Thalpos-Mental Health

15 μικρά πράγματα που κάνουν τα παιδιά να αισθάνονται αγαπητά

  • Δημοσιεύτηκε στις:
    11/03/2016
15 μικρά πράγματα που κάνουν τα παιδιά να αισθάνονται αγαπητά

Μπορείτε να θυμηθείτε τι σας έκανε σαν παιδί να αισθάνεστε αγαπητός ή αγαπητή; Σκεφτείτε το. Ίσως να θυμάστε εκείνες τις στιγμές που παίζατε με τους γονείς σας, που ήσασταν μαζί διακοπές, που σας βοηθούσαν να διαβάσετε ή απλά όταν τους εκμυστηρευόσασταν μερικά από τα μυστικά σας. Τώρα, ως γονείς, προσπαθείτε να κάνετε το παιδί σας να αισθάνεται εξίσου αγαπητό;

Συνήθως, τα μικρά πράγματα είναι αυτά που πραγματικά αξίζουν. Ακολουθούν 15 τρόποι ώστε να κάνετε τα παιδιά σας να νιώσουν αγαπητά και να είστε σίγουροι πως όταν γίνετε παππούς ή γιαγιά θα συγκινείστε που ακόμα θα τα θυμούνται.

1. Κλείστε το κινητό σας

Όταν φτάνετε σπίτι ή όταν τα παιδιά σας επιστρέφουν από το σχολείο, κλείστε το κινητό σας και δώστε τους όλη την προσοχή σας τουλάχιστον για την πρώτη μισή ώρα. Τα παιδιά το λατρεύουν αυτό γιατί ξέρουν πως έτσι δεν πρόκειται να αποσπαστεί η προσοχή σας όσο εκείνα σας λένε τι συνέβη στο σχολείο.

2. Κλείστε όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές όταν τρώτε

Η ώρα του φαγητού είναι μια μοναδική ευκαιρία να απολαύσει ο ένας την παρέα του άλλου. Υπάρχουν σημαντικά οφέλη για τα παιδιά. Αρχικά, τρώνε πιο σωστά όταν δεν βιάζονται και επίσης, απολαμβάνοντας την παρέα σας είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν στο μέλλον διατροφικές διαταραχές.

3. Κάντε την ώρα για ύπνο πολύτιμη διαδικασία

Ειδικά για τα μικρότερα παιδιά, θα θυμούνται για πάντα εκείνες τις στιγμές που τους έπαιρνε γλυκά ο ύπνος καθώς τους διαβάζατε ένα παραμύθι. Είναι ένας τρόπος για να ηρεμήσουν, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλει στο δέσιμο μεταξύ σας. Ένα επιπλέον πλεονέκτημα είναι πως βοηθάει στην ανάπτυξη του εγκεφάλου των παιδιών.

4. Εκφράστε την στοργή σας σωματικά

Αμέτρητες μελέτες δείχνουν πως τα παιδιά αναπτύσσονται καλύτερα όταν βρίσκονται σε ένα ζεστό και στοργικό περιβάλλον. Νιώθουν αγαπητά και έχουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Αρκεί ένα φιλί ή μια αγκαλιά την ημέρα και θα επωφεληθείτε και οι δυο. Μειώνει τις πιθανότητες τα παιδιά να εκδηλώνουν επιθετικές ή γενικότερα αρνητικές συμπεριφορές, ενώ παράλληλα ενισχύει την κοινωνικότητα τους. Αισθάνονται αγαπητά και επιθυμητά. Σε περίπτωση που οι έφηβοι ντρέπονται, μπορείτε να αντικαταστήσετε την σωματική έκφραση με λεκτική. Λόγια υποστήριξης και εμπάθειας λειτουργούν εξίσου εποικοδομητικά.

5. Περάστε ποιοτικό χρόνο με κάθε από τα παιδιά σας

Είναι υπέροχο όταν ο γονέας ή και οι δυο γονείς μπορούν να περάσουν ποιοτικό χρόνο με κάθε ένα από τα παιδιά τους. Τα παιδιά αισθάνονται ιδιαίτερα όταν τα αδέρφια τους δεν είναι τριγύρω. Μπορείτε να μαγειρέψετε μαζί, να κάνετε μια αθλητική δραστηριότητα ή να σας βοηθήσει με τις δουλειές του σπιτιού.

6. Πειθαρχήστε τα με αγάπη και στοργή

Υπάρχουν ακόμα γονείς οι οποίοι θεωρούν πως το να χτυπήσεις το παιδί είναι ο πιο αποτελεσματικός και λιγότερο χρονοβόρος τρόπος για να συμμορφωθεί. Έτσι, όμως, το παιδί μαθαίνει πως η βία είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος να αντιμετωπίσει οποιεσδήποτε διαφωνίες και συγκρούσεις. Το κλειδί για την ανατροφή των παιδιών δεν είναι να εκδηλώνεται αγάπη όταν τα καταφέρνουν και να την αρνείστε όταν παρεκτρέπονται. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη συνταγή, παρά μόνο να έχετε μια συνεχή εκδήλωση στοργής ώστε τα παιδιά να αναγνωρίζουν την πραγματική και ανιδιοτελή αγάπη των γονιών τους.

7. Αφήστε τους αστεία και στοργικά σημειωματάκια

Μπορεί να είναι ένα κείμενο ή ένα μικρό σημείωμα κάτω από το μαξιλάρι. Μπορεί να είναι ένα αστείο, ένα στοργικό παρατσούκλι ή οτιδήποτε δείχνει στα παιδιά ότι βρίσκονται στο πεδίο του ραντάρ σας.

