Thalpos-Mental Health

5 Τρόποι να γίνουμε ακόμα πιο ευτυχισμένοι

  • Δημοσιεύτηκε στις:
    12/09/2016
5 Τρόποι να γίνουμε ακόμα πιο ευτυχισμένοι

Η καθημερινότητα όλων μας είναι ιδιαίτερα πολυάσχολη. Πάντα υπάρχει κάτι που πρέπει να κάνουμε, λογαριασμούς που πρέπει να πληρώσουμε, αμέτρητες δραστηριότητες που «τρέχουμε» τα παιδιά μας. Δεν είναι περίεργο που με δυσκολία βρίσκουμε χρόνο να σκεφτούμε αν είμαστε ευτυχισμένοι ή όχι.

Μπορεί να έχουμε μια αξιαγάπητη οικογένεια, ένα πανέμορφο σπίτι, μια υπέροχη δουλειά και ένα καινούριο αυτοκίνητο. Αλλά παραδόξως, αυτά αποτελούν μόνο το 10% της συνολικής μας ευτυχίας. Το 50% καθορίζεται γενετικά, ενώ το 40% εξαρτάται από εμάς τους ίδιους.

Με άλλα λόγια, μεγάλο μέρος της ευτυχίας μας πηγάζει από τον τρόπο που προσεγγίζουμε τον κόσμο και γενικότερα τη ζωή μας, δηλαδή το μυαλό μας. Επομένως, εξαρτάται από εμάς αν το έχουμε μαζί μας όπου κι αν πάμε. Τί μπορούμε να κάνουμε;

Να έχουμε καλή φυσική κατάσταση

Η βάση στην ιεράρχηση των ανθρωπίνων αναγκών κατά τον Μάσλοου αναφέρεται στις βιολογικές ανάγκες του κάθε ατόμου. Εάν δεν τρεφόμαστε με τη σωστή ποσότητα και ποιότητα, δεν πίνουμε αρκετό νερό ή δεν κοιμόμαστε όσο χρειάζεται ο οργανισμός μας, τότε πώς θα έχουμε την απαραίτητη ενέργεια για να είμαστε ευτυχισμένοι;

Η άσκηση αποτελεί επίσης πολύ καλό τρόπος για να βελτιώσουμε τα επίπεδα ευτυχίας μας, αφού ταυτόχρονα βελτιώνεται η υγεία μας. Η άσκηση σε συχνή βάση βοηθάει να ρυθμίζονται τα επίπεδα κορτιζόλης που έχει ως άμεσο αποτέλεσμα τη μείωση του άγχους. Επιπλέον, η φυσική δραστηριότητα ενισχύει τα επίπεδα ενδορφινών, μειώνοντας έτσι τα συναισθήματα πόνου.

Όσο καλύτερα αισθανόμαστε για τη φυσική μας κατάσταση, τόσο καλύτερα αισθανόμαστε και για την ψυχική. Όταν η άσκηση συνοδεύεται από απώλεια βάρους, αύξηση της μυικής μάζας ή μεγαλύτερη αντοχή, τότε αδιαμφισβήτητα αισθανόμαστε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.

Να αφιερώσουμε χρόνο στα χόμπι μας

Ακούγεται αρκετά προφανές, έτσι; Το να κάνουμε αυτό που αγαπάμε μας κάνει ευτυχισμένους απλά και μόνο επειδή αγαπάμε να το κάνουμε.

Πολύ συχνά, κάνουμε την αγαπημένη μας δραστηριότητα χωρίς να την απολαμβάνουμε. Κι αυτό συμβαίνει διότι κατά τη διάρκεια αυτής σκεφτόμαστε όλα όσα πρέπει να κάνουμε μόλις επιστρέψουμε σπίτι. Τσεκάρουμε συνέχεια το κινητό μας να βεβαιωθούμε ότι έχουμε σήμα σε περίπτωση που μας καλέσει κάποιος από τη δουλειά ή διαβάζουμε ένα βιβλίο και μετά βίας συγκεντρωνόμαστε στις λέξεις αφού σκεφτόμαστε χιλιάδες άλλα πράγματα που μας περιμένουν.

Με το να αποσπάται η προσοχή μας τόσο εύκολα, διαταράσσουμε την ηρεμία μας. Αντί να απολαμβάνουμε την κάθε στιγμή της αγαπημένης μας δραστηριότητα, αφήνουμε το χρόνο να περνάει παθητικά επειδή νομίζουμε πως ο «πραγματικός κόσμος» μας περιμένει μόλις τελειώσουμε αυτό που αγαπάμε.

Το να επικεντρωνόμαστε σε μια μόνο δραστηριότητα  τη φορά, μας επιτρέπει να απολαμβάνουμε πραγματικά αυτό που κάνουμε.

