπάτε.

Και αν δεν τα καταφέρετε, όλα καλά. Θα επιζήσετε. Προχωρήστε στο επόμενο, γνωρίζοντας πως αυτό που δοκιμάσατε δεν σας έκανε ευτυχισμένο.

7. Δουλέψτε για το μέλλον σας. Σταματήστε να ανησυχείτε.

Πολύ συχνά περιπλέκουμε τα πράγματα, ανησυχώντας χωρίς λόγο για το μέλλον, αντί να ζούμε για το τώρα. Αφιερώστε τον χρόνο σας σε πράγματα που μπορείτε να ελέγξετε αυτή τη στιγμή και σταματήστε να ανησυχείτε για αυτά που δεν μπορείτε να ελέγξετε.

Για παράδειγμα, εάν θέλετε να αρχίσετε μια δική σας δουλειά, κάντε μικρά και σταθερά βήματα προς τον στόχο που πάντα ονειρευόσασταν και που πιστεύετε πως θα σας κάνει πολύ χαρούμενο.

Δεν υπάρχει καμία εγγύηση ως προς το πώς θα έρθουν τα πράγματα μελλοντικά, αλλά εστιάζοντας σε αυτά τα μικρά πράγματα που μπορούμε να ελέγξουμε αυτή τη στιγμή, είμαστε στο σωστό δρόμο για ένα μέλλον που θα είναι σίγουρα πιο φωτεινό και πιο ευτυχισμένο.