8. Κοιτάξτε τα στα μάτια

Ο καλύτερος τρόπος να επικοινωνήσετε με τα παιδιά σας είναι όταν τους μιλάτε να τα κοιτάτε ευθέως στα μάτια. Η οπτική επαφή είναι πολύ σημαντική σε αυτές τις ηλικίες και σκεφτείτε πόσο χρόνο περνάνε να κοιτάζουν μια ηλεκτρονική συσκευή. Ταυτόχρονα διδάσκετε στα παιδιά σας ότι η οπτική επαφή αποτελεί επικοινωνιακή δεξιότητα. Τα παιδιά μπορούν να μάθουν να περιμένουν μέχρι να έχουν το βλέμμα και συνεπώς την απόλυτη προσοχή σας και ότι αξίζει την αναμονή.

9. Χαμογελάτε πιο συχνά

Υπάρχει καλύτερος τρόπος να εκφράσετε την αγάπη και την ζεστασιά σας από το να χαμογελάτε όταν μπαίνουν στο δωμάτιο; Τα παιδιά αισθάνονται ότι η παρουσία τους έχει αξία για εσάς και ότι δεν αποτελούν μπελά. Σίγουρα θα υπάρχουν και κακές στιγμές που θα πρέπει να διατηρήσετε πιο αυστηρή έκφραση εξαιτίας μιας προηγούμενης κακής συμπεριφοράς τους αλλά γιατί όλες τις άλλες στιγμές να μην εκφράζετε την αγάπη σας;

10. Γίνετε πρότυπο για τα παιδιά σας

Πόσες φορές έχετε υποδείξει στα παιδιά σας τι να κάνουν, πώς να το κάνουν, πώς να είναι ευγενικοί και ότι πάντα πρέπει να φοράνε ζώνη στο αυτοκίνητο; Πολλές φορές οι γονείς ξεχνούν πως είναι το τέλειο πρότυπο αφού τα παιδιά είναι τρελοί αντιγραφείς. Να είστε ευγενικοί, στοργικοί και να νοιάζεστε για τους άλλους.

11. Επιτρέψτε τους να συμμετάσχουν στη διαδικασία λήψης μιας απόφασης

Το τι θα φορέσουν την επόμενη μέρα στο σχολείο ή το μέρος που θα πάτε διακοπές μπορείτε να το αποφασίσετε όλοι μαζί. Σιγουρευτείτε ότι τα παιδιά συμμετέχουν ενεργά. Είναι επίσης υπέροχο να δείξετε τον τρόπο που παίρνετε αποφάσεις, παίρνοντας τις πρώτες μικρές αποφάσεις με την καθοδήγησή σας.

12. Παίξτε μαζί τους

Τα περισσότερα παιδιά έχουν ιδιαίτερα γεμάτο πρόγραμμα με εξωσχολικές δραστηριότητες αλλά οφείλετε να κατανοήσετε πως πρέπει μέσα στη μέρα τους να έχουν και λίγο χρόνο για παιχνίδι, ώστε να διασκεδάσουν και να γελάσουν. Ίσως είναι μια καλή ιδέα να βγάλετε μια ή δυο δραστηριότητες και να περνάτε μαζί τον ελεύθερο χρόνο τους παίζοντας χωρίς να καταλήξετε να είστε ο σοφέρ τους.

13. Λάβε δράση όταν τα παιδιά σας δεν είναι χαρούμενα

Μπορεί να έχουν προβλήματα ενδοσχολικού εκφοβισμού ή με τον προπονητή τους. Δείξτε το ενδιαφέρον σας, ζητήστε του να δείτε τα άτομα που εμπλέκονται στην κατάσταση και προσπαθήστε να ανακαλύψετε ποια είναι η αιτία της έντασης και της ταραχής. Είναι μοναδική ευκαιρία να δείξετε στα παιδιά σας ότι είστε εκεί για αυτά, γίνετε ο υπερασπιστής τους. Στην πράξη, μπορείτε να συμμετάσχετε σε ένα πρόγραμμα για την καταπολέμηση της ενδοσχολικής βίας και να διδάξετε στα παιδιά σας πώς να αντιδρούν σε παρόμοιες καταστάσεις.

14. Κρατήστε σαν ενθύμιο τα δωράκια και τις κάρτες τους

Όταν σας δίνουν ένα σημείωμα, μια αστεία ζωγραφιά ή ένα μικρό ποίημα δείξτε τους ότι σας ενδιαφέρει να το κρατήσετε ως κάτι ιδιαίτερα πολύτιμο. Βάλτε το σε έναν ξεχωριστό φάκελο ή σε ένα σημείο που θα το βλέπετε καθημερινά. Δείξτε τους μια φωτογραφία με το μέρος που το έχετε τοποθετήσει στο γραφείο σας.

15. Ποτέ μην διακόπτετε τις ιστορίες τους

Όταν τα παιδιά έχουν μια ιστορία να σας πουν για το τί συνέβη στο σχολείο ποτέ μην τα διακόπτετε αλλά να τα ακούτε προσεκτικά μέχρι το τέλος. Το ίδιο και όταν θέλουν να μοιραστούν την ανάγνωση ενός βιβλίου μαζί σας ή να σας αναλύσουν τί απεικονίζεται σε μια ζωγραφιά. Εάν τα αγνοήσετε ή είστε πολύ απασχολημένοι, τα παιδιά θλίβονται και τους ακολουθεί η απόρριψη στην εφηβική και ενήλικη ζωή τους.

Η αγάπη και η στοργή είναι τα θεμέλια της ευτυχίας. Εκφράζοντας στα παιδιά αυτή την αγάπη κάθε μέρα που περνά τους δίνουμε το καλύτερο δώρο που υπάρχει.

“Η ευτυχία είναι το νόημα και ο σκοπός της ζωής, ο τελικός σκοπός της ανθρώπινης ύπαρξης” - Αριστοτέλης