Να διευρύνουμε τους ορίζοντές μας

Πέρα από το ν' αφιερώνουμε χρόνο στα χόμπι μας, καλό θα ήταν να μην πάψουμε να αναζητούμε νέες εμπειρίες.

Όχι μόνο μπορεί ν' ανακαλύψουμε μια νέα δραστηριότητα που πραγματικά θα μας αρέσει, αλλά πιθανόν να γνωρίσουμε νέους φίλους που θα αλλάξουν την πορεία της ζωής μας. Όταν κάνουμε κάτι που μας αρέσει με ανθρώπους των οποίων η παρέα μας γεμίζει, τότε όλη η ομάδα μοιράζεται συναισθήματα ευτυχίας.

Βελτιώνοντας την προσωπική μας διάθεση και τις καθημερινές μας δραστηριότητες, μπορούμε να επηρεάσουμε όχι μόνο τη δική μας ζωή αλλά και τις ζωές πολλών άλλων. Υπάρχουν αμέτρητες ευκαιρίες για να στηρίξουμε την κοινωνία και ιδιαίτερα εκείνους που έχουν σταθεί λιγότερο τυχεροί από εμάς. Ανιδιοτελείς πράξεις που ωφελούν άτομα που ίσως δεν γνωρίζουμε αποτελούν ευγενικές πράξεις στις οποίες μπορούμε ν' αναμειχθούμε προσφέροντάς μας προσωπική ολοκλήρωση.

Να μην παραβλέπουμε τα μικρά πράγματα

Όλοι έχουμε ακούσει να λέγεται: «Μην δίνεις σημασία σε κάτι τόσο ασήμαντο». Και όντως υπάρχει κάποια αξία σε αυτό, αφού δεν ωφελούμαστε σε καμία περίπτωση όταν επιτρέπουμε στις μικροενοχλήσεις της ζωής να επηρεάζουν αρνητικά την ψυχολογική μας διάθεση.

Όταν όμως συναντάμε τα μικρά και όμορφα της ζωής, ας δώσουμε σημασία σε όσα περισσότερα από αυτά μπορούμε. Ας θυμηθούμε πώς αισθανόμασταν όταν ήμασταν παιδιά τη στιγμή που αντιλαμβανόμασταν πως χιονίζει. Πολλοί από εμάς έχουμε κρύψει αυτή τη παιδικότητα και έχουμε διαμορφώσει ένα αυστηρά επαγγελματικό πρόσωπο.

Ας επιτρέψουμε στον εαυτό μας να εκτιμήσει την μυρωδιά των ανθισμένων λουλουδιών ή τον ήχο του κελαδήματος. Σίγουρα δεν θα φαίνονται το ίδιο μαγικά όπως όταν ήμασταν παιδιά, αλλά σίγουρα μπορούμε να ξεσκεπάσουμε το συναίσθημα του ενθουσιασμού που με τα χρόνια αφήσαμε να ξεθωριάσει.

Να ζούμε την κάθε στιγμή

Ακούγεται ως το πιο κοινό κλισέ, αλλά είναι κάτι παραπάνω από αυτό. Στην πραγματικότητα, κάθε στιγμή που ζούμε στη Γη φεύγει. Η ευτυχία δεν είναι κάτι που αν το αποκτήσουμε δεν θα φύγει ποτέ. Όσο γρηγορότερα το δεχτούμε, τόσο πιο ευτυχισμένοι θα είμαστε.

Είναι φυσικό να μην θέλουμε τα ωραία συναισθήματα να φεύγουν. Αλλά ας το σκεφτούμε λογικά: εάν το συναίσθημα του ενθουσιασμού δεν έφευγε ποτέ, τότε πώς θα γνωρίζαμε πότε πραγματικά αισθανόμαστε χαρά και ενθουσιασμό; Έτσι, θα περνούσαν από τη ζωή μας πολλές στιγμές ευτυχίας και ποτέ δεν θα αντιλαμβανόμασταν πόσο καταπληκτικές ήταν.

Από την άλλη, εάν προσδοκούμε να είμαστε συνεχώς ευτυχισμένοι, τότε θα είμαστε ακόμα πιο συντετριμμένοι όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά. Εάν δεν συνειδητοποιήσουμε ότι όπως οι καλές στιγμές έτσι και οι κακές στιγμές είναι φευγαλέες, τότε δεν θα βγούμε ποτέ από το φαύλο κύκλο των άσχημων γεγονότων. Σε αντίθεση με την ευτυχία και τις καλές στιγμές που φεύγουν, η κατάθλιψη μπορεί να παραμείνει για πολύ περισσότερο εάν της το επιτρέψουμε.

Υιοθετώντας, λοιπόν, ένα αίσθημα αισιοδοξίας θα μας επιτρέψει να εκτιμήσουμε την κάθε στιγμή που ζούμε, είτε καλή είτε κακή, γνωρίζοντας πως κάθε στιγμή που περνά μας διαμορφώνει σαν άτομα.